Cărți

10 cărți foarte bune, citite în ultimele 3 luni

10 cărți citite în ultima vreme, pe care le recomand cu căldură – este o selecție destul de pestriță, de la romane SF, fantasy sau istorice până la nonficțiune. Lunile decembrie, ianuarie și februarie au fost foarte productive pentru mine din punct de vedere al lecturii – de aceea am compilat o listă care sper să vă inspire și pe voi la lectură. 😊 Am început mai mult de 10 cărți în aceste luni, însă o parte din ele nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor și am decis să le abandonez după câteva zeci de pagini. Aceste 10 cărți însă au trecut proba primelor pagini și sunt lecturi foarte bune.

📚 Zogru, Doina Ruști – una dintre autoarele române contemporane preferate. Îmi place foarte mult scriitura ei, recent am mai citit de la ea Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot, o altă carte pe care o recomand cu căldură. Zogru este un roman fantasy, cu accente gotice, halucinant, creează o lume de care greu te desprinzi. M-a ținut în priză de la prima și până la ultima pagină. Scriitura Doinei Ruști este specială pentru că reușește să contureze lumi atât de acaparante, atât de fascinante, încât te simți ușor hipnotizat în timp ce citești. Este o autoare română care nu trebuie să vă lipsească din bibliotecă.

În general, când omul află că lumea este mai mare decât și-o imaginase, este cuprins de mâhnire mai întâi, gândindu-se la condiția lui umilă și mărginită de până atunci. Abia după aceea pornește la drum, încercând să iasă din locșorul lui strâmt și să cucerească ținutul necunoscut. Zogru

📚 Poporul cărții, Geraldine Brooks – un roman absolut superb, care împletește realitatea cu ficțiunea. Spune povestea unui vechi manuscris cu anluminuri – real, celebra  Hagada de la Sarajevo care a supraviețuit de-a lungul câtorva secole de exil, epurări și războaie grație devotamentului și sacrificiului unor oameni de toate confesiunile – evrei, musulmani și creștini. În centrul acțiunii o avem pe Hanna Heath, restauratoare contemporană de manuscrise medievale și cu ocazia asta cartea oferă descrieri poetice despre meseria asta, iubirea de cărți vechi și mai ales sacrificiul unor oameni în numele culturii.

Sigur, o carte înseamnă mai mult decât suma materialelor din care este făcută. Este un obiect artistic, rezultat din mâna și mintea omului. Cei care au bătut foița de aur, care au măcinat pigmenții, care au scris-o, au legat-o, aceia sunt oamenii în preajma cărora mă simt cel mai bine. Uneori, când este liniște, oamenii aceștia îmi vorbesc. Mă lasă să înțeleg ce au vrut și asta mă ajută să-mi fac munca. Poporul cărții

📚 Zidul, John Lanchester – un roman fascinant și tulburător care m-a hipnotizat încă de la primele pagini. „Zidul” este o distopie care atinge probleme cât se poate de reale ale vremurilor pe care le trăim, precum: dezechilibrul climatic, teama tot mai acută sau disensiunile politice majore, însă, în ciuda acestui fapt, rămâne o distopie. Una atât de bine scrisă, încât, scriitorul și jurnalistul american Michael Lewis a numit-o «un „1984” al timpurilor noastre». De neratat, mai ales pentru fanii genului. Am apreciat mult și scriitura jucăușă – din acest punct de vedere, cartea poate fi un adevărat manual de scriere creativă.

📚 Influența socială, Zoe Chanceo lectură smart, care pornește de la premisa că suntem înzestrați din naștere cu abilitatea de a-i influența pe ceilalți, dar am fost învățati să ne suprimăm această putere, să respecțăm regulile, să așteptăm să ne vină rândul, să nu facem valuri. Zoe Chance, o renumită profesoară de la Universitatea Yale, ne arată cum să ne redescoperim această superputere, care ne permite să punem în practică idei extraordinare.

 

Pentru a ne exercita influența, e nevoie de dorință. Așadar, prima întrebare este: Știi ce vrei? Cuvântul mongol temul înseamnă pasiune creativă și a fost tradus poetic astfel: „privirea din ochii unui cal care aleargă acolo unde vrea, indiferent de ce vrea călărețul.” Temul este și rădăcina numelui Temujin. Pe Temujin îl cunoști ca Genghis Han.

📚 Lumina din noi, Michelle Obamao continuare a cărții sale de memorii Povestea mea, în care fosta primă-doamnă împărtășește sfaturi de înțelepciune practică și strategii puternice care vă vor ajuta să rămâneți optimiști și echilibrați în lumea extrem de nesigură în care trăim. Michelle pornește de la propriile experiențe și trăiri dificile, explicând cum a reușit să le depășească și ce mecanisme și tactici a folosit. Mi-a plăcut cartea și sinceritatea cu care punctează anumite lucruri, deși este totuși mai slabă decât cartea sa de memorii.

 

Felul în care te privești pe tine însuți devine totul. Este temelia ta, punctul de plecare pentru a schimba lumea din jurul tău. Nimeni nu te poate face să te simți rău dacă tu te simți bine cu tine însuți.

📚 Psihologia banilor, Morgan Housel – o carte inteligentă, mi-a plăcut mult, pentru că spre deosebire de alte cărți din sfera educației financiare, autorul vine cu o abordare mult mai profundă. Explică, aducând argumente din psihologie, istorie, economie, sociologie, care este impactul psihologic și rolul pe care îl au banii în viața noastră. O carte foarte smart și extrem de utilă. 👌 Cu atât mai mult cu cât trecem printr-o mare inflație și vremuri tulburi în general. Despre această carte am povestit pe larg aici.

Ne gândim și suntem învățați să ne raportăm la bani ca la ceva din domeniul fizicii (cu reguli și legi), și nu din cel al psihologiei (cu emoții și nuanțe). Pentru mine, acest lucru este fascinant și important deopotrivă. Banii sunt peste tot, ne afectează pe toți și, pe cei mai mulți dintre noi, ne derutează. Fiecare om îi percepe oarecum diferit. Banii ne dau lecții care se aplică în multe sfere ale vieții, cum ar fi riscul, încrederea și fericirea. Puține subiecte ne oferă o lupă mai puternică pentru examinarea modelelor comportamentale umane decât banii. Este unul dintre cele mai mari spectacole de pe Pământ. Morgan Housel

📚 At Dusk, de scriitorul coreean Hwang Sok-Yong, un roman pe care l-am cumpărat din Coreea de Sud recent și l-am citit dintr-un foc. Este emoționant, sclipitor și vorbește despre prăpastia dintre clasele sociale, ce legături lași în urmă atunci când îți depășești condiția socială și mai ales, când tragi o linie, cu ce rămâi la finalul vieții. O scriitură puternică, care te răscolește, genul de lectură care te face să meditezi la o mulțime de lucruri și îți provoacă adevărate revelații despre viață. Din păcate, romanul nu este încă tradus la noi, însă dacă obișnuiți să citiți în limba engleză, vă recomand să citiți această carte.
I sympathised with those who were fighting social injustices, but at the same time, by having the fortitude to just buckle down and get through it, I was able to forgive myself for not getting involved. Over time, this turned into a kind of habitual resignation, and it became second nature for me to regard everything around me with an air of cool indifference. I thought this meant I was mature. During the 1980s, when most people were finally getting a breather from the grinding poverty of before, this type of resignation became commonplace, and all of those small wounds calloused over. ― Hwang Sok-yong, At Dusk
📚 Orășelul minciunilor, Diane Chamberlain– un adevărat ‘page turner’, o poveste frumoasă despre artă, istorie, secrete din trecut. Personaje bine conturate, poveste cu twist la final. Carolina de Nord, 2018: viața tinerei Morgan Christopher a luat o turnură catastrofală, dar o vizitatoare misterioasă îi face o ofertă în urma căreia i se promite eliberarea imediată din închisoare. În schimb, Morgan trebuie să restaureze o veche pictură murală din 1940, destinată decorării unui oficiu poștal dintr-un obscur orășel sudist. Tânăra nu știe nimic despre tehnicile de restaurare a picturilor, dar își dorește cu disperare să iasă din închisoare, așa că acceptă propunerea. Descoperă un tablou care spune o poveste despre nebunie și violență, precum și despre o conspirație a tăcerii care învăluie secretele murdare ale orășelului.
📚 Eleanor Oliphant is Completely Fine, Gail Honeyman este un roman care îți încălzește sufletul. O eroină ciudată dar atât de simpatică, de care te atașezi pe parcurs. ❤️ Am râs în hohote citind cartea și de asemenea, m-am emoționat până la lacrimi. O mică bijuterie de roman, cartea de debut a lui Gail Honeyman prezinta povestea unei fete care a învățat să supraviețuiască unei mari traume, fără să știe însă cum să trăiască sau să iubească. Eleanor Oliphant, o femeie în vârstă de 30 de ani, duce o viață simplă. Lumea sa rigidă și foarte ordonată este întoarsă pe dos încă de la începutul romanului, iar călătoria ca un roller coaster care urmează este nu numai sfâșietor de tristă, ci și înduioșător de amuzantă. O carte pe care eu am citit-o în engleză, însă este publicată și în limba română, la editura RAO.
“Some people, weak people, fear solitude. What they fail to understand is that there’s something very liberating about it; once you realize that you don’t need anyone, you can take care of yourself. That’s the thing: it’s best just to take care of yourself.”
📚 Principii, Ray Dalio. Sunt cărți care îți plac pentru anumite detalii mărunte, idei presărate de-a lungul paginilor și sunt cărți care îți rămân în suflet pentru o IDEE MARE, centrală, care îți schimbă modul în care percepi viața. Principii de Ray Dalio este genul de carte care îți schimbă modul de a vedea viața grație ideei care stă la baza ei: aceea de a-ți privi viața din exterior, ca și cum ai citi o poveste a cărei erou ești tu. Este cartea despre care Bill Gates spunea că i-a oferit sfaturi și observații inestimabile. Cred că genul acesta de carte cu „C” mare apare rar în viața unui cititor și tocmai de aceea vă povestesc mai multe despre această lectură care, cred eu, are potențialul de a schimba filtrul prin care privim viața. Despre această carte am povestit pe larg aici

Nimic nu este mai important decât să înțelegi cum funcționează realitatea și cum să o înfrunți. Starea de spirit pe care o adopți în acest proces face toată diferența. Mie mi s-a părut util să mă gândesc la viața mea ca și cum ar fi un joc în care fiecare problemă cu care mă confrunt este un puzzle pe care trebuie să îl rezolv. Rezolvând un puzzle, primesc o piatră prețioasă sub forma unui principiu care mă ajută să evit aceeași problemă în viitor. Colecționarea acestor pietre prețioase îmi îmbunătățește continuu procesul de luare a deciziilor, așa că pot să urc la niveluri din ce în ce mai înalte, în care jocul devine mai greu, iar mizele mai mari.

Mă puteți urmări și pe Instagramunde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură. Iar dacă ți-a plăcut acest articol, dă un share pe Facebook sau Instagram. 🙂

 

 

 

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Cărți