Inspirație

10 filme și seriale care sunt o încântare pentru iubitorii de carte

Ca un șoarece de bibliotecă veritabil, dintotdeauna am iubit filmele și serialele cu teme literare. Este minunat să urmărești personaje care au aceeași pasiune ca și tine, sau să auzi replici spumoase care fac referire la literatură. De-a lungul anilor am văzut o mulțime din sfera aceasta, care m-au încântat și mi-au făcut serile mai frumoase. Adun laolaltă aici câteva dintre preferatele mele – nu este vorba de ecranizări de carte, ci de filme sau seriale care au teme legate de cărți și iubirea pentru cuvinte. Dacă aveți și alte recomandări pentru mine, spuneți-mi în comentarii. 

The Chair

The Chair este un serial lansat recent pe Netflix, care are în prim plan aventurile unei profesoare de literatură ce ajunge decanul Departamentului de Engleză de la o facultate de filologie fictivă din SUA. Mi-a atras atenția încă de dinainte de a realiza că are o temă „literară”, pentru că îmi place mult Sandra Oh, protagonista, pe care o știu din serialul Grey’s Anatomy. Iar plăcerea a fost cu atât mai mare când am descoperit că povestea în sine se învârte în jurul unor profesori de literatură sau de limbi străine, într-o facultate de profil, eu fiind absolventă de Litere, Română Engleză.

Serialul mi-a plăcut din mai multe puncte de vedere. În primul rând, tema reformei învățământului și felul în care profesori reputați, dar în vârstă, se adaptează noilor metode de predare și tehnologiei. Apoi, ne oferă o viziune asupra jocurilor de putere din cadrul unei universități, iar nu în ultimul rând, jocul actoricesc excelent și dinamica dintre personaje. Bineînțeles, pentru iubitorii de carte, referințele literare și „orele” de literatură sunt un adevărat „festin”.

84 Charing Cross Road

Acesta este filmul meu preferat din listă. Este bazat pe memoriile lui Helene Hanff și spune povestea unei frumoase prietenii la distanță, întemeiată pe pasiunea pentru cărți, dintre Hanff (Anne Bancroft), o bibliofilă din New York, și Frank Doel (Anthony Hopkins), un librar din Londra. Totul începe când Hanff îl contactează pe Doel în legătură cu o carte rară. Ceea ce primește, în plus față de carte, este o prietenie de peste 20 de ani. Pe tot parcursul filmului vedem un schimb de replici inteligente și savuroase între cei doi protagoniști, centrate în jurul literaturii, muzicii, istoriei, artei. Pentru un iubitor de litere este filmul perfect.

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

Este un film de dragoste care spune povestea unei scriitoare britanice (Lily James) ce se aventurează pe insula Guernsey, în căutarea inspirației pentru rubrica sa, The Times Literary Supplement. Acolo întâlnește își dragostea, cunoaște oameni extraordinari, care fac parte dintr-un club de carte simpatic și află istoria insulei, de pe vremea când era ocupată de Germania. Pe lângă povestea de dragoste încântătoare, filmul este o adevărată odă adusă literaturii și vieții de scriitor sau jurnalist. Iar imaginile de pe insulă sunt superbe – de la culori, până la vestimentație, este o încântare să urmărești filmul.

Jane Austen Book Club

Titlul filmului sugerează destul de clar acțiunea, care se învârte în jurul a două femei ce pun bazele unui club literar Jane Austen. A fost o bucurie pentru mine să descopăr acest film, fiind o mare fană a scriitoarei. Iar acțiunea este foarte drăguță: cele două femei pornesc acest club din dorința de a-și ajuta un prieten recent divorțat, iubitor de cărți. Pe parcursul filmului, grupul din club disecă fiecare carte a lui Jane Austen, spre bucuria celor care îi iubesc cărțile. Iar ceea ce concluzionează din lectura cărților, îi ajută pe membrii clubului, spre surprinderea lor, să își rezolve diverse probleme personale.

The Professor and the Madman

Am urmărit acest film pentru că m-a fascinat cartea după care a fost realizat, Profesorul și nebunul. Este un film splendid, o poveste extraordinară despre crimă, geniu și iubirea pentru cuvinte, care ne spune cum a luat naștere Dicționarul Oxford, unul dintre monumentele culturale ale perioadei victoriene, ale cărui importanță și prestigiu dăinuie și astăzi. Dicționarul a fost realizat cu ajutorul voluntarilor, printre care și William Chester Minor, un fost medic american, care timp de 20 de ani a contribuit la crearea celui mai mare dicționar din lume. Însă povestea sa este una neobișnuită, uluitoare, memorabilă și vrednică de laudă, dar și incredibil de tristă. Acesta era bolnav psihic, a rămas cu traume după participarea la Războiul Civil din SUA, unde a fost trimis pe front în calitate de medic. După Război au început să apară problemele, acesta luptându-se cu halucinații, paranoia și alte dereglări psihice. A fost pensionat din armată, iar pentru că starea sa nu se îmbunătățea, a decis că o perioadă în Europa i-ar face bine pentru psihic. În Londra, din cauză că avea halucinații și era convins că îl urmăresc soldații și vor să îl omoare, a ajuns să împuște mortal un om nevinovat, un trecător pe strada unde locuia el, pe nume George Merret. Cazul a fost foarte mediatizat atunci, lumea era șocată de întâmplare, iar Minor a fost închis pe viață într-un spital de boli psihice aflat la o oră de Londra.

You’ve Got Mail

Acest film nu mai are nevoie de prezentare, iar pentru mine rămâne unul dintre filmele favoritele ale anilor ’90. Este o comedie romantică simpatică foc, cu Meg Ryan și Tom Hanks în rolurile principale. Aceștia încep o prietenie online, via mail, fără să știe că în viața reală erau „dușmani”. Ea, proprietara unei librării independente, în timp ce el proprietarul unui lanț de librării, care amenința să înghită librăriile mici și independente. Din nou, o adevărată plăcere pentru iubitorii de carte.

The Dead Poets’ Society

Un film clasic, cu Robin Williams în rolul lui John Keating, un profesor nonconformist de engleză la prestigioasa Welton Academy. Din distribuție fac parte și alte nume mari, precum Ethan Hawke, Josh Charles, sau Robert Sean Leonard. Profesorul își inspiră elevii nu doar să citească, ci și să devină cea mai bună versiune a lor. Un film infuzat cu poezie, la propriu și la figurat. Din fiecare dialog în parte răzbate iubirea pentru literatură și idei inteligente despre rolul acesteia în viața noastră de zi cu zi. Amuzant, inteligent…merită urmărit chiar și doar pentru schimbul de replici.

Notting Hill

Un alt film clasic, o comedie romantică, cu doi dintre actorii mei preferați, Julia Roberts și Hugh Grant. William Thacker (Hugh Grant) este proprietarului unei librării din districtul Notting Hill din Londra. Este divorțat și dezamăgit de dragoste, când într-o zi, în librăria sa intră o actriță celebră, Anna Scott (Julia Roberts). Bineînțeles că între cei doi se leagă o poveste de dragoste, pornind de la recomandările de lectură pe care i le face el ei.

Midnight in Paris

Midnight in Paris aduce în prim plan un număr impresionant de scriitori, precum Ernest Hemingway, F. Scott și Zelda Fitzgerald, Gertrude Stein, Alice B. Tolklas, sau T. S. Eliot. Este un film regizat de Woody Allen, care a câștigat și un Oscar, iar asta spune cam tot. 🙂 Deși este o comedie romantică la bază, are și o infuzie de fantasy, în care un scriitor din prezent (Owen Wilson) călătorește în timp, ajungând într-un Paris din trecut, înțesat de scriitorii anilor 1920.

Colette

Filmul acesta mi-a atras atenția pentru că o are în rolul principal pe Keira Knightley, pe care o iubesc – ca de obicei, nu m-am înșelat când vine vorba de ea. Spune povestea lui Colette, regina literelor franceze, arătând cum a ajuns faimoasă, ieșind din umbra soțului său. Imaginile și costumele sunt superbe și creează o atmosferă boemă și „literară”.

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură.

Comentarii Facebook

You may also like

31 Comments

 1. … [Trackback]

  […] Here you will find 37592 additional Info on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 3. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Find More on to that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 5. … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 6. … [Trackback]

  […] There you can find 69634 more Info on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 7. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 8. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 9. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 10. … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 11. … [Trackback]

  […] Find More here to that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 12. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 13. … [Trackback]

  […] Read More on to that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 14. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 15. … [Trackback]

  […] Here you can find 34403 more Information to that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 16. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 17. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 18. … [Trackback]

  […] Find More Info here on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 19. … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 20. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 21. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 22. … [Trackback]

  […] Read More Info here on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 23. … [Trackback]

  […] Find More Info here on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 24. … [Trackback]

  […] There you can find 14412 additional Information to that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 25. … [Trackback]

  […] Here you will find 86297 additional Information to that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 26. … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 27. … [Trackback]

  […] Find More Info here on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 28. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 29. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 30. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

 31. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: luisaene.ro/10-filme-si-seriale-care-sunt-o-incantare-pentru-iubitorii-de-carte/ […]

Comments are closed.

More in:Inspirație