Cărți

Topul celor mai vândute cărți la Bookfest 2023

La ediția aceasta a Salonului Internațional de Carte Bookfest am fost 3 zile la rând și de fiecare dată m-am bucurat să văd că roiesc o mulțime de oameni la standurile editurilor. Iată topul celor mai vândute cărți de la editurile: Crime Scene Press, Grupul Editorial Trei, Curtea Veche, Grupul Editorial Art, Nemira, Humanitas și Litera.

Crime Scene Press

1. Atac în bibliotecă, de George Arion (ediție de lux, 40 de ani de la lansarea romanului)

Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la lansarea romanului bestseller Atac în bibliotecă, primul roman care poartă semnătura lui George Arion, scriitorul considerat „un Raymond Chandler român”. Roman publicat pentru prima oară în 1983 și ecranizat în două rânduri, Atac în bibliotecă este primul volum al seriei cu simpaticul personaj Andrei Mladin, ziaristul tobă de carte care devine detectiv fără voie. Înarmat cu umor și cultură, Andrei Mladin se străduiește să facă lumea din jurul lui puțin mai bună prin faptele și investigațiile sale. Pentru a sărbători 40 de ani de la apariție, Crime Scene Press a lansat la Bookfest o ediție de lux a romanului, într-un tiraj limitat.

2. Întuneric fără sfârșit, de William McIlvanney și Ian Rankin (trad. Liviu Szoke)

O colaborare între doi giganți ai literaturii de suspans, romanul de față, lăsat neterminat de McIlvanney și finalizat de Rankin, este un prequel al seriei de personaj Jack Laidlaw. În stilul inconfundabil al „Tartan noir”, cititorii vor străbate străzile orașului Glasgow alături de Jack, în încercarea acestuia de a opri un război total între două bande rivale. Un roman de înaltă ținută literară.

3. Clubul Crimelor de Joi, de Richard Osman (trad. George Arion Jr.)
Romanul care a stabilit un nou record de vânzări în Marea Britanie – peste 250 000 de exemplare vândute la o lună de la lansare. Declarată cartea anului 2020 de rețeaua de librării W H Smith.

Într-un sătuc liniștit pentru seniori, patru pensionari excentrici care au legat o prietenie improbabilă se întâlnesc o dată pe săptămână ca să rezolve cazuri de crimă rămase neelucidate. Dar când un om e ucis chiar sub ochii lor, Clubul Crimelor de Joi se pomenește aruncat în mijlocul primei sale anchete adevărate. Elizabeth, Joyce, Ibrahim și Ron poate că au o vârstă venerabilă, dar mai au încă destui ași în mânecă. Ajutați de o tânără polițistă dornică să se afirme și de un inspector-șef căruia nu-i mai lipsește mult să-și ia lumea în cap, echipa noastră strălucită, dar absolut neobișnuită trebuie să salveze locul care le-a devenit cămin, dar și să demaște mintea diabolică din spatele complotului.

4. Vânătorul de fluturi, de Ann Cleeves (seria Vera Stanhope; trad. Roxana Brînceanu)
5. O casă mortală, de Anders de la Motte și Måns Nilsson (trad. Daniela Ionescu)

6. A cincea oară în decembrie, de James Kestrel (trad. Horia Nicola Ursu)

7. Lacrimi care ard, de S.A. Cosby (trad. Dan Doboș)

8. Mayday, de Grethe Bøe (trad. Lorena Lupu)
9. Femeia din far, de Ragnar Jónasson (trad. George Arion Jr.)
10. Logodnicele Reichului, de Jean-Christophe Grangé (trad. Horia Nicola Ursu)

Grupul editorial Trei

Lista celor mai bine vândute cărți în standul editurilor Trei, Pandora M și Lifestyle Publishing la această ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest a fost alcătuită din volume premiate, cărți de referință în psihologie, dezvoltare personală, istorie și științe, precum și titluri preferate de adolescenți.

1. Refugiul timpului de Gheorghi Gospodinov, colecția Anansi Contemporan

Într-o clădire înconjurată de flori de nu-mă-uita, Gaustin, misteriosul personaj al romanului Refugiul timpului, deschide prima „clinică a trecutului”, un loc unde bolnavii de Alzheimer să-și aline suferința. Camerele acestei clinici neobișnuite reproduc detalii din trecut care le îngăduie pacienților să retrăiască momente preferate din tinerețe, să recupereze scene demult pierdute datorită unor clipe care, cândva, le-au marcat viața. Asistentul lui Gaustin, vocea care-i spune povestea, e însărcinat să găsească recuzita acestui refugiu: obiecte din trecut, mobilă din anii 1960, nasturi din 1940 sau parfumuri uitate. Treptat, aura acestui adăpost crește, el începe să fie căutat și de oameni sănătoși, care încearcă să uite de prezent și să se retragă în scene din propria istorie, ba chiar națiuni întregi se îndreaptă către iluzia unor vremuri mai bune îngropate în straturile memoriei.

2. Angelique de Guillaume Musso, colecția Fiction Connection

Chiar și îngerii au demonii lor… Paris, Crăciunul anului 2021
După un atac de cord, Mathias Taillefer se trezește într-un salon de spital. O fată necunoscută stă la căpătâiul lui. Este Louise Collange, o studentă venită voluntar să le cânte la violoncel pacienților. Din vorbă în vorbă, ea află că Mathias este polițist și îi cere să redeschidă un caz mai ciudat. La început reticent, el acceptă în cele din urmă să o ajute. Din acest moment, amândoi sunt prinși într-un angrenaj mortal.
Intens, neașteptat, captivant, un labirint de emoții în care certitudinile de pe o pagină nu sunt niciodată și cele de pe pagina următoare.

3. Nemurire. O poveste de iubire de Dana Schwartz, colecția Young Fiction Connection

Mult așteptata continuare a romance-ului gotic Anatomie. O poveste de iubire Hazel Sinnett este singură și pe jumătate convinsă că evenimentele din anul precedent – nemurirea, fiola lui Beecham – au fost o născocire a propriei imaginații. Ea nici măcar nu știe dacă Jack este viu sau mort. Tot ceea ce poate face acum este să-și trateze pacienții și să se ocupe de întreținerea Castelului Hawthornden, care se degradează pe zi ce trece. Când salvarea unei vieți duce la arestarea sa, Hazel pare sortită să putrezească în închisoare – până la apariția unui mesaj: i se cere să fie medicul personal al Prințesei Charlotte, nepoata bolnavă a regelui George al III-lea. Curând, Hazel este atrasă de farmecul și romantismul de la palat, unde toată lumea are ceva de ascuns – în special membrii enigmatici și geniali ai clubului cunoscut sub numele de Companionii Morții. Pe măsură ce munca o leagă tot mai mult de curtea britanică, Hazel realizează că viitorul său ca medic chirurg nu este unica miză pentru ea. Forțe malefice acționează în interiorul monarhiei, iar Hazel poate fi singura capabilă să îndrepte lucrurile.

4. Inimă neagră ca noaptea de Robert Galbraith, colecția Fiction Connection

5. Originile tale de Vienna Pharaon, colecția Psihologie Practică

6. Inventarul lucrurilor dispărute de Judith Schalansky, colecția Anansi Contemporan

7. Bucurie de Manuel Vilas, colecția Anansi Contemporan

8. Merele nu cad niciodată de Liane Moriarty, colecția Fiction Connection

9. Misterul Mussolini de Maurizio Serra, colecția Istorie

10. Mitologia orientală. Măștile Zeului vol. II de James P. Campbell, colecția Misterele Inconștientului Colectiv

Curtea Veche Publishing 

Top 5 preferinte ale cititorilor de Curtea Veche

  1.  Frumoasa era Sena pe sub florile mele”. Notele unui ambasador roman la Paris intre Bataclan ’15 si COVID-19 – pe locul intai se afla una dintre cele mai asteptate noutati din cadrul Bookfest, noua carte a istoricului Adrian Cioroianu.
  2.  „Cand corpul spune nu” de Gabor Mate,  se bucura in continuare de aprecierea cititorilor si ramane un besteseller si in cadrul editiei curente a Salonului de Carte.
  3. Invatatorii de Grija. Sanziana, fata Soarelui”, de Alex Donovici a fost una dintre cele mai asteptate volume de literatura pentru copii ale anului din seria povestilor Invatatorii de Grija.
  4. Codul fotografiei. Observare. Spatiu–timp–lumina–emotie. Moment de gratie” de Vlad Eftenie este un alt titlu noutate, un volum deja apreciat de public ca instrumentar estetic din care poti sa afli cum este posibil sa realizezi fotografii irepetabile.
  5.  „Drum fara prioritate”, de Marian Godina este o colectie de povestiri de cautare a sensului, in care cititorii vor descoperi cateva parti atat din viata personala a lui Marian Godina, cat si din cea profesionala.

Grupul Editorial ART

Cărți pentru copii și adolescenți
1. “Copacul cu 52 de etaje”, Andy Griffiths, Editura Arthur
2. “Dog Man #4. Dog Man și Super Pisoiul”, Dav Pilkey, Colecția miniGrafic, Editura Grafic
3. “Clubul bonelor. Ideea grozavă a lui Kristy”, Raina Telgemeier, bazat pe romanul lui Ann M. Martin, Colecția miniGrafic, Editura Grafic
4. “The Odd 1s Out”, James Rallison, Colecția miniGrafic, Editura Grafic
5. “Căpitanul Chilot și Invazia Bucătăreselor Incredibil de Obraznice din Spațiu”, Dav Pilkey, Colecția miniGrafic, Editura Grafic
6. “SpongeBob Comics #1. Aventuri marine trăsnite”, Stephen Hillenburg, Colecția miniGrafic, Editura Grafic
7. “Casa”, Alex Moldovan, Editura Youngart
8. “Ordinul Povestitorilor 15”, Editura Arthur
9. “Cornute cosmonaute și alte 116 nonsensuri”, Carmen Tiderle, il. Vali Petridean, Editura Arthur
10. “Eroii Olimpului #3. Simbolul Atenei”, Rick Riordan, Colecția Orange Fantasy, Editura Arthur
Cărți pentru adulți
1. “Și-n fiecare dimineață drumul spre casă e tot mai lung”, Fredrik Backman, Colecția musai, Editura Art
2. “Cântul lui Ahile”, Madeline Miller, Editura Paladin
3. “Oameni anxioși”, Fredrik Backman, Colecția musai, Editura ART
4. “Cum să-ți dai seama dacă pisica ta plănuiește să te omoare”, Oatmeal, Colecția Grafic Fun, Editura Grafic
5. “Circe”, Madeline Miller, Editura Paladin
6. “Goodbye Ceaușescu”, Romain Dutter, Paul Bona, Bouqe, Editura Grafic
7. “O istorie a scrisului. De la scrierea cuneiformă la emoji”, Vitali Konstantinov, Editura Grafic
8. “Un bărbat pe nume Ove”, Fredrik Backman, Colecția musai, Editura Art
9. “Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău”, Fredrik Backman, Colecția musai, Editura Art
10. “Devotatul”, Viet Thanh Nguyen, Colecția musai, Editura Art

TOP Humanitas 

1. Radu Paraschivescu, Garoafe la bordel. Povestiri

2. Andrei Pleșu, Capodopere în dialog & Ochiul și lucrurile

3. Cătălin Vasilescu, Bestiar. Șapte povestiri cu chirurgi și scandaloasele lor operații

4. Gabriel Liiceanu, Exitus

5. Tatiana Niculescu, Englezul din Gara de Nord. După o poveste adevărată

6. Alex Drace-Francis, Istoria mămăligii. Povestea globală a unui preparat național

7. Oliver Jens Schmitt, Biserica de stat, sau Biserica în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române, 1918–2023

8. Mihnea Măruţă, Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare

9. Liviu Stănescu, Am fost la capătul lumii

10. Tudor Dinu, Moda în Țara Românească. Între Fanar, Viena și Paris, 1800–1850

Top Litera

Topul Litera ficțiune

1. Viața ca un râu, de Shelly Read

2. Către paradis, de Hanya Yanagihara

3. Doctorul cel bun, de Damon Galgut

4. Malnata, de Beatrice Salvioni

5. Epoca viciului, de Deepti Kapoor

6. Depravatul din Gorgani. Alte 52 de ciudățenii, de Doina Ruști

7. Măsura vieții, de Nikki Erlick

8. Țara zăpezilor, de Sebastian Faulks

9. Pădurea arde sub pașii noștri, de Jens Liljestrand

10. Până nu se șterg amintirile, de Toshikazu Kawaguchi

Topul Litera non-ficțiune

1. Nu mă poți răni, de David Goggins

2. Influența socială, de Zoe Chance

3. 8 reguli ale iubirii, de Jay Shetty

4. Moștenirea emoțională, de Galit Atlas

5. Mai aproape de iubire, de Vex King

Top Litera Booktok

1. Icebreaker, de Hannah Grace

2. Iubirea ca la carte, de Emily Henry

3. Regina Charlotte, de Julia Quinn

4. Taina rozelor, de K.F. Breene

5. Cu dragostea în minte, de Ali Hazelwood

Top 10 Editura Nemira

1. Hotelul Portofino, de J.P. O’Connell, ce ne poartă în anul 1926, pe Riviera italiană. Aici, prosecco-ul curge în valuri, iar rafinații gliteratti se bucură de soarele care strălucește cu putere – este un roman ideal de vacanță.

2. Rezervă, de Prințul Harry, bestseller internațional.

3. Fiica de la Auschwitz, de Tova Friedman și Malcolm Brabant, o mărturie cutremurătoare a uneia dintre cele mai tinere supraviețuitoare ale Holocaustului.

4. Autostrada Lincoln, de Amor Towles

5. S-a întâmplat într-o vară, de Tessa Bailey

6. Refugiul, de Sarah Pearse

7. Vânătorii Dunei, de Brian Herbert și Kevin J. Anderson

8. Focul Viu, de Stephen King

9. Fetița strigă-n pahar, de Nora Iuga

10. Pe cine iubești mai mult?, de Mihaela Buruiană

Top 5 Editura Nemi

1. Tina și primii ei pantofi de balet, de Marilyn Singer

2. Băncuța, de Meghan, Ducesa de Sussex

3. Salvarea puiului de koala, de Tilda Kelly

4. Găina care nu voia să renunțe, Jill Tomlinson

5. Pinguinul pitic, de Tilda Kelly

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură. Iar dacă ți-a plăcut acest articol, dă un share pe Facebook sau Instagram. 🙂

 

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Cărți