Inspirație

Un muzeu spectaculos, proiectat de arhitectul care a realizat celebra piramidă de la Luvru!

Am vizitat recent MUDAM, Muzeul de Artă Contemporană din Luxemburg și, deși nu mă dau în vânt după arta contemporană sau modernă, mi-a plăcut mult. M-a impresionat arhitectura spectaculoasă – muzeul este proiectat de arhitectul care a realizat celebra piramidă de sticlă de la Luvru. Îmi place la nebunie să vizitez clădiri frumoase, care mă fac să visez și mă impulsionează să mă înconjor de frumos, în toate palierele vieții. Vă povestesc mai multe despre vizita la acest superb muzeu în rândurile de mai jos.

Când mă gândesc la arta contemporană îmi vine în minte o anecdotă pe care am citit-o undeva. Nu știu cât de adevărată este, însă exprimă foarte bine părerea mea despre arta contemporană sau modernă.

Se zice că un profesor a arătat poza unui tablou studenților săi, spunându-le că este vorba de un Jakson Pollock. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu opera lui, Pollok este cel care a introdus tehnica stropirii cu vopsea a pânzei – tablourile sale fiind compuse din ‘pete’ stropite de culoare. Studenții s-au întrecut în complimente și analize care mai de care, găsind înțelesuri ascunse și profunde în ‘petele’ care au devenit trademark pentru opera pictorului. La finalul orei, profesorul le dezvăluie că nu era vorba de un Pollok – de fapt, dăduse zoom unei poze cu un șorț de bucătărie pătat cu ketchup și alte ingrediente din bucătărie. :))

Lăsând gluma la o parte, chiar am vizitat muzeul lui Pollok și cabinetul său de lucru, atât din New York cât și din Veneția. Deși nu mă dau în vânt după operele sale, apreciez faptul că a introdus o nouă tehnică în pictură, precum și povestea vieții lui și modul său de lucru.

Tablou Jackson Pollok

Ceea ce vreau să spun prin această anecdotă este că nu prea iubesc arta contemporană și modernă – prefer clasicii. Arta nouă este mai degrabă bine marketată și împachetată, însă mie personal nu îmi transmite nimic. Cu toate acestea, uneori mai vizitez muzee de artă contemporană, iar de cele mai multe ori mă atrage arhitectura lor futuristă, clădirea în sine. Mai puțin exponatele. Și am avut o surpriză faină cu Mudam, din Luxemburg, unde pe lângă clădirea în sine, care este spectaculoasă, m-au atras și câteva expoziții.

Arhitectul este Ieoh Ming Pei, cel care a proiectat și faimoasa piramidă de la Luvru. Se îmbină atât de frumos natura și peisajul superb care se vede prin ‘decupajele’ clădirii și tavanele de sticlă…e o încântare să te plimbi prin muzeu chiar și doar pentru asta.

Expozitia care m-a impresionat cel mai mult este cea a lui William Kentridge – într-un pavilion atât de frumos luminat natural, denumit ‘Jardin des sculptures’. Expoziția constă într-o ‘grădina interioară’ cu palmieri sculptați din oțel.

Recomand locul în cazul în care ajungeți în Luxemburg. Iar dacă vreți să faceți un tur virtual, am publicat pe Instagram un scurt video, aici.

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură.

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Inspirație