Cărți

Despre misterele și miturile Orientului, în cel de-al doilea volum al seriei „Măștile Zeului”, de Joseph Campbell

Pe Joseph Campbell l-am descoperit în urmă cu mulți ani, pe vremea studenției la Litere, datorită cărții-cult Eroul cu o mie de chipuri. Este o carte extraordinară, care a influențat felul în care spunem povești și ne raportăm la ele. Carte de căpătâi pentru o mulțime de povestitori contemporani – inclusiv mari regizori care s-au inspirat din opera sa pentru a transpune povești convingătoare pe marile ecrane. Celebrul George Lucas a declarat în repetate rânduri că povestea Star Wars a fost inspirată de scriitura lui Campbell. De aceea mă bucur să văd că apar și la noi alte cărți care îi poartă semnătura. Mitologia orientală explorează puterea și felul cum s-au dezvoltat miturile pe parcursul a cinci mii de ani în Egipt, Mesopotamia, India, China, Japonia, Tibet.

„Singura mare poveste a omenirii”, așa cum numea profesorul american Joseph Campbell totalitatea miturilor și simbolurilor universale, este cea care ne influențează existența încă din cele mai vechi timpuri, în viziunea sa. „<Mitul>, după cum văzuse Thomas Mann și după cum mulți dintre psihologii abisali vor fi de acord, este întemeierea vieții; el este schema atemporală, acea cucernică formulă în care intră viața, în timp ce din inconștient își reproduce trăsăturile“, preciza Joseph Campbell la începutul vastei sale opere, care a apărut în urma experiențelor trăite în timpul anului său sabatic petrecut în India și Asia de Est.

După primul volum din seria „Măștile Zeului”, „Mitologia primitivă”, în care autorul prezintă cititorilor izvoarele miturilor universale și arată cum acestea ne-au modelat înțelegerea lumii, văzută și nevăzută, de-a lungul timpului, Editura Trei oferă cititorilor pasionați de acest subiect ocazia incursiunii într-o lume fascinantă, cea a Mitologiei orientale.

Cel de-al doilea volum, recent publicat în colecția „Misterele inconștientului colectiv”, le va da deschide acestora porțile Orientului pentru a explora puterea și felul cum s-au dezvoltat miturile pe parcursul a cinci mii de ani în Egipt, Mesopotamia, India, China, Japonia, Tibet. Mai mult decât atât, prin simboluri comparate și o analiză aprofundată, Joseph Campbell arată cum au evoluat marile filosofii și religii din aceste spații, incluzând hinduismul, budismul, taoismul și șintoismul. Cele trei părți distincte ale volumului „Mitologia Orientală”, „Separarea dintre Orient și Occident”, „Mitologiile din India” și „Mitologiile Orientului Îndepărtat” conțin, de asemenea, pilde și povești cu figuri mitologice reprezentative acestor spații.

Ampla lucrare a scriitorului american, dezvoltată între 1955 și 1969, „Măștile Zeului” mai cuprinde încă două volume în curs de apariție la Editura Trei, „Mitologia occidentală” și „Mitologia creativă”. Aceasta conține mitologia din întreaga lume, din antichitate și până în zilele noastre, și reprezintă o moștenire în permanentă evoluție și „un monument de învățătură, uimire și înțelepciune, conceput cu îndrăzneală și scris cu măiestrie de un om care se regăsește firesc atât în universul spiritual oriental, cât și în cel occidental. Din punct de vedere al conținutului, ca întindere temporală și anvergură spațială, dar și ca relevanță pentru necesitățile unei epoci, această lucrare este de neegalat,” caracteriza Henry A. Murray, profesor la Universitatea Harvard, opera „Măștile Zeului”.

Mai multe despre viața și opera celebrului specialist în mitologie, cei interesați pot afla pe site-ul Joseph Campbell Foundation.

Joseph Campbell (1904-1987), autor și profesor american renumit pentru munca sa în domeniul mitologiei comparate, s-a născut la New York și a absolvit Columbia University, unde s-a specializat în literatura medievală. După finalizarea cursurilor masterale, și-a continuat studiile la universități din Paris și München. Din 1934 a fost profesor la Sarah Lawrence College, unde a predat timp de aproape 40 de ani și unde, în onoarea lui, a fost înființată Catedra Joseph Campbell, în cadrul departamentului de mitologie comparată.

Pe parcursul vieții a călătorit mult și a scris numeroase cărți, printre care bestsellerurile „Eroul cu o mie de chipuri” și ”Miturile care ne învață să trăim”. La Editura Trei a mai apărut Puterea mitului (în dialog cu Bill Moyers), carte care poate fi achiziționată atât în format tipărit, cât și sub formă de ebook.

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură. Iar dacă ți-a plăcut acest articol, dă un share pe Facebook sau Instagram. 🙂

 

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Cărți