Inspirație

6 motive pentru care îmi place să ascult audiobooks

Citesc încă din copilărie foarte mult și iubesc să „simt” filele cărților în mână însă cu cât avansez în vârstă, cu atât am mai puțin timp disponibil decât aș vrea pentru a citi. Astfel că în ultimii ani am căutat alte modalități de a strecura cititul în programul meu aglomerat. Una dintre aceste modalități este biblioteca digitală Voxa, unde am găsit o mulțime de audiobooks pe placul meu. 

Voxa.ro este o bibliotecă digitală prin care ai acces nelimitat la toate cărțile din aplicație, contra unui abonament lunar. Un soi de Netflix pentru cărți. 🙂 Sunt peste 7000 de e-book-uri, 700 audio-books și partea interesantă, au și o secțiune de rezumate, unde poți citi ideile principale dintr-o carte. Au cărți atât în limba română, cât și engleză. Ba mai mult, în martie au fost adăugate în biblioteca Voxa și zeci de meditații ghidate, ceea ce mi se pare bine-venit pentru vremurile tulburi pe care le trăim.

Cărțile prind viață prin vocea naratorului și interpretarea lui 

Recent am ascultat audio book-ul Curajul de a fi fericit, Ichiro Kishimi, Fumitake Koga. Citisem cartea în urmă cu un an, însă ascultând-o acum, am realizat că o percep diferit. Ascultând în loc să citesc, am fost mai atentă la anumite detalii, la anumite nuanțe ale textului. Totodată, prin nuanțele și inflexiunile vocii naratorului profesionist am simțit că lectura a prins viață. Interpretarea textului conferă profunzime și adaugă straturi speciale experienței de a citi o carte. Simt și interpretez altfel dialogurile, în vreme ce personajele devin „reale”, palpabile.

Dintre acești naratori care dau viață cărților din biblioteca Voxa, menționez actori precum Marcel Iureș, Șerban Pavlu, Mihai Călin, precum și oameni de radio și TV, ca Raluca Moianu și Alina Anea de la Magic FM (apropo, iubesc Magic FM și a fost o surpriză plăcută să regăsesc voci de la radio în cadrul Voxa).

Însă pe lângă vocile unor naratori profesioniști, pentru mine cea mai mare bucurie este să „ascult” cartea citită chiar de autorul ei. 🙂 În biblioteca Voxa, am găsit cărți narate de autori români reputați, precum Doina Ruști, Mircea Cărtărescu, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu. Este o adevărată bucurie să îl asculți pe Andrei Pleșu vorbind despre bucurie. 🙂 Vă mai recomand și „Despre limită”, carte scrisă și narată de Liiceanu, pe care am descoperit-o în timpul studenției la Litere.

Sunt mai ușor de stocat, și le poți lua cu tine oriunde!

Una dintre marile mele dileme atunci când plec în concediu, sau chiar și atunci când părăsesc Bucureștiul agitat pentru un weekend, este întrebarea: ce cărți iau cu mine? Cărțile, șmechere, îmi fac toate cu ochiul din biblioteca plină ochi, cu rafturi întregi de cărți necitite. În bagaj, însă, pot strecura una sau două, nicidecum 6-7, cum mi-aș dori eu, astfel încât să pot alege în funcție de stare. O bibliotecă digitală este într-adevăr convenabilă în acest sens, pentru că pot „lua” astfel cu mine mii de cărți în felurite formate: în engleză, în română, audio sau pdf…sky is the limit! Oricât de mult iubesc cărțile fizice, trebuie să recunosc că acest avantaj este de neîntrecut.

Multitasking

Tot din seria iubesc cărțile în format fizic, dar trebuie să fiu pragmatică – audiobook-urile mă ajută să fiu superproductivă. Pot face o mulțime de lucruri în timp ce înaintez cu obiectivele mele de citit. De exemplu, știi cât durează să asculți romanul Pacienta Tăcută de Alex Michaelides? 8 ore. Asta înseamnă că pot face ordine în casă și termina o carte într-un singur weekend. How cool is that? Îmbin utilul cu plăcutul, iar la sfârșitul unei săptămâni, pot avea și casa ordonată, și una sau două cărți citite.

De asemenea, pentru mine drumurile lungi pot fi monotone — obișnuiam să ascult podcasturi în mașină, la drum lung, dar acum pot trece la un audiobook. Orele petrecute în trafic, în tren sau avion pot fi valorificate în felul acesta.

Transformi o activitate care nu-ți place chiar așa de mult în ceva plăcut

Mai sus vorbeam despre curățenia din casă: spălat vase, călcat rufe, curățat gresia din baie, ordine în dulap etc. Dacă în paralel ascult o carte bună, transform o astfel experiența într-una plăcută. Și am descoperit că orice activitate de care îmi este greu să mă apuc devine mai plăcută atunci când o cuplez cu ascultatul unui audiobook bun. Spre exemplu, mai nou fac inclusiv sport ascultând o carte.

Nu îți solicită ochii

Este extraordinar să poți „citi” fără să îți obosești ochii. Eu citesc mult și chiar am o problemă cu asta. Uneori mă ustură ochii, însă parcă nu aș lăsa totuși cartea din mână. De când am descoperit audiobook-urile, alternez cititul cu ascultatul, astfel încât să pot să îmi odihnesc ochii. 🙂

Termini o carte mai repede

Atunci când citesc o carte tradițională, trebuie să aloc momente speciale pentru a citi. Însă, cum spuneam și în rândurile de mai sus, în privința audiobooks poți face multitasking. Rezultatul? Termini mai repede o carte, pentru că nu depinzi de timpul dedicat în mod special cititului. Poți asculta cartea oricând și avansa cu parcursul cărții – când te plimbi, când aștepți ceva, când călătorești, iar lista poate continua la nesfârșit.

Dacă doriți să încercați aplicația și vă faceți un cont Voxa, aveți primele 15 zile gratuite, pentru a încerca aplicația. În plus, vă ofer și eu codul LUISAENE30, prin care aveți 30% reducere pentru primele 3 luni de abonament.

Observație: reducerea nu se aplică dacă folosești APPLE PAY, astfel că atunci când îți creezi contul, trebuie să folosești adresa de e-mail (nu contul de apple) și să setezi ca modalitate de plată card bancar. Pentru a evita să-ți intre automat contul de Apple (dacă foloseși acest telefon), cel mai simplu este să îți faci contul de pe laptop, pe VOXA.RO

Comentarii Facebook

You may also like

19 Comments

 1. … [Trackback]

  […] There you will find 47448 additional Information to that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 3. … [Trackback]

  […] Find More on on that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 5. … [Trackback]

  […] Read More on on that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 6. … [Trackback]

  […] There you can find 60872 additional Info on that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 7. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 8. … [Trackback]

  […] Read More on to that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 9. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 10. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 11. … [Trackback]

  […] Read More on to that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 12. … [Trackback]

  […] Read More here to that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 13. … [Trackback]

  […] Find More on that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 14. … [Trackback]

  […] Here you will find 52214 additional Info on that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 15. … [Trackback]

  […] Find More here to that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 16. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 17. … [Trackback]

  […] Info to that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 18. … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

 19. … [Trackback]

  […] There you will find 28629 more Info on that Topic: luisaene.ro/6-motive-pentru-care-imi-place-sa-ascult-audiobooks/ […]

Comments are closed.

More in:Inspirație