CărțiCultură asiatică

Bookfest 2022: invitat de onoare Japonia și sute de evenimente / Concurs

Mă bucur enorm să văd că revenim la normalitate și că Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Evenimentul se desfășoară în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Romexpo din București. Cu ocazia aceasta am pregătit și un concurs alături de organizatori – puteți câștiga unul din cele 4 vouchere a câte 100 de lei fiecare pe care le oferim. Detalii despre concurs și eveniment în articol.

  • Salonul Internațional de Carte Bookfest (1-5 iunie, pavilionul B2, Romexpo) va marca întoarcerea la evenimentele mari cu public, fără restricții sanitare
  • Editurile au pregătit reduceri spectaculoase și lansări în prezența autorilor, care vor acorda și autografe
  • Invitatul de Onoare, Japonia, promite o revelație culturală în cele cinci zile de program Bookfest 2022
  • Intrarea publicului este liberă; programul de vizitare: 1, 2, 5 iunie (10.00-20.00) | 3 și 4 iunie (10.00-21.00)

Zeci de mii de titluri cu reduceri spectaculoase față de prețul de copertă, lansări de carte în prezența autorilor, evenimente pentru copii, dezbateri și mese rotunde dedicate problemelor actuale ale breslei, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive – acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care iubitorii de carte sunt așteptați la Bookfest 2022. Accesul publicului va fi liber la absolut toate evenimentele din cadrul Bookfest, iar orele de vizitare sunt 10-20, pentru zilele de miercuri, joi și duminică (1, 2 și 5 iunie), respectiv 10-21, pentru zilele de vineri și sâmbătă (3 și 4 iunie).

Sunt trei ani de când lumea editorială așteaptă să se întâlnească cu publicul fără restricții, în ambianța elegantă și primitoare a Salonului Internațional de Carte Bookfest. Vă așteptăm, așadar, la primul eveniment de amploare al culturii scrise din 2022, o sărbătoare a cărții care vine după o absență atât de îndelungată și care sper să ne arate că normalitatea încă mai este posibilă”, a declarat Grigore ARSENE, președintele Asociației Editorilor din România, instituția care organizează evenimentul.

Invitatul de onoare al acestei ediții este Japonia, care le propune iubitorilor de carte un program complex: de la lansări și dezbateri pornind de la romane clasice ale literaturii japoneze până la evenimente care au în vedere sfera popular culture atât de îndrăgită de tinerii cititori și evenimente culturale conexe.

Sunt extrem de onorat că Japonia este Invitat de Onoare al celei de-a XV-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest. Mă bucur foarte mult pentru această minunată ocazie ca publicul din România să se apropie și mai mult de literatura japoneză. Am așteptat cu nerăbdare această ediție Bookfest, alături de mulți pasionați de literatură, după doi ani în care nu a putut fi organizată. Ediția din acest an a Bookfest va transcende distanța geografică dintre Japonia și România și, timp de cinci zile, va permite publicului vizitator să se bucure din plin de Japonia. Invitați speciali vor fi scriitori japonezi și autori de cărți despre Japonia, care îi vor ghida pe cititori prin lumea creațiilor lor. La standul Japoniei am pregătit o gamă variată de evenimente legate de diferite aspecte ale culturii japoneze: de la manga, care are o tradiție îndelungată în Japonia, fiind la fel de populară ca literatura, până la istorie și artă. Îi invit pe cititori să vină la Salonul Internațional de Carte Bookfest pentru a păși în lumea literaturii și culturii japoneze. Vor avea astfel ocazia de a descoperiți o nouă Japonie, cu care nu s-au mai întâlnit până acum”, a mărturisit E.S. Domnul Hiroshi UEDA, Ambasadorul Japoniei în România.

📚 Iubitorii de literatură niponă vor avea ocazia să se întâlnească la Bookfest cu scriitori îndrăgiți precum Yōko Tawada sau Akira Mizubayashi, nume importante, cu volume traduse cu succes în limba română la editurile Polirom, respectiv Humanitas, care vor lua parte la lansări de carte și sesiuni de ședințe de autografe. Lista evenimentelor care au în centru Japonia și invitații speciali prezenți la Bookfest 2022 îl include și pe scriitorul, muzicianul și jurnalistul catalan Francesc Miralles, autorul volumului IKIGAI, o carte esențială despre modul de viață japonez, tradusă cu succes la Editura Humanitas Fiction, precum și prelegeri despre profunda legătură dintre Zen și arta japoneză a tragerii cu arcul sau despre ceremonia ceaiului.
📚 Doi autori japonezi contemporani importanți vor intra în legătură cu iubitorii de literatură prezenți la Bookfest prin intermediul conexiunii online. Este vorba despre Yōko Ogawa și Hiromi Kawakami, scriitori apreciați de publicul autohton, cu romane traduse la Humanitas Fiction, respectiv Polirom.
Marii maeştri ai literaturii japoneze și cărțile lor, Osamu Dazai, Yasunari Kawabata, Yukio Mishima sau Haruki Murakami, vor fi subiectul unor dezbateri și mese rotunde la care sunt așteptați să ia parte un număr impresionant de fani pe care acești scriitori i-au adunat în jurul cărților lor de-a lungul anilor.
👁️ O atenție specială în programul țării invitate îi este acordată tradiției manga, un subiect despre care vor fi organizate atât dezbateri, alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Mircea Mureșan, organizatorul East European Comic Con, care vor analiza rolul și potențialul economic al manga din perspective noi, cum ar fi sportul și afacerile, dar și ateliere dedicate celor mai mici dintre cititori.
Pentru a marca 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, Japonia a pregătit, de asemenea, mai multe evenimente dedicate celor mai mici dintre cititori, între care un atelier de confecționat koinobori din hârtie – zmeie sub formă de crap, cu care se decorează casele japoneze, pentru ca băieții din casa respectivă să crească sănătoși – și un alt atelier de kamishibai – lectura unei povești, acompaniată de derularea unor imagini.
De asemenea, la cinematograful Bookfest vor fi proietate filme japoneze, realízate de regizori renumiți, precum Makoto Shinkai și alții. Evenimentele din sfera cultural-artistică completează programul bogat al țării invitate la Bookfest 2022. O ofertă variată de ateliere care au în centru Haiku, cea mai scurtă formă poetică din lume, Ikebana, aranjamentele florale japoneze care redau frumusețea utilizând flori, crengi, frunze, folosind plantele și spațiul din jurul acestora, Nihonga, pictura în stil japonez ce folosește tehnici și materiale diferite de cele din pictura occidentală, sau Nihon buyo, dansuri tradiționale japoneze, dansate în costume tradiționale – kimono – și în acompaniamentul muzicii japoneze vechi, vor completa arhitectura programului.

Programul complet și actualizat al evenimentelor va fi afișat pe pagina www.bookfest.ro

Salonul Internațional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei Japoniei din București. Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov și o altă ediție internațională la Chișinău. Detalii, pe pagina oficială a proiectului: www.bookfest.ro.

CONCURS!

*CASTIGATORI

Buna tuturor! 🙂 Ne bucuram ca ati participat intr-un numar atat de mare la acest concurs! Castigatorii sunt:
 
Liliana Bontidean https://www.facebook.com/liliana.bontidean
George Motroc, https://www.facebook.com/george.motroc
Carmen Bujor, https://www.facebook.com/carmen.bujor.71
Cristina Vladu https://www.facebook.com/cristinavladu0
 
Felicitari, sa aveti parte de lecturi frumoase! 🙂
 
*Fiecare castigator primeste din partea organizatorilor un voucher in valoare de 100 lei. Va invitam sa ridicati voucherele de la Romexpo, de la standul organizatorului (AER), în perioada 1-5 iunie, prezentand un act de identitate. Voucherele se pot folosi doar în perioada evenimentului de la Romexpo la orice editură, la alegere – cu mentiunea ca trebuie sa alegeti o singura editura si sa folositi intregul voucher la standul respectivei edituri. Se va face plata diferenței daca faceti cumpărături mai mari decat valoarea voucherului (mai mari de 100 lei).

Pentru că invitatul de onoare al acestei ediții Bookfest este Japonia, concursul nostru este legat de această frumoasă țară. Astfel, împreună cu organizatorii evenimentului vă ofer 4 vouchere a câte 100 de lei fiecare (câte un voucher pentru fiecare din cei 4 câștigători). Puteți folosi aceste vouchere la standul oricărei edituri participante de la Bookfest, la Romexpo, în oricare dintre zilele 1-5 iunie.

Ce trebuie să faceți pentru a vă înscrie în concurs?

Trebuie să îmi spuneți, printr-un comentariu postat aici, la acest articol, ce scriitor de origine japoneză vă place și de ce. Puteți participa până la data de 25  mai. Voi alege cei 4 câștigători prin tragere la sorți și voi anunța cine sunt, printr-un comentariu la această postare, pe data de 26 mai. Atenție! Voi lua în considerare doar comentariile postate aici, pe blog, la acest articol.

Voucherele se pot ridica de la standul organizatorului (AER), în perioada 1-5 iunie, se pot folosi doar în perioada evenimentului de la Romexpo la orice editură (una singură/voucher), la alegere, cu plata diferenței la cumpărăturile mai mari de 100 lei (valoarea voucherului).

Succes și aștept comentariile voastre! 🙂

***

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură. Iar dacă ți-a plăcut acest articol, dă un share pe Facebook sau Instagram. 🙂

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Cărți