Inspirație

Ce te poate învăța câinele tău despre rostul vieții – o poveste de la Irvin Yalom

foto: Tumblr

Dilemele vieții și rezolvări pentru ele – nu sunt mulți scriitori care își pot rezuma cărțile așaînsă Irvin Yalom o poate face și mai important, poate livra exact ceea ce a promis. În cărțile sale, Yalom ne oferă soluții și perspective noi la unele dintre cele mai arzătoare și dureroase probleme ale vieții.  Întotdeauna rămân cu idei interesante din cărțile lui, iar de data aceasta, în autobiografia sa, Călătoria către sine, am dat peste o poveste care vorbește despre rostul vieții. O reproduc aici în întregime, pentru că m-a mișcat teribil.

Dacă totul este efemer, atunci ce sens poate să aibă viața? Care este rostul vieții? Am fost întotdeauna mișcat de povestea lui Allen Wheelis, în care acesta aruncă un băț pe care câinele său, Monty, să-l aducă înapoi:

Dacă mă aplec să ridic un băț, el trece automat în fața mea. Tocmai s-a întâmplat ceva grozav. Are o misiune… Nici prin  gând nu i-ar trece să evalueze misiunea. Este dedicat întrutotul împlinirii ei. Ar fi în stare să alerge sau să înoate oricât, să treacă orice obstacol, doar să recupereze bățul ăla. 

După ce l-a recuperat, îl aduce înapoi: misiunea lui nu e doar să-l recupereze, ci să-l și returneze. Totuși, când se apropie de mine se mișcă tot mai încet. Vrea să mi-l dea și să-și încheie misiunea, dar urăște să facă asta, deoarece va trebui din nou să aștepte…

E norocos că mă are pe mine să-i arunc bățul. Eu îl aștept pe Dumnezeu să mi-l arunce pe al meu. Aștept de multă vreme. Cine știe când sau dacă se va întâmpla vreodată să se uite din nou la mine și să-mi permită, așa cum îi permit și eu lui Monty, să-mi îndeplinesc misiunea?

E reconfortant să crezi că Dumnezeu are un scop pentru noi. Oamenilor nonreligioși li se pare neplăcut să-și arunce singuri bățul. Cât de plăcut este să știm că există undeva acolo un adevărat sens al vieții, unul palpabil și nu doar sentimentul unui sens al vieții? Îmi amintesc de comentariul lui Ovidiu: Îi face bine omului să creadă că există zei. Să credem, așadar, că ei există.

*fragment din Călătoria către sine, volumul autobiografic al lui Irvin Yalom, o carte despre care voi scrie mai pe larg într-un articol viitor.

Dacă îți place Yalom, citește și articolul 7 tehnici utile, folosite de celebrul psihiatru Irvin Yalom, pe care le poți aplica și tu.

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură.

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Inspirație