Inspirație

Language Learning Journal: limba coreeană, pasiunea pe care nu credeam vreodată că o voi avea

Anul trecut, pe vremea aceasta, m-am decis să investesc mai mult timp pentru mine și pentru activități „pe sufletul meu”, astfel că m-am apucat să fac ceva ce îmi doream de mult, dar nu aveam niciodată timp. Să învăț o limbă asiatică – am ales limba coreeană. Datorită acestei aventuri am descoperit o cultură fascinantă, un alt mod de a gândi și în plus, am cunoscut și o mulțime de oameni faini, care m-au inspirat cu determinarea lor de a învăța limbi străine exotice, precum chineza, japoneza sau coreeana. Prin interacțiunea cu ei am descoperit resurse faine care m-au ajutat să studiez, și am primit și încurajarea de a continua pe acest drum. De aceea m-am gândit să dau startul unei noi rubrici săptămânale pe blog, Language Learning Journal, împreună cu Eucom Business Language. În fiecare săptămână, cititorii ne spun povestea lor despre cum au învățat sau învață o limbă străină. Cred că aceste povești vor servi drept inspirație pentru toți cei care își doresc să facă pasul de a învăța o nouă limbă sau pur și simplu de a-și îmbunătăți nivelul.

Săptămâna aceasta o cunoaștem pe Mădălina, care a început aventura de a învăța limba coreeană în 2018, când o colegă de bancă i-a arătat un serial coreean, trezindu-i apetitul pentru cultura aceasta.

***

반가워요! Eu sunt Mădălina și vreau să îți povestesc cum am ajuns de la „coreeana e un  fel de chineză?”, la ‘annyeong’ și ‘saranghae’, iar apoi să vorbesc coreeană la un nivel upper-intermediate, totul în mai puțin de 2 ani.

Mai întâi, de ce am ales-o?

În 2018, colega mea de bancă mi-a propus să ne uităm la o k-drama (The Heirs – hehe, știa ea ce știa). Mai mult de dragul ei, am acceptat, convinsă că nu îmi va plăcea (nu mă judeca, nu știam cu ce se mănâncă cultura asiatică, respectiv coreeană, la acea vreme). Însă bineînțeles că m-a fascinat totul, de la poveste, actori, muzică, la elementele de cultură reflectate și felul lor de a fi.

Am început să mă documentez despre Coreea, să mai urmăresc seriale, să descopăr idoli și melodii care mi-au transmis ce aveam nevoie să aud la acel moment (kpop fans, I’m sure you can relate). Știam că m-am îndrăgostit iremediabil, dar mă frustra că nu îi înțelegeam pe artiști când făceau live-uri, că nu puteam cânta melodiile (fără să asurzesc pe cineva) și că îmi trebuie mereu subtitrări.

Astfel că, într-o seară din noiembrie 2019 (știu, mi-a luat ceva până m-am hotărât) am căutat pe YouTube cum să învăț alfabetul lor. De atunci, rar trece o zi fără să citesc ceva în coreeană, să ascult sau să vorbesc. And I love it 🙂

Cu ce studiez?

După ce am stăpânit alfabetul în noaptea aceea, am căutat pe Google alte resurse pentru învățare. Mi-a făcut cu ochiul site-ul talktomeinkorean.com, cu care încă studiez. Au atât lecții online gratuite, cât și cărți și cursuri; de la începători care abia au învățat Hangul, până la avansați, we all fit in. Profesorii sunt minunați, explică pe înțelesul tuturor și fac glume, încât simți că ești acolo lângă ei. 선생님 여러분 감사하고 사랑합니다 !

În plus, au videoclipuri folositoare pe canalul lor YouTube, și sunt gata mereu să răspundă întrebărilor pe Twitter.

Alt ajutor de încredere este learn mode de pe aplicația Viki – te uiți la serial și înveți o sumedenie de cuvinte și expresii noi – ce îți poți dori mai mult?:))

Nu în ultimul rând, cea mai sigură metodă de a-ți dezvolta skill-urile în orice limbă este de a vorbi cu nativi. Eu folosesc (cu grijă) aplicația HelloTalk, unde am întâlnit oameni minunați, care îmi dovedesc că nu doar în seriale coreenii sunt buni la suflet, amuzanți și mereu politicoși.

Care e secretul?

Nu e nimic filosofic sau magic, pur și simplu muuultă muncă. Cum pofta vine mâncând, așa și cheful de învățat. Poate fi greu și frustrant la început (spun din propria experiență), dar, cu timpul, lucrurile devin tot mai clare și procesul de învățare tot mai relaxant. Când nu am prea multă motivație, eu mă gândesc că măcar atât pot să fac, din respect pentru tot ce are cultura aceasta minunată de oferit, să-i învăț limba; găsește-ți și tu un motiv bun pentru care să vrei constant să înveți (sau folosește-l pe al meu) și nu renunța niciodată 🙂 .

foto: arhivă personală Mădălina

Sugestii de învățare

 Pentru coreeană

Dacă ești la început, repetă cât de des poți caracterele până le reții, lăsând la o parte romanizările!!! Și nu te teme dacă nu citești cursiv, asta se va întâmpla după ce cunoști mai multe cuvinte și structuri gramaticale. Că tot veni vorba, încearcă cu încredere să te apuci de studiat structuri gramaticale în detrimentul cuvintelor „la grămadă”, te va ajuta să formezi deja propoziții și ți se va părea totul mai ușor! Mult succes, 화이팅!!

Dacă te consideri la un nivel intermediar, caută cu orice prilej să înveți cuvinte și expresii noi. spre exemplu, poți scrie într-un jurnal (în coreeană, normal) cum ți-a fost ziua, ce curiozități ai mai aflat etc., ceea ce te va ,,forța’’ să te dezvolți. E important în această fază să auzi cât de multă coreeană și să încerci să înțelegi ce auzi fără subtitrări – nu te speria, cu timpul va deveni tot mai ușor. 수고해요!!

Dacă ești deja avansat, wow, ai muncit impresionant de mult, please be proud of you! Și nu uita să îți dorești mereu mai mult, știu că poți! Cred că la momentul de față știi deja multe Hanja, dar nu sunt niciodată suficiente, corect? 🙂 Există cursuri pentru avansați, care duc coreeana la un cu totul alt nivel, depinde în ce domeniu vrei să te specializezi. 축하드립니다!!

Pentru învățarea oricărei limbi

Fii constant/ă! Ai spus cumva ,,Ușor de zis…”? Hehe, te înțeleg, și e normal să iei o pauză din când în când, dar contează să nu renunți, să-ți amintești care e scopul tău și să o iei de la capăt!

Revizuiește ceea ce înveți! Psihologii spun că repetiția eșalonată este cea mai eficientă, orice am învăța, și în mod cert au dreptate. Încearcă să reiei informațiile studiate chiar după lecție, următoarea zi, peste o săptămână, o lună etc.

Nu te lăsa descurajat/ă, orice ți s-ar spune (mie familia încă îmi spune, mai în glumă, mai în serios, că îmi irosesc timpul și neuronii; după cum puteți vedea, 상관없죠). Tu știi de ce ai pornit pe acest drum și nimeni nu te poate opri! You are unstoppable! 🙂

Dacă ai ajuns până aici, îți mulțumesc și sper că ți-am fost, câtuși de puțin, de ajutor! Îți doresc mult spor la învățat!

P.S. Dacă înveți coreeană și întâmpini probleme, sau doar ai nevoie de un 친구 cu care să exersezi, nu ezita să îmi scrii pe Instagram, la @madalina_cupsa. 안녕 ~

***

💡Sfatul specialistului Eucom

În completarea lui, citiți și un articol util despre învățarea limbilor cu alfabet diferit.

Dacă vă place această rubrică, și doriți să împărtășiți și voi povestea voastră despre studiul unei limbi străine, aștept un mail la adresa ene.luisa@gmail.com.

Cred că citind poveștile altora, învățăm lucruri noi și mai ales suntem inspirați și motivați să învățăm acea limbă la care visăm de multă vreme, sau să ne îmbunătățim nivelul unei limbi pe care am mai studiat-o.

 

 

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Inspirație