Cărți

Italia, oaspete de onoare la Bookfest 2023: evenimente de neratat!

Anul acesta este centenarul Italo Calvino, unul dintre cei mai proeminenți scriitori italieni. Mi se pare minunat că exact în anul în care îl sărbătorim pe unul dintre scriitorii mei favoriți, țara sa, Italia, este invitată de onoare la cea de-a XVI-a ediție a Bookfest Bucureşti. Am participat la conferința de presă de prezentare a programului italian din cadrul târgului de carte – ne așteaptă zeci de evenimente frumoase la Romexpo. Sunt nu mai puțin de 12 autori italieni invitați, scriitori premiați, pe care acum avem ocazia să îi cunoaștem în carne și oase. Iată mai multe detalii.

Bookfest 2023 se desfășoară ca de obicei la Romexpo, în perioada 24-28 mai 2023, iar săptămâna aceasta, la librăria Humanitas Cișmigiu, a avut loc conferința de presă de prezentare a programului italian de la prestigiosul târg de carte în prezența Ambasadorului Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, directoarei Biroului de la București al ICE-Agenția pentru promovarea în străinătate și internaționalizarea companiilor italiene în străinătate, Micaela Soldini, directoarei Institutului Italian de Cultură din București, Laura Napolitano și președintelui Asociației Editorilor din România, Grigore Arsene. Întâlnirea a fost moderată de doamna Cristina Gogianu, cercetătoare la Universitatea din București.

Evenimentul a debutat cu discursul Ambasadorului Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni și mi-a plăcut mult abordarea sa umană – a discutat despre rolul literaturii în viața noastră și despre felul în care cărțile bune ne pot influența parcursul.

 Ce este o carte dacă nu o casetă de bijuterii? Păstrează ideile și viziunea asupra lumii autorilor de pe tot globul, din trecut și actuali. Ne pune în legătură cu alte ființe umane, creând punți ideale în timp și spațiu. Citirea unei cărți poate oferi una dintre cele mai intense plăceri intelectuale, ca în cazul Bunului Cititor despre care scria Italo Calvino în anii ’50 ai secolului trecut, care anticipa „bucuria siestelor la umbră, foșnetul paginilor, reveria la farmecul altor lumi transmisă prin rândurile groase ale capitolelor”. Cititul cărților nu este doar o activitate plăcută. Este necesar pentru creșterea și dezvoltarea oamenilor și a societăților în care sunt integrați, care devin mai solide, mature, conștiente de provocările viitoare și deschise discuțiilor acolo unde practica lecturii este larg răspândită.” În legătură cu participarea Italiei la Bookfest în calitate de oaspete de onoare, Ambasadorul Alfredo Durante Mangoni s-a declarat „entuziast că Asociația Editorilor din România a ales Italia pentru ediția din 2023 a Bookfest. Această întâlnire dă un nou impuls relațiilor bilaterale, care sunt deja solide în toate sectoarele. În zilele salonului de carte, publicul român pasionat de limba și cultura noastră va putea aprecia evenimentele programate și va putea vizita pavilionul Italiei, respirând puțin din creativitatea și capacitatea de a inova, din bogăția culturală și artistică ce  caracterizează „italienii” și „italianitatea”.”

Ce autori italieni putem cunoaște la Bookfest?

Doisprezece autoare și autori italieni vor lua parte la evenimente și dezbateri pe durata salonului de carte: Pietrangelo Buttafuoco, Vichi De Marchi, Helena Janeczek, Nicola Lagioia, Federica Manzon, Melania Mazzucco, Piergiorgio Odifreddi, Vanni Santoni, Andreea Simionel, Stenio Solinas, Matteo Strukul, Marcello Veneziani. Multă proză, dar și publicaţii pentru copii și eseistică. Aproape jumătate dintre oaspeții italieni sunt deja prezenți pe piața locală cu lucrări traduse în limba română.

Care sunt editurile italiene care participă la târg? 

Opt edituri italiene – Mondadori Libri, Editrice Il Castoro, Edra, Reggio Children, Hoepli, Keller Editore, White Star, Edizioni Centro Studi Erickson – vor expune o gamă largă de lucrări în Pavilionul Italian la Bookfest, de la proză la eseuri și literatură pentru copii, istorie și nu numai, și vor oferi o panoramă largă și actualizată a producției editoriale italiene, o imagine emoționantă a valorii activităţii editoriale italiene contemporane, îmbogățită de dialogul profund și de durată cu cultura românească.

De ce Anima Latina, drept titlu al programului cultural?

Titlul programului cultural pentru participarea Italiei ca invitat de onoare la Bookfest București este inspirat din legătura – lingvistică, istorică, culturală – dintre țările noastre: Anima Latina. Un titlu care se referă la sufletul împărtășit al Italiei și României, precum și la importanța limbii ca suflet esențial al scrisului.

Cum este sărbătorit centenarul lui Italo Calvino?

Centenarului lui Italo Calvino i s-a dedicat expoziția „Excelențe italiene. Figuri pentru Italo Calvino”, curatoriată de Accademia Drosselmeier/Cooperativa Giannino Stoppani – promovată de Regiunea Emilia-Romagna prin Bologna Children’s Book Fair și sprijinită de Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, care va fi găzduit în afara Pavilionului Italiei. Reuneşte 31 de ilustrații ale unor artiști consacrați care au dat propria lor interpretare textelor lui Calvino.

O selecție de evenimente pe care nu trebuie să le ratați

De la Viață la Vieți. Douăzeci de ani de povești între migrații și artă.Joi, 25 mai, ora 18:00, Scena Arena 

Evenimentul se bucură de prezența autoarei Melania Mazzucco și este moderat de Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București. Cu douăzeci de ani în urmă, în 2023, Melania Mazzucco publica volumul „Numele ei era Viață” (editura Polirom, 2016): câștigător al Premiului Strega, tradus în întreaga lume, a fost unul dintre primele opere clasice din secolul XXI. Pornind de la o poveste de familie – între emigrație și dramă, vis și răscumpărare – autoarea a continuat să exploreze poveștile de viață ale unor persoane mai mult sau mai puțin reale, mai mult sau mai puțin ilustre, mai mult sau mai puțin apropiate în timp, până la ultima carte, „Self-Portrait. Il Museo del mondo delle donne” (editura Einaudi, 2022).  

Ochii fetelor. Povești adevărate, mari pasiuni și obiective posibile. Vineri, 26 mai, ora 14:00, Standul Bookfest Junior Cu Vichi De Marchi. Moderează Tina Săvoi. 

Fantezia stă în ochii celui care visează. Dacă acești ochi sunt și tineri, visul va fi și mai măreț. Autoarea cărților „La trottola di Sofia” (Editoriale Scienza, 2014), „Ragazze con i numeri” (Editoriale Scienza, 2018) și „Ragazze per l’ambiente” (Editoriale Scienza, 2021), ne călăuzește într-un univers atât magic, cât și real, unde temele importante (salvarea mediului înconjurător, cercetarea științifică, drepturile de gen) se întâlnesc cu prospețimea tinerilor cititori.

Despre solenoizi, orașe și alte universuri. Călătorie în scrierea secolului XXI. Sâmbătă, 27 mai, ora 12:00, Scena Arena. Cu Nicola Lagiola și Mircea Cărtărescu. Moderează Bruno Mazzoni. 

În fața răspândirii tehnologiilor digitale și a felului în care acestea captează atenția oamenilor, devenind o obișnuință, se naște întrebarea care este rolul scrierii în secolul XXI. Care sunt întrebările pe care și le pun autorii? Reușesc ei încă să intercepteze și să rezoneze cu schimbările societății, ale locurilor ei, ale persoanei și ale minții sale? Un dialog conștient despre marile sisteme, între două voci importante ale literaturii europene contemporane.

O moarte la Veneția. Prima anchetă a investigatorului Canaletto. Sâmbătă, 27 mai, ora 18:00, Scena Arena Cu Matteo Strukul și Oana Sălișteanu, Marius Constantinescu, Aurora Firța-Marin. Moderează Denisa Comănescu.  

Povestea oficială ne spune că Giovanni Antonio Canal, supranumit Canaletto, a fost unul dintre cei mai importanți pictori din secolul XVIII, renumit pentru panoramele din Veneția și din lagună. În romanul său „Cimitirul din Veneția” (Editura Humanitas Fiction 2023) Matteo Srukul adaugă, însă, și o notă de thriller: o crimă atroce și un mister ascuns într-un tablou, pe care trebuie să îl deslușească Canaletto însuși.

Cum s-a îndrăgostit cultura română de Italia. Duminică, 28 mai, ora 12:00, Scena Arena. Cu Marcello Veneziani. Moderează Carmen Mușat.

Relația puternică dintre Italia și România merge dincolo de sufletul latin pe care îl au în comun cele două limbi, reverberând în pasiunea cu care marii scriitori, filozofi și dramaturgi români (Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugene Ionesco) au privit întotdeauna cultura italiană. Povestea unei relații intelectuale și sentimentale redactată de autorul cărții „Imperdonabili. Centro ritratti di maestri sconvenienti” (Editura Marsilio, 2021).

Dante. O enigmă pentru șapte sute de ani.Duminică, 28 mai, ora 15:00, Standul Italiei. Cu Matteo Strukul, Tania Radu și Cristina Gogianu. Moderează Denisa Comănescu. 

La șapte secole de la moartea sa în 1321, farmecul lui Dante Alighieri și al celei mai renumite opere ale sale nu pălesc deloc. Ba mai mult, continuă să stimuleze noi traduceri și interpretări ale „Divinei Comedii” și romane aventuroase precum cel al lui Matteo Strukul „Dante Enigma” (Editura Humanitas Fiction 2022). Conversații despre mitul dantesc între un autor de thriller-e istorice, un critic literar și o cercetătoare în domeniul literaturii italiene.

Directoarea Institutului Italian de Cultură Laura Napolitano a subliniat că „programul pe care îl prezentăm la Bookfest este bogat și variat și ne permite să subliniem legătura culturală și lingvistică dintre țările noastre, sporind multitudinea limbajelor posibile. Anima Latina prin excelență este cel al Siciliei lui Buttafuoco, dar se va vorbi de multe limbi diferite, de la limbajul cifrelor la cel al istoriei, de la cel al artei la multilingvism, de la limbajul copiilor la cel al contemporanului”.

Micaela Soldini, Directoarea Biroului de la București al Agenției-ICE a menţionat că „potrivit Raportului privind dinamica editurilor editat de AIE, Asociația Editorilor Italieni, activitatea editorială italiană post-pandemie nu doar că a susținut valul de șoc, dar a marcat o creștere puternică în toate sectoarele în 2021, cu vânzări totale de 3,429 miliarde de euro (+10,7%). Astfel, se confirmă ca fiind prima industrie culturală din Italia, a patra industrie editorială europeană, după Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Franța. Datele includ, pe lângă piața comercială (cărți tipărite de ficțiune și non-ficțiune vândute în librăriile fizice și online și în distribuție pe scară largă), sectorul educațional, sectorul profesional (cărți, e-book, baze de date și servicii de internet), exportul de cărți. În primele 9 luni ale anului 2022 în Italia – la capitolul eseuri și romane, prin librării fizice și online și în distribuția pe scară largă – s-au vândut cărți în valoare de 1,022 miliarde, în scădere cu 1,9% față de 2021, dar în orice caz în creștere cu 14,4% comparativ cu 2019”.

Poate chiar mai dificil de organizat decât ediția post-pandemică de anul trecut, Bookfest 2023 are șansa unui Invitat de Onoare – Italia – care ocupă un loc principal în ierarhia piețelor de carte europene, sprijinul dat de autoritățile publice culturii scrise italiene fiind un foarte bun exemplu și pentru noi. Îmi doresc ca publicul să accepte într-un număr cât mai mare invitația noastră și să ne bucurăm împreună de cele mai bune cărți ale anului literar 2023”, a declarat Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România, organizatoarea evenimentului.

Participarea Italiei ca Invitat de onoare la Bookfest este posibilă datorită sprijinului Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale cu Ambasada Italiei la București și Institutul Italian de Cultură din București, Ministerului Culturii, al ICE-Agenția pentru promovarea în străinătate și internaționalizarea companiilor italiene în străinătate, al Centrului de carte şi lectură care promovează programul cultural şi colaborării din partea AIE – Associazione Italiana Editori, prin intermediul agenţiei Ex Libris.

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură. Iar dacă ți-a plăcut acest articol, dă un share pe Facebook sau Instagram. 🙂

 

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Cărți