CărțiInspirație

Cărțile, la a doua viață. Cărturești lansează un program de redistribuire a cărților deja citite acolo unde este mai mare nevoie de ele

Marți, 20 februarie, librăria Cărturești Verona din capitală devine centrul unui program pilot de repunere în circulație a cărților deja citite de clienții librăriei, redistribuindu-le către cititorii cu acces limitat la oferta de carte din România. În cadrul unui parteneriat cu organizații din sectorul non-profit precum Educab România, Cărțile pe față, Asociația Antonia pentru Educație sau Asociația Casa Bună, Cărturești se va ocupa de colectarea, selectarea și transportul cărților donate în librărie către noile lor case.

Am numit acest proiect Cărtur_ești donator de povești pentru că se adresează cititorilor noștri care vor să transmită mai departe bucuria unor povești care i-au atins. Ne bazăm pe această nevoie de a împărtăși pe care un cititor împătimit o cunoaște prea bine. Nu vorbim aici despre o donație ivită din dorința de a scăpa de cărți vechi sau irelevante din bibliotecă, ci de o donație făcută cu gândul la cititorul de la celălalt capăt al cărții. Sperăm ca cei care vor răspunde provocării noastre să aducă în librărie cărți iubite, care merită o viață lungă în compania noilor lor cititori. Theodora Petrescu, coordonator proiect, Cărturești.

Cititorii care vor să participe la proiect sunt așteptați de marți în librăria Cărturești Verona din București (Strada Pictor Arthur Verona 13-15, București) unde sunt încurajați să doneze trei cărți în cadrul unei vizite. Sunt acceptate cărți în stare bună pentru cititorii de toate vârstele, din domenii diferite de interes, de la ficțiune la nonficțiune. Pentru fiecare donație eligibilă, un cititor va primi în semn de apreciere un voucher cu o reducere de 10% la următoarea carte cumpărată în librărie. 

Accesul tot mai dificil la carte este principalul motiv pentru care în România nu se citește mai mult. În spatele știrilor care deplâng plasarea noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte se ascunde un peisaj dezolant al rețelei de biblioteci publice. În ultimele trei decenii și jumătate, în România s-au închis peste 8000 de biblioteci publice. Potrivit INS, din 2010 și până acum, fondul de carte publică a scăzut cu 2.000.000 de volume. Numărul bibliotecilor școlare a scăzut de la 6.545 în 2019, la 6.050 în 2022. Conform celui mai recent Barometru de consum cultural (2022) realizat de INCFC, în România s-a observat o scădere a mersului la bibliotecă pentru a citi / împrumuta cărți de la 28% cel puţin o dată pe an în anul 2019, la 17% în anul 2022. 

Acest program completează donațiile noastre de carte către diverse biblioteci comunitare sau organizații non-profit care ne-au cerut ajutorul de-a lungul anilor. În contextul unei rețele de biblioteci publice insuficient dezvoltate și finanțate, ne bucurăm să putem construi un cadru prin care cărțile bune să călătorească acolo unde este mare nevoie de ele. Sperăm ca acest program pilot să strângă în jurul său suficienți cititori și să fie implementat cât mai curând în toată rețeaua Cărturești. – Ana Niculescu, manager Comunicare, Cărturești

Regulamentul programului Cărtur_ești donator de povești poate fi consultat pe blogul librăriei, la adresa https://blog.carturesti.ro/donator-de-povesti/.

Despre Cărturești

Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul anului 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit între timp cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești adună în prezent peste 50 de spații care redefinesc ideea de librărie în majoritatea orașelor mari din România și în Chișinău. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, sau Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din capitală.

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Cărți