CărțiInspirație

A doua cea mai tradusă carte în istoria culturii omenirii, după Biblie: Dao de Jing, Lao Zi

Sunt o mare iubitoare a culturii asiatice și cu cât citesc mai multe cărți din sfera aceasta, cu atât realizez câtă profunzime se ascunde în felul de a gândi al popoarelor asiatice și mai ales, în câte locuri ne intersectăm de fapt, în ciuda faptului că pare o cultură atât de exotică și diferită de felul nostru de a vedea lumea. Cultura și filosofia asiatică a influențat și gândirea noastră – nu puțini gânditori occidentali au fost influențați de scrierile venit din Asia. De exemplu, știați că matematicianul și filosoful german Gottfried Wilhelm Leibniz, a fost inspirat de Cartea Schimbărilor din China, și a lansat teoria numerelor prime, numite ulterior Sistemul Binar, pe care se bazează principiul de funcționare a computerelor?

Nu puteam rata ocazia de a plonja în profunzimile din lucrarea Dao de Jing, de Lao Zi, a doua cea mai tradusă carte în istoria culturii omenirii, după Biblie. Cartea care s-ar putea traduce în limba română „Cartea drumului către Adevăr” reunește înțelepciunea vechii filosofii chineze, o lectură de o profunzime infinită, cu toate că are numai 5.000 de cuvinte. Scrisă de legendarul înțelept Lao Zi în secolul al VI-lea î.Hr., această lucrare clasică a taoismului continuă să inspire și să provoace oamenii din întreaga lume cu profunzimea și cu perspectivele sale asupra naturii umane, a societății și a universului în ansamblul său.

Textul DAO DE JING de Lao Zi este în egală măsură o capodoperă filosofică și un document istoric care salvează o parte semnificativă din comoara de preț a înțelepciunii chineze. Editia 2020 aduce aproape de cititor versiunea bilingvă îmbunătățită și adăugită. Publicată la editura Herald, este bazată pe textul original lăsat de „Bătrânul Maestru” în chineza veche, un text eliberat de interpretările care, la cei mai mulți traducători chinezi sau de altă sorginte, au ajuns să înlocuiască multe dintre versetele originale mai dificil de înțeles. Această a doua ediție îmbogățită beneficiază de explicații, ideograme și note de subsol adăugate cu scopul de a ajuta cititorii să-și aproprie cât mai bine sensul originar al textului.

În ciuda vârstei sale venerabile, Dao De Jing rămâne o sursă de inspirație și înțelepciune pentru oamenii din toate culturile și epocile. Ideile sale despre umanitate, societate și natură continuă să ofere orientare și reflecție profundă în lumea modernă. Într-o eră dominată de agitație și complexitate, învățăturile lui Lao Zi ne amintesc de importanța găsirii echilibrului, a trăirii în armonie cu natura și a cultivării unei inimi și minți pure. Dao De Jing nu este doar o carte filozofică, ci o călătorie interioară către înțelegerea profundă a lumii și a sinelui. Prin contemplarea și aplicarea învățăturilor sale, putem spera să ne apropiem mai mult de esența vieții și de adevărata fericire.

Fragmente cu tâlc

Ce este greu și ce este ușor se împlinesc unul pe celălalt, ce este lung și ce este scurt se descoperă unul pe celălalt, ce este sus și ce este jos se îndreaptă unul spre celălalt, sunetul și ecoul își răspund în armonie unul altuia, iar ce este înainte se însoțește cu ce urmează.

Cel ce este umilit și aplecat rămâne întreg și împlinit; cel ce e nedreptățit poate fi îndreptățit; orice e gol se poate umple; orice e învechit se poate reînnoi, orice e puțin poate deveni mult; orice e mult duce la rătăcire.

A fi Mare înseamnă a zbura fără opreliști. A zbura fără opreliști înseamnă a ajunge departe. A ajunge departe înseamnă a se întoarce la începuturi.

Ce este greu își are obârșia în ce este ușor. Liniștea este stăpâna tulburării. Prin urmare, Omul Sfânt, de ar fi să călătorească întreaga zi, nu-și părăsește povara, oricât ar fi de grea. (…) Ușurătatea duce la pierderea rădăcinii, iar graba duce la pierderea cârmuirii.

Înțelepciune înseamnă a-i cunoaște pe alții; a te cunoaște pe tine înseamnă iluminare.

A-i învinge pe alții înseamnă tărie; a te învinge pe tine înseamnă a avea adevărata putere.

Bogat este cel ce cunoaște îndestularea.

Dăinuiește cel ce își păzește firea și nu se abate de la ea.

Pune la cale lucrurile grele când sunt încă ușor de făcut și împlinește-le pe cele mărețe când sunt încă mărunte.

Când făptuiești, trebuie să începi cu ceea ce nu este încă; trebuie să faci ordine când încă nu domnește dezordinea.

În Lumea de sub Cer nimic nu-i mai moale și mai firav decât apa, însă nimic nu o întrece în lupta cu ceea ce-i solid și puternic.

Principiile Fundamentale

  • Dao (Calea): Unul dintre conceptele centrale ale cărții este Dao, care înseamnă “Calea” sau “Drumul”. Dao este fundamentul subtil și imaterial al universului, o forță care guvernează totul în mod natural și armonios. În loc să încerce să îl definească direct, Lao Zi descrie Dao prin contrast, sugerând că este omniprezent, dar paradoxal, înțelesul său fiind mai bine perceput prin tăcere și contemplare decât prin cuvinte.

 

  • De (Virtutea sau Puterea): Virtutea este asociată în principal cu ideea de a lăsa lucrurile să urmeze cursul lor natural, în conformitate cu Dao. În loc să impună controlul sau să manipuleze, Lao Zi susține că puterea autentică derivă din non-acțiune (Wu Wei), o atitudine de a te lăsa ghidat de fluxul natural al evenimentelor.

 

  • Non-acțiune (Wu Wei): Acest concept esențial se referă la arta de a acționa prin a nu acționa. Wu Wei nu înseamnă pasivitate sau inactivitate, ci mai degrabă implică o acțiune spontană și eficientă care curge în armonie cu Dao. În loc să forțăm lucrurile, Wu Wei ne îndeamnă să ne sincronizăm acțiunile cu fluxul natural al universului.

 

  • Yin și Yang: Deși termenii Yin și Yang nu sunt folosiți explicit în Dao De Jing, conceptul de echilibru și complementaritate este subînțeles în întreaga carte. Yin și Yang reprezintă opoziții complementare care se completează reciproc, simbolizând armonia și echilibrul din univers.

 

  • Simplicitatea și Modestia: Lao Zi promovează o viață simplă și modestă, subliniind că bogăția și puterea excesive sunt surse de discordie și suferință. El îndeamnă la renunțarea la dorințele egoiste și la atașamentul excesiv față de bunuri materiale, susținând că adevărata înțelepciune și fericire derivă din a fi în armonie cu Dao.

Mă puteți urmări și pe Instagram, unde postez mini recenzii, citate și multe alte lucruri legate de lectură, filme și seriale. Iar dacă ți-a plăcut acest articol, dă un share pe Facebook sau Instagram. 🙂

 

Comentarii Facebook

You may also like

Comments are closed.

More in:Cărți