CărțiInspirație

10 cărți de educație financiară de la ap! (ACT și Politon) care te vor ajuta să îți pui în ordine finanțele în 2023

Am scris aici în repetate rânduri despre cărți din sfera educație financiară, pentru că eu cred cu tărie că gestionarea banilor ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi, mai ales într-o perioadă tulbure din punct de vedere economic, cu inflație mare, precum este cea pe care o traversăm acum. De aceea, vă propun în rândurile de mai jos o selecție de titluri de educație financiară de top din portofoliul editurii ap! (ACT și Politon) în care veți găsi atât îndrumarea, cât și motivația necesare pentru a vă pune ordine în finanțe în 2023. Iar partea bună este că în perioada aceasta titlurile recomandate sunt la un preț special – 𝟓𝟎% 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞 la carte tipărită și audiobook și 𝟐𝟓% 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞 la eBook și eAudio. Oferta este valabilă 𝐩â𝐧ă 𝐩𝐞 𝟏𝟕 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞.

Ne gândim și suntem învățați să ne raportăm la bani ca la ceva din domeniul fizicii (cu reguli și legi), și nu din cel al psihologiei (cu emoții și nuanțe). Pentru mine, acest lucru este fascinant și important deopotrivă. Banii sunt peste tot, ne afectează pe toți și, pe cei mai mulți dintre noi, ne derutează. Fiecare om îi percepe oarecum diferit. Banii ne dau lecții care se aplică în multe sfere ale vieții, cum ar fi riscul, încrederea și fericirea. Puține subiecte ne oferă o lupă mai puternică pentru examinarea modelelor comportamentale umane decât banii. Este unul dintre cele mai mari spectacole de pe Pământ. Morgan Housel, Psihologia banilor.

Drumul către libertatea financiară de Bodo Schäfer este o carte de educație financiară și totodată un ghid pentru a deveni mai bogat decât ești în momentul de față. Ideea de bază pe care o susține autorul în această carte este faptul că oricine poate deveni bogat, cu condiția de a avea și de a pune în aplicare câteva noțiuni elementare de educație financiară.

Psihologia banilor: Lecții nemuritoare despre avuție, lăcomie și fericire de Morgan Housel este o carte care subliniază faptul că succesul financiar nu depinde atât de mult de nivelul nostru de inteligență, ci mai degrabă de felul în care știm să ne comportăm și să ne raportăm la bani. Asta pentru că este dovedit faptul că geniile lipsite de control asupra emoțiilor lor pot fi adevărate dezastre financiare, în timp ce oamenii de rând care nu au niciun fel de educație financiară pot deveni bogați dacă își însușesc câteva aptitudini comportamentale simple. Am povestit mai multe despre această carte într-un articol separat, aici.

Banii. Stăpânește jocul: 7 Pași simpli spre libertate financiară de Tony Robbins este un valoros manual de educație financiară, un ghid care se adresează tuturor celor care vor să devină independenți din punct de vedere financiar și care vor să își asigure o bătrânețe liniștită, lipsită de grija banilor.

Cartea banilor: Înfloritoarea viață a banilor și felul în care istoria lor ne-a modelat pe noi de Kabir Sehgal este cartea care îți va lămuri toate curiozitățile pe care le aveai despre bani. Autorul abordează subiectul banilor într-o manieră interdisciplinară, aceștia fiind priviți din perspectiva unor discipline diferite, de la biologie, psihologie și antropologie, la istorie și teologie. Cartea vorbește despre originea banilor, diferitele moduri de utilizare ale acestora, felul în care s-au schimbat ei de-a lungul timpului, formele lor viitoare, motivele pentru care atârnă atât de greu în viața noastră și, în cele din urmă, despre modul în care ar trebui folosiți.

Planul financiar de o pagină: O metodă simplă de a-ți administra banii inteligent de Carl Richards este o carte foarte practică care te va ajuta să reduci decalajul dintre ceea ce ești și cel care vrei să fii. Cartea te va ajuta să îți stabilești foarte clar în minte ce anume îți dorești de la viață și ce variante ai din punct de vedere financiar pentru a obține toate aceste lucruri.

Afurisitele bogate: Un plan în 12 pași pentru a înțelege jargonul financiar și pentru a avea viața pe care ți-o dorești de Nicole Lapin este o carte total atipică de educație financiară, care propune un program alcătuit din 12 pași care să te ajute să înveți limba banilor (mai precis dificilul jargon financiar), să îți dai seama ce îți dorești cu exactitate de la viață, și mai ales, cum să obții toate aceste lucruri.

De neclintit de Tony Robbins este lectura ideală pentru cei care doresc să cunoască „principiile de bază ale mașinăriei financiare fără a petrece ani întregi studiind economia și curentele gândirii economice” (Eusebiu Burcaș). Cartea este un excelent manual de investiții care se adresează atât începătorilor, cât și oamenilor de afaceri experimentați, fiind totodată un îndemn pentru generația Y de a intra în joc și a investi la bursa de valori, pentru că astfel, consideră Robbins, vor avea șansa de a-și îmbogăți viața.

Cum să vorbești pe limba banilor de John Lanchester este un instrument util pentru oricine dorește să înțeleagă și să își formeze o opinie obiectivă despre mediul economic în care trăiește. Cartea este scrisă într-un stil foarte relaxat și amuzant (conține chiar și bancuri), de aceea îți va aduce un beneficiu dublu: pe de o parte, îți va lămuri niște noțiuni din sfera economică frecvent vehiculate, dar care de cele mai multe ori sunt înțelese doar parțial, iar pe de altă parte, te va destinde cu stilul ei aparte și umorul ei inteligent.

Cu un pas înaintea Wall Street: Cum să folosești ceea ce știi deja pentru a face bani în piață de Peter Lynch și John Rothchild este o lectură obligatorie pentru investitorii individuali. De la prima sa apariție (în anul 1989), cartea a fost retipărită de 30 de ori și s-a vândut în peste un milion de exemplare.

Haihui pe Wall Street: O strategie pentru investiții de succes care a trecut testul timpului de Burton G. Malkiel este un mega-bestseller pe teme financiare care, la 48 de ani de la prima ediție (apărută în 1973), și-a păstrat actualitatea. Astfel, economistul și scriitorul Burton G. Malkiel susține că și astăzi este perfect valabil ceea ce afirma în urmă cu aproape 50 de ani, și anume că, achiziția și deținerea de acțiuni pe o piață de acțiuni este mai profitabilă decât fondurile administrate de profesioniști, ale căror taxe ridicate și costuri mari de tranzacționare diminuează substanțial profitul investițiilor.

În perioada aceasta, găsiți aceste titluri pe site-ul editurii ap! cu 𝟓𝟎% 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞 la carte tipărită și audiobook și 𝟐𝟓% 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞 la eBook și eAudio (mp3 download). Oferta este valabilă 𝐩â𝐧ă 𝐩𝐞 𝟏𝟕 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞!

ap! (ACT și Politon) crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte din sfere precum: dezvoltare personală și profesională, antreprenoriat, spiritualitate și wellbeing, oferind iubitorilor de carte posibilitatea de a citi sau asculta cărți, de a le folosi pe post de profesori sau sfătuitori și de a transforma clipele de relaxare într-un timp calitativ.

Specializată în non-ficțiune de calitate, editura a adus pe piața locală o serie de autori care au făcut furori în toată lumea, precum Tim Ferriss, Robin Sharma, Tony Robbins, Wayne Dyer, Steve Harvey, Gino Wickman și mulți alții. Totodată, ap! (ACT și Politon) este editura românească sub egida căreia au fost publicate cele mai multe audiobookuri la nivel local. Lansată în 2014, editura a adus în România peste 300 de titluri în format audiobook, multe dintre acestea fiind bestsellere care au făcut înconjurul lumii și au schimbat mii de vieți.

ap! (ACT și Politon) crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte din sfere precum dezvoltarea personală și profesională, business, antreprenoriat, spiritualitate sau wellbeing. Titlurile editurii se regăsesc atât în format clasic, cât și sub formă de eBook, MP3 sau audiobook, astfel încât cititorii să se poată bucura de lectură în orice moment al vieții lor.

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură. Iar dacă ți-a plăcut acest articol, dă un share pe Facebook sau Instagram. 🙂

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Cărți