CărțiInspirație

Povestea fascinantă a domeniului Mogoșoaia și a familiei Brâncoveanu

Domeniul Mogoșoaia, aflat la o aruncătură de băț de București, este unul dintre locurile mele favorite. Îmi place mult arhitectura impunătoare, vederea spectaculoasă dar și locul în sine, încărcat de istorie. Am vizitat recent locul și de data aceasta mi-am achiziționat o carte de la magazinul muzeului Mogoșoaia – Patriminoiul brâncovenesc pe înțelesul tuturor – o lectură plină de detalii fascinante despre domeniu, despre stilul brâncovenesc, dar și despre familiile Brâncoveanu și Cantacuzino, a căror poveste este strâns legată de Mogoșoaia. Dintre toate palatele ridicate de Vodă Brâncoveanu, Mogoșoaia a supraviețuit vremurilor tulburi, oferindu-ne astăzi o imagine destul de clară și spectaculoasă a ceea ce însemna pe vremuri o locuință brâncovenească.

Cartea încearcă să ne facă să înțelegem, prin cuvinte simple și multe imagini, cum s-a născut și cum a crescut acest fel de a simți construcțiile, formele, culorile, numit stilul brâncovenesc, în care este realizat și domeniul Mogoșoaia. Un stil care încă hrănește, după sute de ani, sufletele doritoare de frumos. Spune povestea unui șuvoi de nume pe care le cunoaștem din cărțile de istorie, însă dintr-o perspectivă cuceritoare, ușor de digerat, care ne arată chipul unei epoci apuse. Mi se pare că reușește să zugrăvească epoca brâncovenească într-un stil cuceritor și cald, aducând la viață personaje facinante din istoria românilor.

Șirul de ani pe care istoricii îl numesc epoca brâncovenească, se află chiar în mijlocul istoriei Țărilor Române. Monumentele și obiectele de preț păstrate de atunci, pe scurt, patrimoniul brâncovenesc, nu poate fi însă înțeles decât privind în urmă, la cele lăsate de strămoșii celor de atunci. (…) Aș vrea să îți pot descoperi viața care palpită în spatele pietrelor reci, a picturilor afumate, a icoanelor bătrâne, a manuscriselor cu litere înflorate fantastic. Din vremuri tulburi a rămas totuși atâta frumusețe! „Patriminoiul brâncovenesc pe înțelesul tuturor”

Cine a construit domeniul Mogoșoaia?

Cel care a construit Mogoșoaia este Constantin Brâncoveanu. El a fost singurul moștenitor al unei averi impresionante, rămase de la bunicul său, Preda Brâncoveanu, care era stăpân peste 200 de sate. Nu este de mirare că nepotul său, Vodă Brâncoveanu, avea să ajungă unul dintre cei mai bogați oameni ai vremii, denumit de turci „Altîn Bei”, adică prințul aurului. În plus, mama sa era dintr-o altă familie de seamă, fiind fiica postelnicului Cantacuzino. În copilărie, Constantin Brâncoveanu a avut parte de o educație aleasă, ajungând ca la 20 de ani să stăpânească 3 limbi străine – latina, greaca și turca. La doar 34 de ani ajunge pe tronul Țării Românești.  A fost respectat de marile puteri ale vremii, primind titlu de conte onorific de conte al Ungariei din partea împăratului Leopold al II-lea, iar câțiva ani mai târziu fiind înnobilat și ca Principe al Sfântului Imperiu Roman de națiune germană.

Palatul Mogoșoaia

Palatul Mogoșoaia era cel mai iubit dintre locurile de popas și odihnă ale Brâncovenilor. Înainte de Vodă Brâncoveanu locuințele voievozilor erau numite pisanii, însemnând case domnești, nu palate. Însă începând cu era Brâncovenilor lucrurile s-au schimbat, o locuință domnească trebuia să fie nu doar solidă, sigură ci mai cu seamă frumoasă, odihnitoare prin însăși înfățișarea ei. Dintre palatele ridicate de Vodă Brâncoveanu, Mogoșoaia a supraviețuit vremurilor tulburi, oferindu-ne astăzi o imagine destul de clară și spectaculoasă a ceea ce însemna pe vremuri o locuință brâncovenească. Palatul a fost ridicat pe două nivele, desupra unei pivnițe mari, unde acum există o galerie de artă. Jos erau încăperile slujitorilor, iar sus camerele voievodului și ale familiei sale. Tot sus era încăperea unde se ținea uneori sfatul domnesc și loc de mese festive. Frumosul foișor pătrat de la intrare era locul de unde Vodă observa curtea și totodată își întâmpina oaspeții.

Cum arătau încăperile palatului pe dinăuntru, în vremea lui Brâncoveanu?

Cei care le-au văzut povestesc despre mobilier adus din Apusul Europei, oglinzi, pereți pictați sau înflorați cu stuc, multe scoarțe, covoare și draperii colorate, care te trimiteau cu gândul la Orient. La Mogoșoaia s-au păstrat picturi până târziu, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Exista o galerie de strămoși venerabili, reprezentați foarte probabil ca în portretele votive din biserici. Mai era înfățișat și un episod fericit din cursul domniei lui Vodă Constantin. „Patriminoiul brâncovenesc pe înțelesul tuturor”, Adriana Scripcariu, Luiza Zamora, George Dumitriu

Ce s-a întâmplat cu palatul Mogoșoaia după căderea familiei Brâncoveanu? 

Vodă Brâncoveanu și fiii săi au fost executați de către turci, iar după căderea lor palatul a fost jefuit, transformat în han, părăsit, regăsit și iar jefuit, mai bine de două secole. Apoi a ajuns în stăpânirea prințesei Martha Bibescu, care l-a iubit și și-a pus toată energia în restaurarea lui. A avut alături un arhitesc pasionat, urmaș al Cantacuzinilor de demult, Gheorghe Matei Cantacuzino. Împreună au adus clădirilor și domeniului strălucirea de odinioară, iar datorită lor ne putem bucura de el acum.

Vedere spre lac palat Mogoșoaia.

 

Palatul Mogoșoaia.

 

Biblioteca Martha Bibescu de pe domeniul Mogoșoaia.

 

Grădina din fața Palatului Mogoșoaia.

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură. Iar dacă ți-a plăcut acest articol, dă un share pe Facebook sau Instagram. 🙂

Comentarii Facebook