CărțiComunicare

Prezent, trecut sau viitor? Timpul folosit într-o dispută îți poate salva relația!

Înainte să citesc Mulțumesc că mă convingi, nu mi-am pus vreodată problema că timpul la care conjug verbele într-o discuție poate afecta o relație, fie ea de prietenie sau amoroasă. O carte strălucitoare, care efectiv m-a făcut să văd altfel lumea și oamenii din jur. Așa că lăsați la o parte titlul ușor clickbait al articolului (nu m-am putut abține) și citiți mai departe, am notat aici câteva idei geniale și aplicabile în viața de zi cu zi dintr-o carte pragmatică și inteligentă.

Potrivit lui Aristotel, toate problemele pot fi exprimate prin trei termeni: Vină, Valori, Alegere. Cum se traduc acestea în timp? Foarte simplu:

Învinuire = Trecut = Amenințarea unei pedepseRetorica legală

Valori = Prezent = Unirea sau separarea oamenilor = Retorica demonstrativă

Alegeri = Viitor = RăsplatăRetorica deliberativă

Așadar, autorul ne învăță în această carte cum să ținem o dispută sub control, schimbând pur și simplu timpul.

Dacă vezi că o dispută scapă de sub control, încearcă să schimbi timpul. Pentru a da vina pe hoțul de cașcaval, folosește timpul trecut. Pentru a face pe cineva să creadă că avortul este un păcat îngrozitor, folosește timpul prezent. Însă viitorul este cel mai bun timp pentru a avea pace și liniște în living.

Retorica trecutului, spune el, privește problemele de justiție. Dacă te uiți la filme polițiste sau seriale cu investigații, vei vedea că dialogul este la timpul trecut în mare parte. De ce? Pentru că acest timp face parte din retorica legală, cum o numea Aristotel, și încearcă să stabilească un vinovat. Prin urmare, dacă, să spunem, într-o discuție de cuplu, folosești timpul trecut, inevitabil ceea ce spui va căpăta un ton acuzator, ca și cum vrei să îți scoți partenerul vinovat de ceva. Un cuplu ar trebui să fie prudent cu acest timp. Scopul retoricii legale este să stabilească vinovăția și să aplice pedeapsa.

Dar timpul prezent? Este mai bun?

Retorica prezentului are de-a face cu laudele și dezaprobarea, separând lucrurile rele de cele bune. Preamărește eroii și condamnă un dușman comun. Le dă oamenilor un fel de identitate tribală.

Aici putem lua de exemplu o afirmație de genul: Deci despre asta este vorba. Nu îți place muzica pe care o ascult!

Cu o astfel de replică, dialogul devine tribal: mie îmi place muzica pe care o ascult, ție nu îți place deloc! Folosim timpul prezent pentru a vorbi de valori, pentru a arăta că ceea ce fac eu este bine, iar ceea ce faci tu nu este bine.

Dacă vrei să ajungeți la o decizie comună, trebuie să te axezi pe viitor. Este timpul pe care Aristotel l-a rezervat retoricii lui preferate, pentru că discută despre alegeri și ne ajută să ne decidem cum să ne îndeplinim obiectivele comune. Este retorica cea mai pragmatică dintre toate.

Autorul ne spune că ar trebuie să încercăm asta atunci când disputa se transformă în ceartă.

Ai putea spune: „Ce ar trebui să facem în această privință?” și „Cum să facem să nu se mai întâmple?” ca variante retorice când lucrurile nu se îndreaptă în direcția dorită. Trecutul și prezentul te pot ajuta să demonstrezi o idee, dar, în final, orice dezbatere care presupune luarea unei decizii trebuie să se îndrepte spre viitor.

Mulțumesc că mă convingi: ce ne pot învăța Aristotel, Lincoln  și Homer Simpson despre arta persuasiunii de Jay Heinrichs este mai mult decât o carte despre retorică, este „un festival al retoricii” cu „o listă de invitați” foarte eclectică, printre care se regăsesc de la filosofi antici și altețe regale, la vedete MTV și chiar personaje de desene animate. Cartea – scrisă într-un stil foarte vioi și pătrunzător – te va captiva de la început până la sfârșit, convingându-te în final că limbajul este ca un joc: îl folosești inteligent, câștigi, îl folosești cu stângăcie sau nu știi să îl folosești, pierzi.

Retorica înseamnă mai mult decât înaltă oratorie, mai mult decât „folosirea cuvintelor pentru a influența sau a convinge”, după cum spune Webster. Retorica ne învață să discutăm fără să ne enervăm și ne oferă șansa de a exploata o sursă de putere asupra societății despre care nu am știut că există.”

Jay Heinrichs, foto BBC

Jay Heinrichs este unul dintre cei mai cunoscuți experți contemporani în materie de limbaj și persuasiune, autorul unui bestseller New York Times și consultant în materie de conflicte și persuasiune. Colegiul din Middlebury l-a numit Profesor de practică în retorică și oratorie. Jay  a scris pentru zeci de publicații, precum The New York Times Magazine, Vice și Huffington Post, și a câștigat numeroase premii jurnalistice. A predat arta persuasiunii editorilor de la universitățile de elită din Ivy League, precum și experților de la NASA și Pentagon.

„Mulțumesc că mă convingi” a fost publicată până acum în 14 limbi și se află deja la a 4-a ediție, devenind rapid un bestseller New York Times. Cartea demonstrează prin numeroase exemple concrete și sugestive că retorica este încă vie și că este mai prezentă în viața noastră de zi cu zi mai mult decât oricând, chiar dacă mulți dintre noi am fi tentați să credem că este o artă învechită, demult abandonată. Publicitatea, politica și până și banalele discuții în familie folosesc intrumentele retoricii pentru a ne convinge sau pentru… a ne manipula. Așadar, e de la sine înțeles că… puțină retorică nu va strica nimănui, ba dimpotrivă.

Cartea este concepută într-o manieră interactivă, autorul explicându-ți pe îndelete noțiunile și punându-te totodată la treabă, prin exercițiile pe care ți le propune, astfel încât, la finalul cărții nu numai că vei ști ceva retorică, dar vei ști să folosești cele mai bine de o sută de „instrumente de argumentare” exemplificate în carte, acasă, la școală, la serviciu sau în comunitate, vei înțelege când funcționează cel mai bine logica și când ar trebui să te bazezi pe o strategie emoțională, când să folosești retorica deliberativă și când pe cea demonstrativă, cum să construiești o dezbatere, cum să le vorbești copiilor pentru a te înțelege mai bine cu ei sau cum să folosești regulile de bază ale dezbaterii pentru a reinstala pacea în cuplu… Și nu în cele din urmă, te va ajuta să capeți o nouă viziune asupra lumii.

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură.

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Cărți