CărțiInspirație

Principii, cartea care te îndeamnă să îți vezi viața ca o poveste a cărei erou ești tu

Sunt cărți care îți plac pentru anumite detalii mărunte, idei presărate de-a lungul paginilor și sunt cărți care îți rămân în suflet pentru o IDEE MARE, centrală, care îți schimbă modul în care percepi viața. Principii de Ray Dalio este genul de carte care îți schimbă modul de a vedea viața grație ideei care stă la baza ei: aceea de a-ți privi viața din exterior, ca și cum ai citi o poveste a cărei erou ești tu. Este cartea despre care Bill Gates spunea că i-a oferit sfaturi și observații inestimabile. Cred că genul acesta de carte cu „C” mare apare rar în viața unui cititor și tocmai de aceea vă povestesc mai multe despre această lectură care, cred eu, are potențialul de a schimba filtrul prin care privim viața.

Nimic nu este mai important decât să înțelegi cum funcționează realitatea și cum să o înfrunți. Starea de spirit pe care o adopți în acest proces face toată diferența. Mie mi s-a părut util să mă gândesc la viața mea ca și cum ar fi un joc în care fiecare problemă cu care mă confrunt este un puzzle pe care trebuie să îl rezolv. Rezolvând un puzzle, primesc o piatră prețioasă sub forma unui principiu care mă ajută să evit aceeași problemă în viitor. Colecționarea acestor pietre prețioase îmi îmbunătățește continuu procesul de luare a deciziilor, așa că pot să urc la niveluri din ce în ce mai înalte, în care jocul devine mai greu, iar mizele mai mari.

Pe Ray Dalio l-am descoperit datorită unui clip de pe YouTube care mi-a plăcut mult, unde explică principiile economiei moderne. Autorul este un hedge fund manager celebru care a făcut avere pentru el și pentru alții, dar mai ales este un OM tare interesant. Fascinat de performanță, atât a lui cât și a celor din jur, toată viața a căutat să înțeleagă cum poate exploata mai bine punctele sale forte și ale celor din jur, de la angajați, colegi și până la familie, pentru a-și optimiza viața și munca. Ray Dalio este clar influențat de Joseph Cambell și celebra carte de căpătâi „Eroul cu o mie de chipuri”, iar asta se vede clar din felul în care vede viața – ca un soi de joc (sau poveste) cu obstacole care trebuie depășite. Felul în care abordează viața nu doar că te motivează, dar cred că această abordare, de a te uita la viața ta din afară, la fel cum ai privi povestea unui „erou” care trebuie să depășească anumite „probe” pentru a ajunge la finalul „cursei”, te ajută să te distanțezi și să vezi lucrurile lucid. De asemenea, te ajută să vezi soluții unde nu credeai că sunt. Iată cum explică el asta în carte:

Imaginează-ți că, pentru a avea o viață minunată, trebuie să traversezi o junglă periculoasă. Poți să rămâi în siguranță acolo unde ești și să ai o viață obișnuită, sau poți să riști să traversezi jungla și să ai o viață extraordinară. Stai puțin și gândește-te deoarece este genul de alegere pe care trebuie să o facem cu toții, sub o formă sau alta.

Ray Dalio „Principii” este o scriitură lucidă, bine structurată, concisă, dar mai ales utilă, care te ajută să îți organizezi mai bine modul de a gândi și implicit viața personală și profesională. În această carte, autorul spune povestea vieții lui, evidențiind greșelile și obstacolele prin care a trecut și mai ales lecțiile pe care le-a învățat și care au dat naștere acestor principii călăuzitoare de viață.

Numit de către revista CIO „Steve Jobs al investițiilor” datorită faptului că principiile sale au schimbat radical domeniul investițiilor, Ray Dalio ne propune în cartea de față să descoperim care sunt principiile care l-au ghidat în business, dar și în viață. Motivația lui pentru scrierea acestei cărți, devenite în foarte scurt timp bestseller, a fost aceea că, după părerea lui, succesul său în afaceri nu s-a datorat faptului că ar fi avut el niște calități excepționale de businessman, ci tocmai acestor principii, pe care le detaliază pe parcursul cărții. În general îmi place să citesc cărți despre oameni de succes, mai ales despre oameni care au pornit de jos și datorită voinței și muncii au evoluat atât pe plan profesional, cât și personal. Însă ceea ce diferențiază cartea lui Ray Dalio față de alte biografii ale unor oameni de succes este felul în care ne arată cum și-a definit pricipiile care îl călăuzesc în viață, cum vede viața și mai ales cum putem să ne descoperim și noi valorile după care să ne ghidăm în viața de zi cu zi. Cartea este publicată la noi de editura ap! (ACT și Politon) și vă încurajez să o citiți, este una dintre cele mai bune cărți din sfera dezvoltare personală pe care am citit-o până acum.

Trei fragmente din Principii care mi-au dat de gândit

Am învățat că, dacă muncești din greu și pui imaginație în ceea ce faci, poți să ai cam orice vrei, dar nu totul. Maturitatea este capacitatea de a respinge alternative bune pentru a te ocupa de altele și mai bune.

 

Organismele, organizațiile și indivizii sunt întotdeauna extrem de imperfecți, dar capabili să se îmbunătățească. Prin urmare, în loc să ne blocăm ascunzându-ne greșelile sau pretinzând că suntem perfecți, e logic să ne găsim imperfecțiunile și să ne ocupăm de ele. Fie vei învăța lecții valoroase din greșelile tale și mergi mai departe, mai bine echipat pentru a reuși, fie nu o vei face și vei da greș.

 

Evoluția este cea mai mare realizare a vieții și cea mai mare răsplată a sa. Este așa din instinct, motiv pentru care majoritatea dintre noi îi simțim chemarea – cu alte cuvinte, ne dorim instinctiv să devenim mai buni și am creat și perfecționat tehnologia care să ne ajute. Știm că ceea ce numim omenire a fost pur și simplu rezultatul ADN-ului care a evoluat într-o formă nouă, în urmă cu aproximativ două sute de mii de ani, și știm cu siguranță că omenirea fie va dispărea, fie va evolua la un stadiu superior.

Despre autor

Ray Dalio este unul dintre cei mai de succes antreprenori și investitori din lume, figurând în topul 100 al celor mai bogați oameni de pe planetă (potrivit revistei Forbes) și în topul 100, întocmit de revista Time, al celor mai influenți oameni din lume. Dalio este fondatorul companiei de investiții Bridgewater Associates, pe care, în decursul a 42 de ani a transformat-o dintr-o simplă firmă de apartament, în a cincea cea mai importantă companie privată din Statele Unite.

Ce îl face diferit pe Ray Dalio de ceilalți antreprenori ai lumii? Principiile sale, sau altfel spus, cultura unică pe care a creat-o – aceea a meritocrației ideilor bazată pe adevăr și transparență radicală și a luării deciziilor bazată pe cântărirea credibilității –, pe care el crede că majoritatea oamenilor și organizațiilor o pot folosi pentru a-și atinge mai bine scopurile.

P.S.: vă recomand acest video educativ – datorită acestui clip l-am descoperit pe autor, una dintre cele mai bune și simple explicații despre cum funcționează economia.

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură. Iar dacă ți-a plăcut acest articol, dă un share pe Facebook sau Instagram. 🙂

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Cărți