Vă invit să citiți un fragment în exclusivitate din cartea Drumul de sare / The salt path de Raynor Winn, carte aflată în pregătire la editura ap!, un roman captivant, inspirat dintr-o poveste reală, a cuplului Moth și Raynor Winn, ce a stârnit încă de la apariția ei, în anul 2018, un interes enorm atât din partea cititorilor și criticilor. Dacă dai o simplă căutare pe Google după titlul cărții, motorul de căutare îți va returna peste 100 de milioane de răspunsuri. Pe Amazon Marea Britanie cartea are peste 37.000 de recenzii de la cititori și cam tot atât de multe și pe Amazon Statele Unite ale Americii. Succesul ieșit din comun al cărții se datorează faptului că povestea are toate ingredientele unei scrieri de succes: este reală, stârnește compasiune și empatie, prezintă o soluție ieșită din comun pentru o problemă gravă, descrie pas cu pas o călătorie lungă, plină de provocări, al cărei sfârșit nu este câtuși de puțin previzibil, implică pierdere, suferință, dramă, dar și o abordare optimistă a dificultăților pe care viața ni le scoate la un moment dat în cale, o abordare pe care, probabil, ne-am dori să o putem avea cu toții în fața problemelor noastre.
Iată mai jos doar o parte dintre izbânzile acestei cărți:
- A devenit bestseller Sunday Times, în septembrie 2023;
- A câștigat premiul RSL Christopher Bland Prize în 2019;
- A fost finalistă în 2018 pentru premiul Costa Biography Award;
- A fost inclusă în topul The Guardian pentru cele mai bune cărți ale verii;
- A fost numită de The Times „cea mai inspirațională carte a anului”.
Povestea îi are în centrul atenției pe Moth și Raynor Will care se bucurau de o viață tihnită și liniștită la ferma lor din Țara Galilor, când, un tzunami a venit fără milă peste ei, luând cu el tot ce aveau mai scump: ferma pe care o restauraseră cu drag și o transformaseră într-o afacere profitabilă de familie și sănătatea lui Moth, diagnosticat cu o boală incurabilă. Trebuie să recunoaștem că nu la asta te aștepți la 50 de ani, vârsta protagoniștilor noștri, după o viață de muncă și sacrificii…
Cartea Drumul de sare va fi ecranizată de regizoarea britanică Marianne Elliott, care debutează cu această ocazie în cinematografie. Scenariul filmului este semnat de Rebecca Lenkiewicz. Rolurile lui Raynor și cel al lui Moth vor fi interpretate de Gillian Anderson, respectiv Jason Isaacs. Se preconizează ca filmul să fie lansat în cinematografe până la sfârșitul anului 2024.
Iată mai jos o parte din povestea Drumul de sare, un fragment în exclusivitate din cartea care va fi publicată în limba română în curând, la editura ap!:
Mă aflam sub scară atunci când am luat hotărârea să pornesc la drum. În momentul acela, nu analizasem cu atenție ideea de a parcurge pe jos 1.013 kilometri cu un rucsac în spate, nu mă gândisem cum aveam să-mi permit, că aveam să campez în sălbăticie vreme de aproape 100 de nopți sau ce aveam să fac după aceea. Și nici nu îi spusesem celui care îmi era partener de viață de 32 de ani că avea să vină cu mine.
Cu câteva minute înainte, ascunși sub scară, mi se păruse o idee bună. Bărbații în negru începuseră să bată la ușă la 9 dimineața, însă noi nu eram pregătiți. Nu eram pregătiți să renunțăm. Eu mai aveam nevoie de timp: încă o oră, încă o săptămână, încă o viață. N-avea să fie niciodată suficient timp. Așa că ne ghemuiserăm împreună sub scară, lipiți unul de celălalt, vorbind în șoaptă ca niște șoricei speriați, ca niște copii năzdrăvani, așteptând să fim descoperiți.
Executorii s-au dus în spatele casei, au bătut la ferestre și au încercat toate încuietorile, căutând o intrare. L-am auzit pe unul dintre ei urcându-se pe banca din grădină, forțând lucarna de la bucătărie și strigând. Atunci am văzut cartea într-o cutie de carton: Five Hundred Mile Walkies. O citisem pe la douăzeci și ceva de ani; era povestea unui om care a străbătut pe jos Coasta de Sud-Vest împreună cu câinele lui. Moth era ghemuit lângă mine, cu capul lipit de genunchi, cu brațele strânse în semn de autoapărare, de suferință, de teamă și de mânie. Mai ales de mânie. Viața luase toată muniția posibilă și o aruncase asupra lui cu toată puterea, în trei ani de luptă neîntreruptă. Era extenuat de mânie. Mi-am pus o mână pe capul lui. Mângâiasem părul acela pe când fusese lung și blond, plin de sare de la apa mării, de buruieni și de tinerețe; apoi castaniu și scurt, plin de tencuială și de plastilina copiilor; iar acum argintiu, mult mai subțire, plin de colbul vieții noastre.
L-am cunoscut pe când aveam 18 ani; acum am 50. Am reconstruit împreună ferma ruinată, am refăcut fiecare perete, fiecare piatră, am crescut legume și găini și doi copii, am construit o căsuță pentru oaspeți, ca să le arătăm stilul nostru de viață și să ne plătim facturile. Iar acum, când vom ieși pe ușa aia, toate vor rămâne în urmă, totul va fi terminat, sfârșit, isprăvit.
***
ap! (ACT și Politon) este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de carte din România. Specializată în nonficțiune de calitate, editura a adus pe piața locală o serie de autori care au făcut furori în toată lumea, precum Tim Ferriss, Robin Sharma, Tony Robbins, Wayne Dyer, Steve Harvey, Gino Wickman și mulți alții. Totodată, ap! (ACT și Politon) este editura românească sub egida căreia au fost publicate cele mai multe audiobookuri la nivel local. Lansată în 2014, editura a adus în România peste 200 de titluri în format audiobook, multe dintre acestea fiind bestsellere care au făcut înconjurul lumii și au schimbat mii de vieți.
ap! (ACT și Politon) crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte, din sfere precum: dezvoltarea personală și profesională, business, antreprenoriat, spiritualitate sau wellbeing. Titlurile editurii se regăsesc atât în format clasic, cât și sub formă de eBook, MP3 sau audiobook, astfel încât cititorii să se poată bucura de lectură în orice moment al vieții lor.