CărțiInspirație

Să reușești în pofida așteptărilor: avantajele dezavantajelor

foto: LA Times

De aceea simt plăcere în slăbiciuni, în defăimări, în nevoi, în prigoniri, în strâmtorări, căci atunci când sunt slab, atunci sunt tare. (Corinteni)

Dintotdeauna m-au fascinat poveștile în care un individ își depășește condiția și în pofida șanselor mici, reușește să își depășească limitele, ajungând unde nimeni, nici chiar el, nu se gândea. Pentru că e ușor să reușești atunci când șansele sunt de partea ta, când ai toți așii în mânecă: te-ai născut în familia și la locul potrivit, ești frumos și deștept și pe deasupra mai ai parte și de încurajarea celor din jur. Însă oamenii ăștia care luptă cu toate adversitățile și ajung să înfăptuiască lucruri mărețe, oamenii aceștia sunt cu adevărat geniali, din punctul meu de vedere.

Sunt o fană declarată a cărților lui Malcolm Gladwell, iar cartea David and Goliath pune în discuție exact ceea ce spuneam mai sus, vorbind despre oameni care și-au depășit condiția și demonstrând că, statistic vorbind, marea majoritate a oamenilor de succes, care au făcut istorie în domeniile lor, provin din medii precare și au trebuit să lupte înzecit mai mult față de majoritatea semenilor lor.

3 lecții demne de reținut din această carte

  • Arta de a înfrunta situații sau oameni care la prima vedere par că te depășesc 

Ceea ce ne explică Gladwell în carte este faptul că povestea lui David și Goliath este interpretată greșit. El aruncă o lumină proaspătă asupra întâmplării. Cu toții cunoaștem povestea din Vechiul Testament: filistinii și israeliții se luptă în Valea lui Elah. Fiecare dintre trupe își trimite un reprezentant pentru o luptă pe viață și pe moarte, care va decide soarta războiului. Filistinienii îl trimit cel mai de seamă luptător al lor, un uriaș pe nume Goliath. Din partea palestinienilor, nimeni nu îndrăznește să se ofere să lupte, toți se temeau văzând pe cine au de înfruntat. Singurul care se oferă să îl înfrunte pe gigant este un mic ajutor de păstor, David: un copil firav și nepregătit în arta războiului. Iar restul este istorie. Cum oare a reușit un copil să îl înfrângă pe gigantul războinic? David și Goliath este de fapt povestea omului de rând care înfruntă obstacole insurmontabile la prima vedere. Goliath aștepta în vale un războinic pe măsura lui: cu armură, sabie, experimentat. De fapt, în vale coboară un copil care îl lovește cu un fel de praștie și îl doboară. De ce? Pentru că nu se aștepta la asta și pentru că ceea ce păreau dezavantaje la David, au fost de fapt avantaje: era mic, într-adevăr, dar mult mai rapid; fiind tânăr, avea vederea perfectă și era agil, astfel reușind să ochească de la distanță și să îl nimerească, doborându-l la pămând. Goliath fiind greoi, imens, îmbrăcat în armură (care ar fi trebuit să fie un avantaj), până să se ridice, până să realizeze de fapt ce se întâmplă, David a avut timpul necesar să se apropie și să îl omoare. Putem spune că David l-a învins de fapt fără să se lupte concret cu el. Ce învățăminte putem trage din asta? Avantajele pe care le ai te pot trage înapoi în unele situații, îți pot da falsa impresie că deții controlul, iar dezavantajele din viața ta te pot face să reacționezi mai bine în anumite situații de stres și pot fi transformate în arme de care să te folosești. Poți transforma dezavantajele în avantaje.

  • Uneori este mai bine să fii un pește mare într-un acvariu mic, decât un pește mic într-un acvariu mare.

Aici, Gladwell dă exemplul facultăților de elită din State, celebra Ivy League. El argumentează că toți copiii care aplică și sunt acceptați la una dintre facultățile din Ivy League sunt deja peste medie, sunt geniali. Dar că, așa cum este normal, unii sunt mai puternici, mai determinați sau mai ușor adaptabili decât ceilalți. Ceea ce spune el este că pentru unii care se încăpățânează să frecventeze o școală de elită, acest fapt devine un dezavantaj: nu țin pasul, sunt nevoiți să renunțe, sau sunt slabi la învățătură, dar nu slabi raportați la restul lumii, ci slabi raportați la nivelul foarte ridicat și exigent de acolo. Prin urmare, un student care în condiții normale ar fi în fruntea grupei, aici ajunge la coadă, neputând să își exploateze potențialul la adevărata valoare. Pe când la o facultate medie ar fi făcut performanță și ar fi fost mult mai apreciat, situația răsfrângându-se, bineînțeles și asupra încrederii pe care ajunge să o aibă în el însuși. Asta nu înseamnă că trebuie să alegem calea cea mai ușoară, ci că în unele situații, este mai bine să fii un pește mare într-un acvariu mic, decât un pește mic într-un acvariu mare. În situația de față, vedem cum un avantaj, acela de a frecventa o școală de elită nu este în toate cazurile un avantaj, dimpotrivă, te poate trage înapoi.

  • Teoria dificultăților dezirabile

Cu toții cred că avem cunoștințe, oameni în jur despre care spunem că au fost răsfățați: de soartă, de părinți, de iubiți, fiecare după caz. Care nu se pot descurca singuri. Care în fața celui mai mic disconfort cedează și apelează mereu la cei din jur pentru a le rezolva problemele. Iar dacă nu este nimeni în jur clachează. Putem concluziona, desigur, foarte simplu, și spune: sunt oameni slabi. De fapt, nu sunt oameni slabi, sunt oameni care nu s-au confruntat în viața lor cu probleme, sau când au apărut probleme, le-a rezolvat altcineva pentru ei. Ceea ce mă duce la întrebarea: nu este oare mai bine să ne confruntăm cu situații dificile, pentru a învăța să ținem piept vieții? Nu este mai bine să trecem prin momente grele pentru a deveni puternici?  

Ar trebui să primim cu brațele deschise dezavantajele cu care ne pricopsește viața, pentru că nu se știe niciodată când le vom transforma în puncte forte.

David and Goliath este o carte extraordinară, inteligentă, iar Gladwell stăpânește perfect arta scriiturii. Vă recomand cartea.

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură.

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Cărți