Caut întotdeauna să ”rămân” cu ceva din cărțile citite, iar unul dintre autorii care mă ajută cel mai mult cu sfaturi practice pentru viața de zi cu zi este Irvin Yalom. Cine poate să ne sfătuiască în privința vieții mai bine decât Yalom, unul dintre cei mai buni psihiatri și scriitori de la ora actuală? Dacă te interesează cum își ajută concret Irvin Yalom pacienții, ce tehnici terapeutice folosește și vrei să-i ”furi” tehnicile și să le aplici în viața ta, citește mai jos. Am făcut o listă din cartea Darul psihoterapiei, cu câteva tehnici ușor de înțeles și de aplicat.
Cărțile lui Irvin Yalom oferă destule informații despre viață, cum poți să-ți depășești problemele, cum să vezi lucrurile din altă perspectivă, însă mereu m-am întrebat ce tehnici terapeutice aplică el, concret, cu pacienții săi. Darul psihoterapiei mi-a răspuns la întrebări. Deși este un cumul de sfaturi adresate psihologilor/psihiatrilor, dacă te interesează cum își ajută un psiholog pacienții, cartea asta este perfectă pentru tine. Cel mai important este că poți fura tehnici terapeutice pentru a le aplica în viața ta. Eu am făcut o listă cu câteva tehnici ușor de înțeles și de aplicat, însă vă sfătuiesc să citiți cartea, este o resursă foarte bună, care vă ajută să deveniți cea mai bună variantă a voastră.
💡Asumă-ți responsabilitatea pentru viața ta
Atâta timp cât pacienții continuă să creadă că problemele majore pe care le au sunt rezultatul a ceva ce nu pot controla – acțiunile altor oameni, nervii, nedreptatea socială, genele – noi, terapeuții, nu le putem oferi prea mult. (…) Dacă sperăm să obținem schimbări terapeutice mai semnificative, trebuie să ne încurajăm pacienții să își asume responsabilitatea, adică să înțeleagă cum contribuie chiar ei înșiși la propria nefericire. (…) Odată ce indivizii recunosc rolul pe care îl au în crearea situației dificile din viața lor, își dau seama că ei, și numai ei, au puterea de a schimba situația.
Chiar dacă pare la prima vedere că ești victima ”destinului crud”, trebuie să analizezi fiecare situație în parte și să vezi totuși care este contribuția ta în situația creată? Dacă oamenii din viața ta te rănesc și tu chiar nu ai nici o vină, poate totuși ”vina” ta este că accepți același tipar de oameni în jurul tău. Pentru că singurul element pe care îl poți schimba cu siguranță din orice ecuație a vieții ești tu. Nu poți schimba oamenii din jur, însă tu te poți schimba sigur. Concentrează-te pe asta.
De exemplu, o pacientă poate descrie o serie de experiențe groaznice din lumea ei de femeie necăsătorită: bărbații se poartă urât cu ea, prietenele o trădează, angajatorii o exploatează, iubiții o înșală. Chiar dacă terapeutul este convins de veridicitatea celor descrise, vine un moment când trebuie să dăm atenție rolului pe care îl are pacientul în șirul de întâmplări.
💡Când te năpădesc regretele, proiectează-te în viitor
Contemplarea retrospectivă a vieții duse și acceptarea responsabilității pentru ceea ce individul și-a făcut sieși poate avea drept consecință un mare regret. (…) De multe ori îi îndemn pe pacienți să se proiecteze în viitor și să se gândească cum pot trăi acum astfel încât peste cinci ani să poată privi înapoi la viața lor fără să fie din nou copleșiți de regrete.
De fiecare dată când ne uităm în urmă cu regret și ne gândim la lucrurile pe care le puteam face altfel sau la timpul irosit cu treburi care nu ne-au făcut plăcere sau nu ne-au ajutat să ne dezvoltăm, ar trebui să mutăm perspectiva: să privim spre viitor. Să ne gândim că trecutul e trecut, nu-l mai putem schimba. Ceea ce putem schimba însă este prezentul: să acționăm de așa natură, încât peste ani, când ne uităm în urmă, să nu mai avem regrete.
💡Să vezi viața ca pe o cursă în care trebuie depășite obstacolele ce stau în calea auto realizării
Pe vremea când mi-am început drumul ca tânăr psihoterapeut, cea mai utilă carte pe care am citit-o a fost Nevroza și dezvoltarea umană, de Karen Horney. Și cel mai util concept pe care l-am găsit în carte este că ființa umană are o înclinație înnăscută spre auto realizare. Horney consideră că dacă obstacolele sunt înlăturate, individul se va transforma într-un adult matur, complet realizat, exact așa cum ghinda se transformă în stejar.
Ce frumoasă comparație și ce gând eliberator! Tot ceea ce ai nevoie pentru a deveni un om mai bun se află deja în tine, trebuie doar să înlături obstacolele care stau în calea auto realizării.
💡Analizează-ți relațiile cu cei din jur (și evoluția lor de-a lungul timpului) – ”Sistemul solar”
Când ai problemele cu anumiți prieteni, analizează rolul pe care îl joacă în viața ta: chiar îți sunt prieteni? Cât de apropiați? Cum a evoluat relația de-a lungul anilor? Irvin Yalom ne propune un exercițiu: ”Sistemul solar”. Cu ajutorul lui, stabilești dacă într-adevăr oamenii îți sunt prieteni sau doar cunoștințe; dacă merită să te consumi pentru relația cu ei și ce aport aduc în viața ta?
Într-un studiu valoros despre relațiile interpersonale, psihologul Ruthellen Josselson folosește ca instrument terapeutic un ”sistem solar” format dintr-o coală de hârtie și un creion; le cere subiecților să se se reprezinte pe sine ca un punct în centrul paginii, iar pe oamenii din viața lor ca obiecte care gravitează în jurul lor la distanțe diferite. Cu cât punctele sunt mai apropiate de centru, cu atât relația este mai importantă.
💡Să te vezi din exterior, ca și cum ai fi propriul consilier și ți-ai asculta problemele
Știi cum de fiecare dată când un prieten îți povestește o problemă, soluția pare clară pentru tine și te miri cum de el/ea nu o vede? Irvin Yalom ne propune un truc: să ne uităm la viața și probleme noastre din exterior pentru a ne fi mai ușor să vedem situația obiectiv și să găsim soluții.
Am încercat în mai multe feluri să îmi ajut pacienții să se privească într-un mod mai obiectiv. Uneori este utilă tactica de modificare a perspectivei. Îl fac pe pacient să devină propriul său consultant în modul următor:
Mary, m-am blocat puțin în cazul unei paciente și aș dori să mă consult cu tine, poate ai ceva sugestii utile. (…)
Sigur că Mary își dă repede seama că pacienta este chiar ea. Faptul că-și aude povestea relatată de la distanță îi dă posibilitatea unui plus de obiectivitate în propria situație.
💡Când ai de luat o decizie: ”Balanța”
Dacă eziți în a lua o decizie, tehnica folosită de Irvin Yalom te ajută să analizezi obiectiv situația în care te afli, pentru a fi mai hotărât în luarea unei decizii.
Pacientul cere ajutor pentru a ieși din relație? Invoc adesea imaginea unei balanțe și întreb despre echilibrul dintre plăcere și nemulțumire (sau fericire și nefericire) pe care i-l oferă relația. Uneori o foaie de calcul ajută la ilustrarea echilibrului și le cer pacienților să țină un jurnal în care să noteze zilnic mai multe puncte de observație: de câte ori se gândesc la persoana iubită sau chiar numărul de minute sau ore dedicat acestei îndeletniciri. Pacienții sunt câteodată uluiți de aceste însemnări, de cât de mult din viață le consumă gândurile circulare, repetitive și, pe de altă parte, cât de puțin participă la viața reală.
💡Când te neliniștește incertitudinea în legătură cu viitorul, gândește-te că poate e mai bine că nu știm ce ne așteaptă
La tinerețe, când contemplăm viața ce va vrea să vină, suntem asemeni unor copii la teatru înainte de a se ridica cortina, stând acolo veseli și așteptând să înceapă spectacolul. Este o binecuvântare faptul că nu știm ce se va întâmpla cu exactitate. Dacă am putea prevedea asta, sunt momente când copiii ar putea părea niște condamnați, nu la moarte, ci la viață.
Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură.