Cărți

Trilogia lui Fredrik Backman despre orașul Bjornstad, o serie răscolitoare, de neratat

Pe Fredrik Backman l-am descoperit, la fel ca toată lumea, datorită arhicunoscutei cărți „Un bărbat pe nume Ove”, ecranizată recent cu Tom Hanks în rolul principal. Forța scriiturii sale m-a atras și am pornit să-i citesc toată opera. Recent am încheiat de citit seria despre localitatea Bjornstad, triologia care urmărește evoluția unui oraș unde totul se învârte în jurul unui sport (hochei) și a locuitorilor din zonă. „Scandalul”, „Noi contra voastră” și „Învingătorii” sunt cele 3 cărți ale seriei, un adevărat tur de forță literar, o scriitură puternică și captivantă care te face să te atașezi de personaje și de sportul care stă în mijlocul evenimentelor. Mărturisesc că nu am văzut vreodată un meci de hochei, dar cartea asta m-a făcut să îmi doresc asta – încă o dovadă a forței cu care scrie Backman – faptul că te poate face să te îndrăgostești de un sport despre care inițial nu știi nimic. Interesant la acest autor mi se pare faptul că a început să citească mult și ulterior să scrie pentru a-și rezolva problemele de comunicare. Dintr-un copil dificil cu probleme de comunicare a ajuns unul dintre cei mai iubiți autori contemporani – iată dovada vie a faptului că literatura poate avea un rol crucial, transformator, în viața noastră.

Trilogia „Bjornstad” nu este la fel de populară precum „Un bărbat pe nume Ove”, însă este cel puțin din punctul meu de vedere, la fel de valoroasă. Personal, mi-a plăcut chiar mai mult decât „Ove”, probabil și pentru că am petrecut mai mult timp în lumea creată de el, fiind 3 cărți, iar toate orele petrecute în compania personajelor m-au făcut să mă atașez de curajoșii locuitori ai orașului Bjornstad. Backman are o voce narativă convingătoare, ironică pe alocuri și mai ales sinceră. El scrie despre oameni normali, cu care putem rezona toți, care se află puși în fața unor întâmplări mai mult sau mai puțin normale, dar de fiecare dată povestite dintr-un unghi captivant, care te face să intri în pielea personajului și mai ales în sufletul lui.

Scandalul”, primul volum al trilogiei

Trilogia debutează cu romanul „Scandalul, prilej cu care facem cunoștință cu Björnstad, hocheiul și locuitorii din oraș. Situat în inima pădurii, Björnstad-ul pare un oraș mort. Singura șansă ca economia să reînvie este ca echipa de juniori să câștige finala campionatului de hochei. Dar pentru unii dintre tinerii hocheiști de șaptesprezece ani, educați în spiritual „doar victoria contează” presiunea devine prea mare, iar importanța pe care o dau victoriei transcende dimensiunea morală a vieții lor în comunitate. Și atunci când interesele – fie ele financiare, fie legate de glorie – devin mai importante decât oamenii, victimele devin vinovați, iar cei diferiți devin paria.

Backman aduce în discuție două subiecte de actualitate: agresiunea sexuală și discriminarea etnică și de gen. Fără să arate cu degetul, fără să fie părtinitor sau să găsească vinovați, el pune pe tapet faptele, neomițând contextul, și-i lasă pe cititori să judece singuri. Acesta este unul dintre motivele pentru care îmi place atât de mult autorul, faptul că prin opera sa nu face judecăți și îți arată că de fapt rareori lucrurile sunt albe sau negre.

Prin prisma personajelor sale și a alegerilor pe care le fac, romanul te pune în fața unor adevărate dileme morale și de multe ori nu ești sigur dacă îl poți condamna pe un anumit personaj pentru felul în care a gestionat o anumită situație, pentru că nu știi, la rândul tău, dacă ai avea puterea să faci ceea ce este corect, nu ceea ce îți este în avantajul tău. Ne arată cât de mică este, în viața reală, diferența dintre erou și antagonist. Pe de o parte, coboară de pe piedestal tipul de erou pe care îl întâlnim în mod tradițional în literatură, iar pe de altă parte, umanizează anti-eroul.

La un moment dat sau altul, orice om face o alegere. Unii dintre noi nici nu băgăm de seamă, dar există întotdeauna un moment când o luăm pe un anumit drum, și nu pe altul, iar asta are consecințe asupra întregii noastre vieți. Este pasul care decide ce fel de oameni vom deveni, atât în ochii altora, cât și într-ai noștri. „Scandalul”

Backman ne zugrăvește viețile unor oameni care fac alegeri bune, nobile, spre binele comunitații, în contrast cu personaje care acționează în mod egoist. Dar ne arată și personaje care pe parcurs găsesc izbăvirea, iau decizia corectă în final și este interesant de urmărit discursul lor interior, frământările conștiinței care îi împinge de la spate să își revizuiască atitudinea. Romanul lui Fredrik Backman oferă o pespectivă extraordinară asupra problemelor care contează cu adevărat – bine vs. rău, frică vs. curaj, iubire vs. ură, importanța și limitele prieteniei și ale loialității. Backman are extraordinare abilitate de a spune adevărul despre oameni și acțiunile lor de zi cu zi cu eleganță și umor fin.

Fragmente din „Scandalul”

Se pare că a fi lider înseamnă a lua decizii grele – decizii neplăcute și nepopulare. „Fă-ți datoria!” sunt cuvintele pe care liderii le aud tot timpul. Partea imposibilă a rolului de lider este că poți fi unul doar atâta vreme cât cineva te urmează, iar reacțiile oamenilor la deciziile liderilor sunt întotdeauna aceleași: dacă deciziile tale mă avantajează – ești un lider drept, dacă deciziile tale îmi fac rău – ești un tiran. Căci adevărul despre majoritatea oamenilor e la fel de simplu, pe cât de insuportabil de acceptat: rar vrem ce este cel mai bine pentru toți. De cele mai multe ori vrem ce este cel mai bine pentru noi.„Scandalul”

Urăște hocheiul, dar înțelege pasiunea lui taică-su pentru el – sportul e și el un instrument, diferit de al ei. Mama îi șoptește adesea: „Să n-ai încredere în oamenii care nu iubesc ceva la nebunie!”

„Noi contra voastră”, al doilea roman al trilogiei

După toate înfrângerile și deziluziile prin care au trecut, locuitorii din Björnstad primesc o nouă lovitură: clubul de hochei în care toți își pun speranța pentru o viață mai bună va fi în curând desființat. Dar salvarea apare de unde nimeni nu spera. Un politician cu „viziune”, care merge contra curentului, vede în situația dificilă a clubului oportunitatea de a-și asigura scaunul la noile alegeri. Propunerea de salvare pe care i-o face directorului clubului, Peter Andersson, este un joc plin de compromisuri care va dezbina și mai mult comunitatea. Între timp, locuitorii din Björnstad mai au încă de învățat câteva lecții despre acceptare, căci noul antrenor de hochei este femeie și, pe deasupra, lesbiană, iar căpitanul echipei, unul dintre cei mai admirați tineri din Björnstad, se dovedește a fi gay.

În acest roman, tema centrală este ura, divizarea între „noi” și „voi”, între bine și rău. Din nou autorul reușește să ne arate că dreptatea se află întotdeauna la mijloc și că uneori, din cauza presiunii sociale, ești nevoit să alegi de partea cui ești.

Ura poate fi un sentiment foarte incitant. Lumea e mai ușor de înțeles și mai puțin înfricoșătoare dacă e împărțită în prieteni și dușmani, noi și ei, bine și rău. Cel mai simplu mod de a uni un grup nu e iubirea, căci iubirea e greu de dus, cere sacrificii. Ura e simplă. Așa că primul lucru pe care-l facem într-un conflict este să alegem de care parte vrem să fim, pentru că e mai ușor decât să încerci să gândești din două perspective în același timp.

„Învingătorii”, cel de-al treilea roman al seriei Björnstad

Cel de-al treilea și ultimul roman al seriei, „Învingătorii, aduce competiția, prietenia, politica și rivalitatea la proporții biblice. Au trecut doi ani de la evenimentele care au răvășit micul oraș Björnstad, frângând destinele celor mai inocenți – dintre cei loviți puternic, unii au plecat sperând să scape de amintirile dureroase, iar cei care au decis să rămână nu și-au regăsit niciodată liniștea cu adevărat. Peter, fost director al echipei de hochei, este subiectul unei investigații jurnalistice care l-ar putea arunca în închisoare; aproape alcoolic, Amat, speranța echipei de hochei, refuză să se mai antreneze și e pe cale să piardă tot; iar Matteo, un puști care îți pierde sora, vrea să-și facă singur dreptate.

Reîntorși în oraș pentru a conduce pe ultimul drum o ființă iubită, Maya și Benji vor fi atrași, vrând-nevrând, în vârtejul vechilor probleme. Nu e nevoie de prea mult ca situația să explodeze, iar prețul plătit de toți va fi mare. Continuând și finalizând povestea din Scandalul și Noi contra voastră, romanul lui Backman ne propune un final răvășitor.

Orice adult are zile când se simte complet secătuit. Când nu mai știm pentru ce ne luptăm așa amarnic tot timpul, când realitatea și viața de zi cu zi ne copleșesc și ne gândim cât o să ne mai țină puterile. Partea bună e că putem să îndurăm starea asta mai multe zile în șir decât credem că am fi în stare. Partea proastă e că nu știm niciodată exact cât de multe.

Partea interesantă a acestei trilogii este faptul că poți citi volumele drept romane de sine stătătoare. Cred însă că dacă vrei să înțelegi cu adevărat Björnstad și locuitorii săi, trebuie să privești imaginea de ansamblu. Să înțelegi sportul central al romanelor, hochei, și felul în care se leagă de destinul orașului, să înțelegi mentalitatea jucătorilor de hochei dar și a politicienilor, să prinzi gustul sportului. Este o poveste impresionantă despre sport, familie, destinul orașelor mici de provincie, puterea opiniei publice, iubire și sacrificiu. Un adevărat tur de forță literar, vă recomand această trilogie care vă va emoționa și răscoli toate ungherele sufletului.

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură. Iar dacă ți-a plăcut acest articol, dă un share pe Facebook sau Instagram. 🙂

 

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Cărți