Cărți

Top 10 cărți de nonficțiune citite anul acesta

Îmi place mult un poem de John Donne, „No Man is an Island”, care sugerează ideea că nici un om nu trăiește izolat, ci este conectat prin tot soiul de legături cu alți oameni, fie contemporani, fie din trecut. Tocmai de aceea apreciez cărțile, pentru că citind poveștile altora realizezi că nu ești singur, că au trecut și alte persoane, de-a lungul istoriei, prin dileme similare, iar asta te poate inspira să găsești soluții sau pur și simplu să nu te mai simți singur cu probleme tale. În acest articol am făcut un top al celor mai bune cărți de nonficțiune citite anul acesta, exact genul acesta de lecturi, în care găsești sfaturi, consolare și idei utile de aplicat în viața de zi cu zi. 

No man is an island entire of itself; every man 
is a piece of the continent, a part of the main; 
if a clod be washed away by the sea, Europe 
is the less, as well as if a promontory were, as 
well as any manner of thy friends or of thine 
own were; any man's death diminishes me, 
because I am involved in mankind. 
And therefore never send to know for whom 
the bell tolls; it tolls for thee. 

No Man is an Island, John Donne

Top 10 cărți de nonficțiune citite în 2022

Prea bun ca să fii ignorat: De ce este competența mai importantă decât pasiunea, de Cal Newport, editura ap! (Act și Politon)

Prea bun ca să fii ignorat, de Cal Newport, reprezintă un alt punct de vedere cu privire la factorii care contează cel mai mult pentru a avea succes în carieră. Toată lumea vorbește despre motto-ul ‘Urmează-ți pasiunea’ – este o idee sexi, care a prins bine în vremurile noastre tocmai de aceea mi s-a părut interesantă perspectiva lui Cal – care demontează acest clișeu. Newport nu este de acord cu faptul că pasiunea este cel mai important factor care îți poate garanta succesul în carieră, ci, consideră că mai degrabă abilitățile pe care le deții sunt responsabile pentru acest lucru și că făcând, muncind, punându-ți în practică abilitățile ‘înveți’ să iubești ceea ce faci, nu invers. Tare proaspătă și interesantă perspectivă.

Newport s-a documentat în rândul investitorilor, a scenariștilor, a programatorilor excepționali și a profesorilor remarcabili – asta pentru a oferi doar câteva exemple −, în încercarea de a înțelege cu adevărat ce contează și ce nu contează atunci când un om vrea să-și construiască o carieră strălucită. Pentru că scopul acestei cărți este să răspundă la întrebarea: Cum ajung oamenii să iubească ceea ce fac? ❤️Astfel a ajuns să descopere cele patru reguli pe care le-a formulat și enunțat pe parcursul acestei cărți. Foarte bună carte și fascinantă perspectiva din care autorul privește lucrurile.

fragment Prea bun ca să fii ignorat

Iernile sufletului, Katherine May, editura Nemira

Aveam de ceva vreme în bibliotecă această carte, însă nu i-a venit rândul până acum – poate faptul că se apropie iarna m-a făcut să deschid „Iernile sufletului”. Și bine am făcut, pentru că este o carte de tip pansament pentru suflet. 😊 În această memorie, Katherine May își spune povestea și ne relatează cum a reușit să depășească momentele grele, învățând să le privească mai degrabă ca pe niște șanse de a se dezvolta. O atitudine sănătoasă, cred eu, însă nu reușim să avem atitudinea asta de fiecare dată când trecem printr-o „iarnă” a sufletului. Tocmai de aceea este utilă o carte de genul acesta, pentru că te poate ajuta să îți găsești în interior resorturile necesare pentru a te regenera și a continua.

Mi-a plăcut mult analogia pe care o face autoarea – transformările prin care trece sufletul, în paralel cu transformările prin care trece natura iarna. Natura nu moare iarna, se retrage și revine în forță primăvara, parcă mai colorată și mai luminoasă. Transformarile incredibile prin care trece natura în timpul iernii pentru a supraviețui frigului i-au slujit autoarei drept surse de inspirație, dându-i puterea de a continua.

Folosind exemple din literatură, mitologie sau lumea naturală, Iernile sufletului adună o serie de lecții inspiratoare despre puterea eliberatoare a odihnei și a retragerii. Katherine May ne invită la acceptarea tristeții prin retragerea din lumea agitată, la descoperirea bucuriei care există în frumusețea trecătoare a iernii, la  înțelegerea vieții ca un fenomen ciclic, nu ca o linie continuă. Iar minunatul ei memoir, care a cucerit cititorii din întreaga lume, ne învață să îmbrățișăm, pur și simplu, iernile din viețile noastre.

Recomand, este sezonul perfect pentru a ne cuibări sub pătură cu o astfel de carte bună și o ceașcă de cafea sau ceai. 😊 Este, cum spuneau și cei de la Sunday Express, „O analiză elegantă despre puterea consolatoare a naturii și cum aceasta poate fi minunat de vindecătoare, chiar și în zilele cele mai grele.“

Hygge Home, Cum să-ți transformi casa într-un cămin fericit, Meik Wiking, editura Litera

Am tot auzit de Hygge, arta creării unei atmosfere plăcute, însă este pentru prima oară când citesc o carte pe tema asta. Sunt atrasă de cărți care explică felul în care trăiesc alte culturi, mă fascinează și mi se pare util să descoperi ce fac alții (mai) bine. De fapt, mă atrage tot ceea ce ține de sfera lifestyle design și chiar voiam să citesc ceva care să facă referire la casă – cum poți să îți aranjezi spațiul în care trăiești astfel încât să îți dea o stare de bine.

📝 „Casa noastră este zona în care deținem controlul și în care găsim confort și siguranță. Este locul în care ne reîncărcăm bateriile ca să înfruntăm iarăși lumea. Într-o lume care pare uneori din ce în ce mai turbulentă și mai haotică și stresantă, casa noastră este spațiul unde ne putem retrage, refugia.” Meik Wiking

Meik explică modul în care designul caselor noastre poate avea impact asupra stării noastre de bine şi cum, stăpânind principiul danez al hygge, acestea pot deveni nu doar un loc unde locuieşti, ci unde prosperi. Cartea se bazează pe date concrete despre bunăstare și fericire, obținute din cercetări de la Institutul pentru Studierea Fericirii din Copenhaga și mi-a plăcut faptul că vine și cu soluții concrete, nu doar teorie. De exemplu, ne arată mici schimbări pe care le putem face în casă, inclusiv cum să facem o încăpere să pară mai spaţioasă, de ce mesele de sufragerie rotunde aduc mai multă fericire şi care este importanţa unei iluminări potrivite a casei. #decitit ❤️ p.s. Mi-au plăcut mult și grafica, pozele – să răsfoiești cartea în sine îți dă o stare de bine. ☺️

Liniștea este cheia, Ryan Holiday, editura ap! (Act și Politon)

Liniștea este cheia e genul de lectură care te face bine la propriu, o carte despre cum să trăiești frumos, care se adresează celor care se simt copleșiți de zgomotul de fundal al lumii moderne, dar și celor care încearcă să se regăsească într-un mediu plin de distrageri. Ryan Holiday vorbește în carte despre ceea ce budiștii numesc „upekkha”, musulmanii „aslama”, evreii „hishtavut”, grecii „euthymia” și „hesychia”, epicurienii „ataraxia”, iar creștinii „aequanimitas”, sau… despre ceea ce noi, pe românește numim liniștea sufletească și cum să o dobândești.

📚 Sursa de inspirație pentru această carte sunt curente filosofice și religii ale lumii precum budismul, stoicismul, epicurismul, creștinismul sau hinduismul – toate au venerat pacea interioară, considerând-o binele suprem și secretul pentru a atinge înalta performanță și pentru a avea o viață fericită. De fapt, întreaga carte este presărată cu citate și cuvinte pline de înțelepciune ale lui Marcus Aurelius, unul din filosofii stoici preferați ai lui Ryan Holiday.

📝 Pentru a te ajuta să îți regăsești liniștea sufletească autorul îți spune poveștile și strategiile unor oameni care au găsit modalități de a-și regăsi pacea interioară în ciuda mediului în care au fost nevoiți să trăiască, precum: John F. Kennedy, Winston Churchill, Fred Rogers, Anna Frank, regina Victoria, Socrate, Napoleon, Leonardo da Vinci sau Marc Aureliu.

fragment Liniștea este cheia

Zenobistele, 27 de feluri în care să ai succes regăsindu-ți feminitatea, Cristiana Pantici, editura Hyperliteratura

Pentru un om ca mine, ce iubește cărțile atât de mult este o bucurie mare să apar într-o carte. ❤️ Cristiana Pantici a invitat o serie de femei puternice care să-și spună povestea pentru cartea “Zenobistele, 27 de feluri în care să ai succes regăsindu-ți feminitatea”, de la editura Hyperliteratura, iar printre acele femei faine mă număr și eu. Ceea ce mă onorează și mă umple de bucurie, mai ales că sunt într-o companie frumoasă, alături de femei pe care le admir, precum Nora Iuga, Ligia Pârvulescu și multe altele. 📚

📝 Am povestit despre cariera mea, dar mai ales despre rolul important pe care l-au avut cărțile în viața mea. Îi mulțumesc Cristianei pentru entuziasm și pentru munca depusă pentru carte și îi urez la cât mai multe pe viitor! Cred că această carte poate motiva și inspira fete, tinere femei aflate la început de drum.

Marele panda și micul dragon, James Norbury, editura Bookzone

Marele panda și micul dragon este o mică bijuterie de carte, cu bucăți de înțelepciune inspirată de spiritualitatea budistă. Autorul, James Norbury este cel care a scris și a desenat cartea – este genul de lectură care îți așează un zâmbet pe buze. ☺️

📝 Cartea ne invită să ne aventurăm alături de doi buni prieteni, marele panda și micul dragon, în călătoria lor frumos ilustrată prin anotimpurile anului. În drumul prin sălbăticie, se rătăcesc deseori pe cărările vieţii și, deși nu știu unde sunt, descoperă multe laturi frumoase ale lumii și ale lor, pe care nu le-ar fi găsit niciodată dacă ar fi mers pe calea cea bună. Împreună explorează gândurile și emoțiile, greutățile și fericirea care ne leagă pe toți. În natură, ei învață cum să trăiască momentul, cum să facă pace cu incertitudinea și cum să găsească puterea de a depăși obstacolele vieții.

Arta de a călători, Alain de Botton, editura Vellant

Mi-a plăcut mult Arta de a călători, poate si pentru ca am citit-o într-o zi, la plajă, în California și s-a nimerit la fix subiectul cu călătoria mea. 😊 Îmi place mult Alain de Botton, scriitura lui este exact pe sufletul meu și nici de data asta nu m-a dezamăgit.

📝 Alain de Botton analizează cum, de ce călătorim și mai ales ce se întâmplă atunci când o călătorie mult visată nu arată ca în pozele din broșurile turistice (sau mai nou, ca în pozele de pe Instagram 😅). Mi-a plăcut felul în care a abordat acest subiect, deschizând o analiză amplă despre așteptări versus realitate și oferind sfaturi utile despre cum putem să ne calibrăm așteptările astfel încât să nu sfârșim dezamagiți – în orice situație.

📝 Cu ajutorul unor scriitori, artiști și gânditori precum Flaubert, Edward Hopper, Wordsworth și Van Gogh, cartea oferă informații faine despre subiect, de la romantismul vacanțelor, la minibarurile din hoteluri, aeroporturi și obiective turistice. Arta de a călători încearcă să ne explice adevăratele motive pentru care călătorim în anumite locuri și, mai mult, ne sugerează cum am putea avea călătorii mai împlinite. Recomand cartea, este o adevărată plăcere, autorul te poarta printr-o călătorie fascinantă în jurul lumii. ❤️

Cărticica stoicismului, Jonas Salszgeber, editura Humanitas

Despre stoicism am citit o mulțime de cărți și articole și rămâne filozofia cea mai apropiată sufletului meu. ❤️ Recomand încă o carte pe tema aceasta, care mi-a plăcut pentru că sintetizează bine această filozofie și este un punct bun de pornire pentru cei care nu sunt familiarizați cu subiectul. Tonul este informal, informațiile sunt distilate astfel încât conceptele explicate să fie ușor de înțeles.

📝 Principalul rol al filozofiei stoice este de a răspunde durerii din sufletul nostru. La începuturile acestei discipline, în Roma și Grecia antică, filozofia stoică era văzută drept terapie pentru suflet, o unealtă practică ce te ajută să te cunoști și să trăiești împăcat cu tine însuți și cu viața ta.

📝 Filozofii de atunci, precum Epicur, Platon, Seneca, Marcus Aurelius, erau interesați de viața de zi cu zi, de felul în care ar trebui să trăim, cum lucrează mințile noastre, cum să comunicăm eficient, cu alte cuvinte de dezvoltarea personală. De fapt, Freud, tatăl psihanalizei, declara în repetate rânduri că el se consideră filozof.

📝 Stoicismul promite să asigure o stare de seninătate, de liniște sufletească, celor care îi urmează învățăturile. Fericirea nu era asociată cu plăceri externe, nici cu realizări sau evenimente externe sinelui, ci cu capacitatea individului de a-și păstra liniștea sufletească, oricare ar fi circumstanțele în care acesta s-ar afla.

Trei minute de filozofie, Fabrice Midal, editura Curtea Veche

Am citit cartea aceasta pe nerăsuflate. În primul rând pentru că este cu și despre filozofie, apoi pentru că mai citisem o carte de același autor, Fabrice Midal (‘Cum să ți se rupă a la Francaise), care mi-a plăcut mult.

📝 Îmi place mult cum reușește autorul să ia idei complexe din filozofie și să le explice simplu, fără aere de intelectual, folosind un limbaj accesibil și informal. În cartea aceasta, disecă patruzeci de citate din operele unor gânditori, artiști și filozofi în stilul său volubil și jucaus. De la Socrate și Aristotel până la James Baldwin, Matisse sau Toni Morrison, cartea lui Midal este un periplu istoric și cultural pe cât de captivant, pe atât de folositor, încurajându-ne astfel să gândim și să simțim totul un pic diferit.

📝 Fabrice Midal este filozof, istoric de artă, eseist și editor, specialist în tipurile de violență specifice vieții cotidiene (burnout, manipulare, dependențele de digital) și una dintre cele mai importante figuri ale practicii meditației din Franța.

Prosperitatea, Cum să te îmbogățești și să te simți bogat, Jooyun Hong, editura Lifestyle

Cartea aceasta mi-a atras atenția din 2 motive:

👌🏻 autor coreean + guru coreean (știți deja de pasiunea mea pentru Coreea 🙈)
👌🏻 tema financiară – în ultimii ani am citit o sumedenie de cărți pe tema asta, din dorința de a mă educa în privința finanțelor.

📝 Scriitoarea, Jooyun Hong, este o jurnalistă care la un moment dat a pornit în căutarea unei metode de îmbogățire și așa a ajuns să studieze sub îndrumarea unui guru financiar celebru. Suh Yoon Lee este considerată un soi de „guru al celor bogați” și a studiat atât înțelepciunea textelor clasice asiatice, cât și 100 000 de studii de caz pentru a descoperi secretele îmbogățirii.

📝 Relatând evenimentele care i-au schimbat viața, scriitoarea ne dezvăluie în carte ceea ce a învățat de la acel guru. În urma cercetărilor pe care le-a făcut, guru Suh Yoon Lee a descoperit că oamenii obișnuiți își pot realiza obiectivele financiare mai ușor și mai repede dacă trăiesc în armonie cu adevăratele lor emoții. Aplicând în viața de zi cu zi sfaturile practice dar revoluționare primite de la guru, Jooyun a trăit o transformare a stării ei psihice, a sentimentului de împlinire și, în final, a percepției privind propria ei valoare.

👌🏻 Este o carte ușor de parcurs, cu mici insight-uri care pot fi de folos, însă nu este genul de carte care îți schimbă viața sau ceva. Pe alocuri mi-a adus aminte de ‘Secret’ toată treaba asta cu atragerea prosperității în viața ta. Cu toate acestea, a fost o lectură faină.

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de cultură. Iar dacă ți-a plăcut acest articol, dă un share pe Facebook sau Instagram. 🙂

Comentarii Facebook

You may also like

1 Comment

  1. […] 6. „Iernile sufletului”, de Katherine May (Editura Nemira), „Zenobistele, 27 de feluri în care să ai succes regăsindu-ți feminitatea”, de Cristiana Pantici (Editura Hyperliteratura), „Arta de a călători”, de Alain de Botton (Editura Vellant) și „Cărticica stoicismului”, de Jonas Salszgeber (Editura Humanitas) se află pe o listă a celor mai bune 10 cărți de non-ficțiune apărute în traducere românească în 2022. (LuisaEne.ro) […]

Comments are closed.

More in:Cărți