Cărți

Detalii importante despre piața de carte din Italia versus cea din România

Am participat la evenimentul de prezentare a pieței editoriale din Italia și a celor opt edituri italiene prezente la salonul de carte Bookfest și am aflat o mulțime de detalii fascinante despre piața de carte din România și Italia. Foarte interesante cele 2 rapoarte de lectură despre consumul de carte de la noi și de la italieni. La noi, știm deja, cifrele sunt îngrijorătoare: 42% dintre români nu au citit o carte în ultimul an – suntem pe ultimul loc în Europa. Pe de altă parte, Italia are o piață de carte înfloritoare, locul 4 în Europa. Dar și încurajează cititul – de exemplu, guvernul oferă vouchere de câteva sute de euro anual, pentru tineri până în 24 de ani, ca să își achiziționeze cărți. Am văzut pe grafic cum „sar” vânzările de carte în februarie, când se încasează voucherele. Pe când așa ceva și la noi?! Am mai aflat ceva interesant – o editură italiană, Keller, va publica în italiană un roman clasic românesc – „Pădurea spânzuraților”. 

Micaela Soldini, Director ICE Agenția Italiană pentru Comerț Exterior.

Anul acesta Italia este țara invitată de onoare la cea de-a XVI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se desfășoară în perioada 24 – 28 mai. Sub sloganul Spirit latin, Standul Italiei propune un amplu program de evenimente culturale precum și evenimente dedicate profesioniștilor din domeniu. Am scris un articol pentru publicația Spectacola despre cele mai interesante evenimente din program, îl puteți citi aici.

La evenimentul despre care vă spuneam, din cadrul Standului Italiei a avut loc o întâlnire de prezentare a pieței de carte din Italia versus piața de carte din România, la care au participat E.S. Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, Micaela Soldini, Director ICE Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, Bruno Giancarli, reprezentant Birou Studii al Asociației Italiene a Editorilor (AIE) și Mihai Mitrică, reprezentant Asociația Editorilor din România (AER).

Bruno Giancarli, reprezentant Birou Studii al Asociației Italiene a Editorilor (AIE).

Bruno Giancarli, reprezentant Birou Studii al Asociației Italiene a Editorilor (AIE) a avut o intervenție tare interesantă. Pe lângă datele despre consumul de carte din Italia, a prezentat și titlurile best-seller din Italia, printre care se numără și una dintre cele mai faine cărți citite în ultima vreme, Cei opt munți, Paolo Cognetti, am văzut chiar și ecranizarea și am povestit despre carte și film aici.

Cu privire la piața italiană de carte care, cu o valoare de 3,429 miliarde de euro în 2021, aceasta se confirmă drept principala industrie culturală din Italia, a patra industrie editorială din Europa, după Germania, Regatul Unit și Franța. Datele includ, pe lângă piața comercială (cărți tipărite de ficțiune și non-ficțiune vândute în librăriile fizice și online și retail), sectorul educațional, sectorul profesional (cărți, e-book, baze de date și servicii de internet), exportul de cărți.

Piața comercială în 2022 are o valoare de 1,671 miliarde de euro, în scădere față de 2021 dar în creștere cu 13,1% față de 2019. Pe partea de producție, boom-ul comerțului electronic i-a determinat pe editori să-și îmbunătățească și mai mult oferta, concentrându-se mai ales pe catalog. Titlurile de pe piață, exclusiv titlurile autopublicate, au fost de 1,331 milioane în 2021, în creștere cu 5,3% față de anul precedent. Italia investește peste un milion de euro în fiecare an în granturi oferite pentru traduceri, iar în ultimii douăzeci de ani diferența dintre drepturile cumpărate și vândute în străinătate s-a redus: în 2020, potrivit celor mai recente date disponibile, au fost vândute 8.586 de titluri și au fost achiziționate 9.127 de titluri.

La evenimentul de prezentare a pieței italiene de carte, E.S. Ambasadorul Italiei ȋn Romȃnia, Alfredo Maria Durante Mangoni, a declarat că “sectorul creativității ȋn Italia este ȋn continuă dezvoltare şi se extinde tot mai mult la nivel internațional, constituind o componentă importantă a sectorului de carte. Şi dacă ne referim la titluri publicate, piața italiană de carte ocupă locul al patrulea ȋn Europa”. Directorul executiv al Asociației Editorilor din Romȃnia, Mihai Mitrică, a subliniat că:

Piața romȃnească de carte are multe de ȋnvățat de la modul ȋn care Italia susține cultura ȋn formă scrisă. Voucherele culturale, achizițiile importante pentru bibliotecile publice şi programele de promovare a lecturii sunt doar unele dintre strategiile Italiei pe care ar trebui să le aplicăm şi ȋn Romȃnia.”.

Directorul executiv al Asociației Editorilor din Romȃnia, Mihai Mitrică, a prezentat raportul privind consumul de carte de la noi.

La acelaşi eveniment au intervenit şi reprezentanții celor opt edituri italiene prezente la Bookfest 2023: Edra Publishing, Erickson, Hoepli, Il Castoro, Keller, Mondatori Libri, Reggio Children, White Star pentru a prezenta bogata ofertă literară adresată publicului român: fiction, non-fiction, literatură pentru copii, istorie, medicină etc. 

Editura Edra Publishing, reprezentată la Bookfest de Tiziano Strambini, Director Relații Externe, sprijină creșterea și dezvoltarea profesională a studenților universitari de la toate disciplinele medico-științifice și a absolvenților de Medicină. Este lider în domeniul manualelor universitare – tipărite și electronice – și al noilor soluții avansate de predare.

Valeria Agliuzzo, Director Drepturi de Autor a fost reprezentanta Editurii Erickson, editură ce se ocupă de didactică, educație, parenting, psihologie, asistență socială și welfare prin producția de cărți, reviste, software educațional, instrumente compensatorii și servicii multimedia online.

Reprezentantul editurii Hoepli, Marco Sbrozi, Director editorial, a vorbit despre librăria și editura specializată în cărți tehnico-științifice, inginerie, arhitectură și design, afaceri și finanțe, marketing și management, știință populară, limbi străine, filozofie, dicționare, manuale, drept, non-ficțiune, cărți profesionale, cărți comerciale și e-book.

Editura Il Castoro, reprezentată la Salonul de Carte de Andreina Speciale, Director drepturi de autor, se ocupă de publicarea de cărți pentru copii de toate vârstele, distinse cu numeroase premii, cărți ilustrate, cărți de ficțiune și non-ficțiune pentru adolescenți și romane grafice.

Editura Keller, reprezentantă de Directorul editorial, Roberto Keller, se ocupă de narațiune, eseistică, reportaje și cărți ilustrate care explorează conexiunile continentului Europa. Ei vor publica în italiană, în 2024 un roman clasic românesc – „Pădurea spânzuraților”. Tot ei au mai publicat autori români, precum laureata Nobel Herta Muller sau Varujan Vosganian.

Anna Garbarino, Director drepturi de autor a prezentat oferta editurii Mondadori. Renumita editură italiană, cu o istorie de peste 100 de ani plină de succes, oferă o varietate de cărți care acoperă toate segmentele de piață: serii literare prestigioase și de înaltă calitate literară, beletristică italiană și străină și non-ficțiune.

Reggio Children, reprezentat de Emanuela Vercalli, Director relații internaționale este un centru internațional pentru apărarea și promovarea drepturilor și a potențialului tuturor copiilor, ce publică proiecte și lucrări despre Reggio Emilia Approach acordând întâietate cunoștințelor și preocupărilor copiilor.

Claudia Protto, Director drepturi de autor al editurii White Star a prezentat publicului prezent oferta editurii specializată în cărți fotografice de calitate pentru adulți și volume ilustrate de non-ficțiune pentru copii.

Micaela Soldini, Director ICE Agenția Italiană pentru Comerț Exterior.

Micaela Soldini, Director ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior a declarat:

Pentru această ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, Agenția ICE, biroul de la București, organizează, în colaborare cu Asociația Italiană a Editorilor, o participare colectivă a opt edituri italiene, care exemplifică structura sectorului editorial italian alcătuit din grupuri mari și medii și edituri mici, extrem de  specializate din punct de vedere al segmentelor acoperite. Agenția ICE își continuă, așadar, angajamentul de a promova editurile italiene mici și mijlocii pe piețele internaționale, precum și sprijinirea marilor târguri internaționale italiene: “Salonul de carte de la Torino”, “Bologna Children’s Bookfair”, „Piu’ libri piu’ liberi” din Roma, unde selectăm și însoțim delegațiile operatorilor străini”.

Alături de Micaela Soldini, Director ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior.

Evenimentul de prezentare a fost moderat de jurnalistul cultural Marius Constantinescu. Participarea Italiei ca Invitat de onoare la Bookfest este posibilă datorită sprijinului Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale alături de Ambasada Italiei la București și Institutul Italian de Cultură din București, Ministerului Culturii, al ICE-Agenția italiană pentru comerț exterior, al Centrului de carte şi lectură care promovează programul cultural şi colaborării din partea AIE – Asociația italiană a editorilor, prin intermediul agenţiei Ex Libris.

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură. Iar dacă ți-a plăcut acest articol, dă un share pe Facebook sau Instagram. 🙂

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Cărți