L-am descoperit pe George Arion datorită minunatului roman Insula cărților, despre care Alex Ștefănescu exclama „citindu-l, auzi sunetul literaturii bune!”. Am spus în repetate rânduri că volumele lui Arion trebuie predate la cursurile de scriere creativă – îmbinarea armonioasă dintre suspans, umor, critică socială, satiră dau o forță incredibilă scriiturii sale și ne țin captivi în lumea lui de la prima și până la ultima pagină. Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la lansarea primului său roman, bestseller-ul Atac în bibliotecă, carte ecranizată deja de două ori, cu o a treia transpunere pe ecran în lucru. Pentru un roman din România asta este o mare performanță. Pentru a sărbători 40 de ani de la apariție, Crime Scene Press a lansat aseară la Bookfest o ediție de lux a romanului, într-un tiraj limitat. Momentul a fost punctat și printr-un eveniment la standul editurii în prezența autorului, cu participarea Danielei Zeca-Buzura, care semnează și introducerea volumului aniversar.
Roman publicat pentru prima oară în 1983 și ecranizat în două rânduri, Atac în bibliotecă este primul volum al seriei cu simpaticul personaj Andrei Mladin, ziaristul tobă de carte care devine detectiv fără voie. Înarmat cu umor și cultură, Andrei Mladin se străduiește să facă lumea din jurul lui puțin mai bună prin faptele și investigațiile sale.
Mă gândesc cu nostalgie și emoție, și, de ce nu, cu mândrie la destinul acestei cărți care a rezistat, până acum, la proba timpului, sperând că va rezista în continuare. Și aștept cu nerăbdare să văd cum va arăta ediția omagială a Atacului… pe care o pregătesc colegii mei de la Crime Scene Press. Din câte mi s-a spus, va fi un hard-cover cu ilustrații, având o prefață de doamna Daniela Zeca-Buzura, iar la sfârșit o confesiune a mea despre cum am scris romanul și multe, multe referințe critice. Va fi o ediție în haine de sărbătoare, o ediție limitată, pe care probabil vor căuta-o cu sârg bibliofilii.”, a declarat scriitorul George Arion în cadrul evenimentului de lansare a volumului la Bookfest.
George Arion este considerat cel mai bun autor de mystery & thriller din România. Este și poet, eseist, libretist, jurnalist, traducător, dramaturg și scenarist. A publicat volume de versuri, critică literară, jurnalistică. A semnat scenariul a două filme polițiste (Enigmele se explică în zori, 1989; Atac în bibliotecă, 1992) și al serialului TV Detectiv fără voie (2001). Este autorul al unui libret de operă și al mai multor piese polițiste. A recenzat, în diverse ziare, peste 1000 de romane de suspans.
De-a lungul carierei, a participat ca invitat la festivaluri și saloane literare organizate în Franța, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Canada. A fost distins de trei ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România și a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București pentru romanul Maestrul fricii din 2017. Este cetățean de Onoare al orașului Tecuci și în 2013, Asociația Națională a Detectivilor din România i-a acordat titlul de Detectiv de onoare.
A debutat în 1966 cu un volum de versuri, însă anul 1983 a însemnat adevărata sa consacrare ca scriitor. Grație primului său roman, Atac în bibliotecă, George Arion a ajuns să fie cunoscut drept scriitorul care a revoluționat romanul polițist românesc – practic a dat din nou viață genului prin creșterea standardului literar și prin faptul că l-a îndepărtat de direcția deseori propagandistică în care era folosit pe atunci. Proza lui George Arion se remarcă printr-un ritm alert, fraze scurte, limbajul colorat al personajelor, o doză sănătoasă de umor și ironie subtilă.
Atac în bibliotecă este o carte care va rămâne în istoria literaturii române, iar dacă nu ați citit-o încă, luați ediția specială, arată incredibil grație ilustrațiilor realizate de către Mihail Coșulețu (director de creație la editura Humanitas).