Interviuri

Am stat de vorbă cu unul dintre cei mai mari scriitori contemporani, Rabih Alameddine

foto: LA Times

Acum ceva vreme citeam Femeia de hârtie și-mi imaginam cum ar fi să stau de vorbă cu autorul cărții. Este una dintre cărțile mele favorite, iar dacă iubești literatura, este o lectură exact pe sufletul tău. Cartea abundă în citate, poezii, gânduri despre cărți – este o odă închinată literaturii.

Cum visele devin uneori realitate, iată că am avut ocazia să stau de vorbă cu Rabih Alameddine.

Rabih Alameddine este unul dintre cei mai buni scriitori contemporani – vocea sa puternică a cucerit lumea literară și a atras o mulțime de laude și de atenție, atât din partea cititorilor, cât și din partea criticilor literari.

El este autorul romanelor KoolaidsEu, divinulHakawatiFemeia de hârție și, de curând, Îngerul istoriei. Scriitorul a fost aclamat pe plan internațional la publicarea celui de-al treilea roman, Hakawati, în 2008, iar Femeia de hârtie a fost una dintre cele mai apreciate cărți ale sale și a fost nominalizată la National Book Award for Fiction. Rabih își împarte timpul între San Francisco și Beirut, iar când l-am sunat pentru un interviu telefonic, se afla în Statele Unite.

Rabih Alameddine despre relația cu personajele sale

Deși Rabih afirmă că se atașează de personajele sale, atunci când l-am întrebat cum se simte când termină lucrul la o carte, dacă îi este greu să își ia rămas – bun, acesta a spus

De multe ori, trimit cartea când nu mai suport să lucrez la ea. Lucrez trei sau patru ani la o carte, pentru Hakawati am avut nevoie de opt ani. La vreo doi ani după ce termin de scris o carte, abia atunci începe să mi se facă dor de ea.

Despre Aaliya, personajul principal al bestsellerului Femeia de hârtie

Cel mai rău îmi pare când criticii descriu viața ei drept una tragică. Pentru mine, viața aceasta nu este o tragedie. În anumite părți ale lumii, nu deții control deplin asupra vieții tale. Astfel că îți exerciți controlul atât cât este posibil. Ea chiar a trăit, ținând cont de ceea ce i s-a oferit. În multe privințe, ea își trăiește viața mai bine decât mine.

Despre caracterul biografic al Femeii de hârtie (multe dintre cărțile menționate în carte sunt cărți pe care el le-a citit de trei sau patru ori) 

Într-un fel, are un caracter foarte biografic – Aaaliya este persoana care îmi doresc să fiu. Aș vrea să nu îmi fac griji pentru ceea ce cred oamenii despre lucrările mele. Aș vrea să scriu și să nu public, să scriu doar pentru mine. Dar nu pot face acest lucru, pentru că vreau să am parte de atenție. Ea poate să trăiască fără aceasta.

Rabih Alameddine despre citit, despre cărți și librării

Fluent în trei limbi, engleză, franceză și arabă, Rabih afirmă că păstrează acasă toate edițiile străine ale cărților sale. Traducerile îl fascinează, pentru că e ceea ce am scris eu, însă nu are nimic de-a face cu mine. Am toate cărțile publicate, în toate limbile și în toate edițiile.

În era internetului, când multe persoane comandă produse online, lui Rabih îi face în continuare plăcere să meargă în librăriile fizice, majoritatea acestora independente.

Știu toate librariile din San Francisco și chiar e nostim, pentru că intru într-o librărie și toată lumea mă recunoaște; a durat ceva timp până când și-au dat seama că eu sunt scriitorul, ei mă cunosc drept persoana care cumpără cărți.

Pentru că citește atât de mult, Rabih își găsește inspirația pentru cărțile sale în literatură, în alte cărți, nu în evenimente din viața reală. Și totuși, pe măsură ce înaintează în vârstă, nu mai citește la fel de mult, citește o carte pe săptămână. Îi place serialul Game of Thrones, însă afirmă:

Îmi place Game of Thrones pentru că am citit cărțile. Primele sezoane au fost mai bune, pentru că respectau cartea.

Rabih Alameddine – sfaturi pentru scriitorii aspiranți

Rabih nu crede în programele de scris creativ, ci consideră că lucrul cel mai bun pe care îl poți face pentru a-ți îmbunătăți scrisul este să citești.

Nu scrieți. Pentru că este dificil și copleșitor și sunt prea mulți scriitori slabi. Iar oricine urmează sfatul acesta nu ar trebui să fie scriitor oricum.

Cum a devenit scriitor Rabih Alameddine

Înainte să moară, tatăl lui Rabih i-a amintit acestuia ce își dorea să fie când avea patru ani: scriitor. A început să scrie pentru că citea cărți care nu îi ofereau ceea ce își dorea el de la o carte.

Rabih Alameddine despre cea mai nouă carte a sa, Îngerul istoriei

Îngerul istoriei este foarte diferită de Femeia de hârtie. Autorul descrie cartea ca pe o luptă între memorie și uitare: ceea ce ne este permis să ne amintim și ceea ce ne este permis să uităm.

Rabih Alameddine

3 lucruri utile pe care le-am învățat din această experiență

Când am terminat de citit Femeia de hârtie, de Rabih Alameddine, nu mi-am imaginat că voi avea vreodată ocazia să stau de vorbă cu autorul cărții. Este una dintre cărțile mele favorite, iar dacă iubești literatura, este o lectură exact pe sufletul tău. Cartea abundă în citate, poezii, gânduri despre cărți – este o odă închinată literaturii. La finalul lecturii mi-am spus că Rabih Alameddine este un om pe sufletul meu.Și, mai mult în joacă, i-am scris, i-am spus cât de mult îl admir și i-am propus un interviu pentru revista Be Blue Air Magazine. Spun în joacă, pentru că nu mă așteptam să accepte, sau să îmi răspundă. Dar uite că atunci când te aștepți mai puțin, lucrurile se întâmplă. Mi-a răspuns și m-a redirecționat către managementul său, a urmat un șir de e-mailuri între mine și Grace, de la editura care se ocupă de el din New York, iar când în sfârșit a venit ziua interviului, nu-mi venea să cred că se întâmplă, că la ora 19:00 îl sun și stăm de vorbă.

O mie de gânduri mi-au trecut prin cap cu câteva zile înainte de conversația telefonică: nu am mai intervievat un scriitor străin și nu mă voi descurca; nu sunt destul de deșteaptă ca să stau de vorbă cu un scriitor de talia lui; am un accent groaznic în engleză; nu îi voi pune întrebări destul de inteligente; va regreta că a acceptat să stea de vorbă cu mine. Pe scurt, mă voi face de râs.

Cu o seară înainte nu reușeam să adorm, astfel că m-am pus să ascult un podcast al lui Tim Ferris, care întotdeauna mă calmează și mă încurajează. De data aceasta, am ales un interviu cu Larry King, Lessons from 50,000 Interviews: Larry King and Cal Fussman. S-a dovedit că a fost alegerea perfectă, pentru că Larry a povestit în acest interviu despre începuturile sale și emoțiile de pe atunci. Iar sfatul său pentru a depăși emoțiile este să fii sincer. La prima sa apariție on air la radio, tremura de emoție, dar a decis că sinceritatea este cea mai bună soluție: s-a adresat ascultătorilor, spunându-le că este pentru prima oară live la radio, că are mari emoții, dar că toată viața a visat la acest moment. 

Interviul acesta a funcționat ca un declic pentru mine: m-am calmat și m-am decis că nu am de ce să îmi fac atâtea griji. A doua zi am avut interviul și totul a mers minunat. Ba chiar am stat de vorbă mai mult decât era planificat.

Ce am învățat din primul meu interviu cu un scriitor străin

Când nu știi cum să procedezi, pur și simplu fii sincerDiscuția cu Rabih m-a învățat despre sinceritate: cum să fiu eu sinceră și ce înseamnă să fie și interlocutorul sincer cu mine. În timpul conversației am decis să fiu deschisă și mi-am cerut scuze pentru emoții & pentru accentul meu. El a început să râdă și mi-a spus: Don’t worry, Luisa, your English is better than my Romanian. 🙂

Vorbind despre personajul principal din Femeia de hârtie, Rabih mi-a mărturisit că și-ar dori să fie ca ea, să scrie doar pentru el, să nu îl intereseze feedback-ul cititorilor, al oamenilor din jur.

Aaalya is someone who I want to be. I would like to not worry about what people think about my writing. I would like to write and not publish, to write just for me. But I can’t do that, because I want the attention. She is able to live without it.

Am apreciat onestitatea cu care un scriitor premiat, de renume internațional, care se află de ceva ani pe listele de best sellers cu cărțile sale, recunoaște că are nevoie de atenție și că îl interesează ceea ce cred alții despre scrisul său.

Dacă nu te sperie, nu e destul de important pentru tine și evoluția ta

Când am primit mailul în care mi se spunea că Rabih would be happy to have a half-hour phone interview m-am panicat. Din mai multe motive:

– pentru că nu mai intervievasem până atunci un scriitor de talia lui

– pentru că nu am mai susținut un interviu în engleză, face to face sau telefonic, până atunci

– pentru că îl admir mult și mă temeam că, de emoție, voi spune vreo prostie

După o zi două în care m-am perpelit, mi-am dat seama că dacă fug de fiecare dată când apare ceva nou, neobișnuit sau dificil, nu am cum să îmi depășesc limitele, să cresc. Și deși era mai comod și mai safe să îi trimit întrebările în scris, pe mail, am decis să îmi asum riscul și să discut cu el la telefon. Și bine am făcut, pentru că astfel am avut șansa de a discuta cu unul dintre cei mai buni scriitori contemporani, un om ale cărui cărți le-am citit cu sufletul la gură. Puteam rata șansa asta din cauza fricii și nu era păcat?

Nu există scurtături: dacă vrei să reușești trebuie să muncești

Rabih mi-a povestit că a muncit la cartea care l-a propulsat în atenția publicului, Hakawati, 8 ani. 8 ani din viața lui, pe care i-a dedicat muncii la o sigură carte.

Pe scurt:

– dacă nu știi cum să procedezi într-o anumită situație, cea mai bună cale este sinceritatea

– dacă un lucru te sperie, fă-l: doar așa vei putea evolua și îți vei depăși limitele.

– muncește (enorm). Doar așa îți vei vedea visul cu ochii. Nu există scurtături.

*un mic detaliu drăguț: Rabih se uită și el, ca toți muritorii de rând, la Game Of Thrones. 

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură.

Comentarii Facebook

You may also like

30 Comments

  1. … [Trackback]

    […] Info to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Info to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  3. … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  4. … [Trackback]

    […] Info on that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  5. … [Trackback]

    […] There you can find 15453 additional Information on that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  6. … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  7. … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  8. … [Trackback]

    […] There you will find 43428 more Information to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  9. … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  10. … [Trackback]

    […] Info on that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  11. … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  12. … [Trackback]

    […] Here you will find 87492 additional Info on that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  13. … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  14. … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  15. … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  16. … [Trackback]

    […] Find More here on that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  17. … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  18. … [Trackback]

    […] Information on that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  19. … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  20. … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  21. … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  22. … [Trackback]

    […] Here you will find 72747 additional Information to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  23. … [Trackback]

    […] Info on that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  24. … [Trackback]

    […] There you will find 36642 more Info to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  25. … [Trackback]

    […] Read More Information here on that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  26. … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  27. … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  28. … [Trackback]

    […] Here you will find 19339 more Information to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  29. … [Trackback]

    […] Here you can find 68995 more Information on that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

  30. … [Trackback]

    […] Info to that Topic: luisaene.ro/am-stat-de-vorba-cu-unul-dintre-cei-mai-mari-scriitori-contemporani-rabih-alameddine/ […]

Comments are closed.

More in:Interviuri