Cultură asiaticăInspirație

Nunchi, secretul coreean al fericirii și succesului

foto: Amazon

De la începutul acestui an, de când m-am apucat să învăț limba coreeană, m-am simțit tot mai atrasă de cultura lor și am căutat să citesc diverse cărți despre Coreea și istoria ei. Și mare mi-a fost bucuria când am descoperit Puterea Nunchi, de Euny Hong, de la editura Litera. Este o carte fix pe gustul meu, pentru că am mai citit cărți despre diverse concepte fascinante venite din Asia, precum Kintsugi sau Ikigai. Este genul de lectură din care rămâi cu niște învățături utile pentru viața de zi cu zi și o carte ușor de parcurs.

Ce este Nunchi?

👉 Nunchi este principiul care ghidează viața coreeană, dar poate fi folosit de către oricine; este arta de a citi o încăpere, de a relaționa cu ceilalți și de a folosi această conștientizare pentru a avea succes. Părinții coreeni cred că a-i învăța nunchi pe copii este la fel de important precum a-i învăța să traverseze strada. Fără el, poți fi lovit de ceva pe care nici măcar nu l-ai văzut venind.

Cât de vechi este acest concept?

👉 Coreenii au folosit nunchi pentru a depăși sau învinge greutățile de peste 5.000 de ani.

Pe Euny Hong, autoarea cărții, am descoperit-o citind cartea sa de debut, The Birth of Koreean Cool, în care analizează secretele succesului Coreei de Sud. De fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care mă fascinează Coreea – faptul că în pofida unei istorii tulburi, coreenii au reușit să depășească o sumedenie de greutăți și să ajungă printre primele economii ale lumii. În prezent, ei conduc la capitole precum tehnologie, produse de beauty (K-Beauty) și entertainment (K-Pop & K-Drama). Ceea ce mă impresionează cel mai mult este faptul că au reușit să exporte cultura lor pop, iar acum trupe precum BTS sau Blackpink sunt pe buzele tuturor, doborând record peste record. Fapt cu atât mai impresionant cu cât piesele cântate de aceste trupe sunt în coreeană, limbă izolată, vorbită într-o singură țară din lume. Prin urmare, având în palmares reușite după reușite, se cuvine să ne inspirăm din cultura și conceptele de viață după care se ghidează coreenii. Iar Nunchi este cu siguranță unul dintre factorii care i-au făcut să ajungă, dintr-o țară mică și săracă, una dintre marile puteri ale lumii.

Euny Hong, autoarea cărții. Foto: Read it Forward

Pe scurt, nunchi înseamnă să știi să „citești” oamenii, să îți dezvolți această abilitate care te ajută să navighezi mai ușor și armonios relațiile interumane. Și este de ajutor atât în viața personală, cât și în viața profesională. Este ceea ce poate noi am numi carismă. Iar autoarea cărții explică prin exemple clare cum ne putem ascuți această abilitate, astfel încât să ne îmbunătățim viața și relațiile cu cei din jur.

Euny Hong pornește de la premisa că acest set de abilități care formează nunchi sunt, într-un fel, lucruri evidente, dar pe care totuși nimeni nu le observă și valorifică cu adevărat. Dealtfel, motto-ul acestei cărți este un citat care vorbește despre asta, din Arthur Conan Doyle.

Lumea este plină de lucruri evidente pe care nimeni nu le observă niciodată.

Lucrurile acestea evidente sunt privirile, tonul vocii, poziția corpului, toate acele „semne” care te ajută să „citești” mai bine o situație, o întâlnire, un grup de oameni. Și nu le observăm pentru că de multe ori suntem prea concentrați doar pe ceea ce ne dorim noi, pe ceea ce simțim noi, uitând să ne raportăm și la persoanele din jur. Iar cartea aceasta te face atent la aceste lucruri, astfel încât să poți gestiona relațiile cu ceilalți mult mai bine și mai armonios.

Nunchi este arta de a „măsura dintr-o privire” sau arta subtilă a evaluării gândurilor și sentimentelor celorlalți, pentru a crea armonie, încredere și legături.

Puterea Nunchi este cartea care ne arată că oricine își poate îmbunătăți viața, aplicând câteva reguli de bun-simț.

Oricine poate să-și îmbunătățească viața, să cunoască pe cine trebuie sau să aibă un palmares academic impresionant. De fapt, tocmai de aceea, coreenii se referă la nunchi ca la „avantajul celor slabi”.

Dacă doriți să aflați mai multe despre cultura asiatică, citiți și:

Kintsugi – conceptul japonez care te învață să vezi frumusețea în imperfecțiune

Cum învăț coreeana și ce progrese am făcut

Japonisme – obiceiuri valoroase pentru cei agitați, epuizați și suprasolicitați

Iar pentru mai multe idei interesante și utile, dar și recenzii scurte, mă puteți urmări și pe contul de Instagram. 

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.