CărțiInspirație

3 cărți care te ajută să îți găsești liniștea în perioadele tulburi

În perioadele dificile eu îmi găsesc consolarea și liniștea în lecturi, de aceea vreau să vă recomand și vouă câteva titluri care pe mine m-au ajutat în astfel de momente. Cele 3 titluri pe care vi le propun sunt din bibioteca digitală Voxa și practic le puteți citi gratuit (dacă citiți o carte la 5 zile), pentru că aplicația oferă primele 15 zile gratuite de abonament. 

Voxa.ro este o bibliotecă digitală prin care ai acces nelimitat la toate cărțile din aplicație, contra unui abonament lunar. Un soi de Netflix pentru cărți. 🙂 Sunt peste 7000 de e-book-uri, 700 audio-books și partea interesantă, au și o secțiune de rezumate, unde poți citi ideile principale dintr-o carte. Au cărți atât în limba română, cât și engleză. Ba mai mult, în martie vor fi adăugate în biblioteca Voxa și zeci de meditații ghidate, ceea ce mi se pare bine-venit pentru vremurile pe care le trăim. Voi scrie un articol mai amplu despre experiența Voxa, cu bune și rele, iar între timp vă recomand 3 cărți din biblioteca lor. Un audiobook, un e-book în engleză și un e-book în limba română.

🎧Curajul de a fi fericit, Ichiro Kishimi, Fumitake Koga

Cartea reunește disciplinele mele favorite, filosofia și psihologia, într-un dialog profund dar jucăuș dintre un profesor și discipolul său. Autorii concentrează toate cunoștințele lor în câteva sfaturi simple, dar în același timp profunde, pentru a ne arăta cum putem găsi fericirea. O perspectivă profundă despre cum să‑ți trăiești viața cu mai mult curaj și cum să‑ți găsești fericirea de‑a lungul acestei călătorii.

„Filosoful” din carte este de părere că secretul unei vieți fericite și împlinite poate fi regăsit în teoriile lui Alfred Adler, una dintre figurile marcante ale psihologiei din secolul al XIX‑lea. Tânărul său discipol pune la îndoială faptul că și‑ar putea îmbunătăți cu adevărat viața doar schimbându‑și modul de gândire. Cu multă răbdare, filosoful îi explică esența psihologiei adleriene, o psihologie a curajului, trecându‑l pe tânăr prin toate etapele mentale necesare pentru a realiza acest lucru și demonstrându‑i atât tânărului, cât și nouă schimbările pe care această teorie le va aduce la modul în care ne trăim viața.

Am citit cartea aceasta în urmă cu 2 ani și m-am bucurat să o găsesc printre titlurile Voxa. Am găsit-o în format audio-book, narată de Mihai Călin și am ascultat 5 dintre capitole – este pentru prima oară când ascult un audio-book în limba română și chiar a fost o experiență plăcută. Mi-a plăcut felul în care sunt „interpretate” replicile din carte, singurul minus este faptul că trebuie să dau „next” de fiecare dată când se încheie un capitol, nu se încarcă automat următorul. Ar fi un plus să intre capitolele unul după altul, fără să trebuiască să mai dai „next” când asculți, pentru că eu, de obicei, când ascult un audio book sau podcast fac și altceva, nu stau cu telefonul în mână. Altfel, lectura a curs bine și m-a ținut în priză.

Fragmente 

Nu trăim într-o lume obiectivă, ci într-o lume subiectivă, căreia noi înșine i-am dat un înțeles. Problema pe care trebuie să ne concentrăm nu este cum arată lumea, ci cum o percepem noi.

Trecutul nu există. Trecutul despre care vorbești nu este altceva decât o poveste compilată cu măiestrie de tine, cel de acum.

📚Cum să dai peste fericire, Daniel Gilbert     

În această carte genială, plină de spirit și accesibilă, renumitul psiholog de la Harvard, Daniel Gilbert, descrie toate festele pe care ni le joacă imaginația și toate iluziile de anticipare care ne fac să ne planificăm prost ziua de mâine și să ne estimăm greșit satisfacțiile. Pe scurt, cartea ne arată că de multe ori suntem nefericiți pentru că pur și simplu nu știm să estimăm corect cât de mult ne va plăcea un anumit lucru sau o anumită activitate în viitor.

Ne purtăm cu viitorii noi de parcă ar fi copiii noștri, petrecând cea mai mare parte a celor mai multe zile făurind zile de mâine despre care sperăm să îi facă fericiți. (…) Greșelile pe care le facem când încercăm să ne imaginăm propriul viitor sunt legitime, obișnuite și sistematice. Au un tipar care ne arată puterile și limitele capacității de previziune, cam în același fel în care iluziile optice ne arată puterile și limitele văzului. Despre asta este vorba în această carte. Descrie ce are știința de spus despre cum și cât de bine își poate imagina creierul uman propriul viitor și despre cum și cât de bine poate prezice care dintre acele variante de viitor i-ar plăcea cel mai mult.

Aducând la viață cele mai noi cercetări științifice în psihologie, în neuroștiintele cognitive, filosofie și în economia comportamentală, Gilbert dezvăluie ce au descoperit oamenii de știință despre capacitatea umană unică de a imagina viitorul și de a prezice cât de mult ne va plăcea când vom ajunge în acel moment. Cu o abilitate deosebită de analiză și cu o scriitură spumoasă, Gilbert explică de ce părem să știm atât de puține despre inima și mintea oamenilor care suntem pe cale să devenim.

Daniel Gilbert este profesor de psihologie la Harvard, a obţinut numeroase premii şi burse pentru activitatea didactică şi de cercetare, printre care premiul Phi Beta Kappa pentru excelenţă academică, premiul Diener pentru contribuţii extraordinare aduse psihologiei sociale, oferit de Fundaţia pentru Studiul Personalităţii şi al Psihologiei Sociale, o bursă Guggenheim, precum şi o distincţie acordată de APA (American Psychological Association). Cercetările sale ştiinţifice au fost publicate în The New York TimesForbesU.S. News and World ReportThe New Yorker şi Scientific American Psychology Today. De asemenea, Daniel Gilbert este autorul unor nuvele SF apărute în publicaţiile Amazing Stories şi Isaac Asimov’s Science Fiction Magazine, precum şi în alte reviste şi antologii.

Cartea Cum să dai peste fericire este disponibilă în aplicația Voxa în format e-book, în limba română.

Fragmente

Cea mai măreață realizare a creierului uman este capacitatea de a-și imagina lucruri și întâmplări care nu există în lumea reală, aceasta fiind abilitatea care ne permite să ne gândim la viitor. Cum spunea un filosof, creierul uman este o mașinărie anticiativă, iar crearea viitorului este cel mai important lucru pe care îl face.

Care este legătura conceptuală dintre anxietate și planificare? Ambele, desigur, sunt intim legate de ideea de viitor. Simțim anxietate când anticipăm că se va întâmpla ceva rău și facem planuri imaginându-ne cum se vor desfășura acțiunile noastre în timp. Planificarea necesită privire în viitor, iar anxietatea este una dintre reacțiile pe care le putem avea în urma acesteia.

Insistăm să ne cârmim bărcile pentru că avem impresia că avem o idee destul de clară despre unde trebuie să ajungem, dar adevărul este că mare parte di manevre sunt degeaba – nu pentru că barca nu ar ajunge și nu pentru că ju putem găsi destinația, ci pentru că viitorul este fundamental diferit față de cum apare prin lentila previziunii.

📚Meditations, Marcus Aurelius

Principalul rol al filosofiei este de a răspunde durerii din sufletul nostru, doar că majoritatea dintre noi am uitat asta și o privim ca pe o disciplină pompoasă, deloc accesibilă sau pragmatică. Percepția despre filozofie nu a fost însă întotdeauna așa.

La începuturile acestei discipline, în Roma și Grecia antică, filosofia era văzută drept terapie pentru suflet, o unealtă practică ce te ajuta să te cunoști și să trăiești împăcat cu tine însuți și cu viața ta.

Filosofii de atunci, precum Epicur, Platon, Seneca, Marcus Aurelius, erau interesați de viața de zi cu zi și de dezvoltarea personală. Această atitudine a continuat până în secolul XIX, cu filozofi precum Montaigne, Schopenhauer, Nietzsche, apoi, în secolul XX, s-a produs o schimbare. Filozofia a încetat să mai fie un prieten de nădejde la care apelăm în viața de zi cu zi, și a devenit prea academică, prea desprinsă de realitate. Lucrurile interesante despre cum să trăim, cum lucrează mințile noastre, cum să comunicăm, au început să fie discutate cu precădere de psihologie. De fapt, Freud, tatăl psihanalizei, declara în repetate rânduri că el se consideră filosof.

Meditațiile lui Marcus Aurelius constituie o operă de căpătâi a filosofiei stoice și este departe de a fi un tratat complicat de filosofie, ci este o culegere de exerciții spirituale pe care acesta le-a notat în jurnalul său.

Aceste tehnici ale sinelui, precum examenul de conștiință, meditația asupra condiției umane, terapia pasiunilor, stăpânirea de sine, îndeplinirea îndatoririlor, aveau drept scop, în concepția filozofilor stoici, formarea unei perspective veridice asupra propriei persoane, modificarea discursului interior, atingerea perfecțiunii acțiunilor morale, alungarea fricii de moarte și dobândirea liniștii sufletești.   

Michel Foucalt vorbea despre această preocupare de sine în lucrările sale, explicând că atitudinea asta este o încercare de a ne modela sinele, dar și o serie de practici prin care ne luăm în îngrijire pe noi înșine, încercând să ne schimbăm în (mai) bine și să vedem lumea cu alți ochi.

Cartea lui Marcus Aurelius este una dintre cele mai reprezentative cărți ale filozofiei și totodată un manual practic care te ajută să îți trăiești viața cu eleganță, decență și bucurie. În aplicația Voxa am găsit cartea în format e-book, în limba engleză.

După cum vă povesteam la începutul acestui articol, dacă vă faceți un cont Voxa, aveți primele 15 zile gratuite, pentru a încerca aplicația. În plus, vă ofer și eu codul LUISAENE30, prin care aveți 30% reducere pentru primele 3 luni de abonament.

Observație: reducerea nu se aplică dacă folosești APPLE PAY, astfel că atunci când îți creezi contul, trebuie să folosești adresa de e-mail (nu contul de apple) și să setezi ca modalitate de plată card bancar. Pentru a evita să-ți intre automat contul de Apple (dacă foloseși acest telefon), cel mai simplu este să îți faci contul de pe laptop, pe VOXA.RO

Comentarii Facebook

You may also like

12 Comments

 1. … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: luisaene.ro/3-carti-care-te-ajuta-sa-iti-gasesti-linistea-in-perioadele-tulburi/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Read More here to that Topic: luisaene.ro/3-carti-care-te-ajuta-sa-iti-gasesti-linistea-in-perioadele-tulburi/ […]

 3. … [Trackback]

  […] Find More Information here on that Topic: luisaene.ro/3-carti-care-te-ajuta-sa-iti-gasesti-linistea-in-perioadele-tulburi/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Read More on to that Topic: luisaene.ro/3-carti-care-te-ajuta-sa-iti-gasesti-linistea-in-perioadele-tulburi/ […]

 5. … [Trackback]

  […] There you can find 25556 additional Info on that Topic: luisaene.ro/3-carti-care-te-ajuta-sa-iti-gasesti-linistea-in-perioadele-tulburi/ […]

 6. … [Trackback]

  […] Read More on to that Topic: luisaene.ro/3-carti-care-te-ajuta-sa-iti-gasesti-linistea-in-perioadele-tulburi/ […]

 7. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: luisaene.ro/3-carti-care-te-ajuta-sa-iti-gasesti-linistea-in-perioadele-tulburi/ […]

 8. … [Trackback]

  […] Read More to that Topic: luisaene.ro/3-carti-care-te-ajuta-sa-iti-gasesti-linistea-in-perioadele-tulburi/ […]

 9. … [Trackback]

  […] Find More here on that Topic: luisaene.ro/3-carti-care-te-ajuta-sa-iti-gasesti-linistea-in-perioadele-tulburi/ […]

 10. … [Trackback]

  […] Information on that Topic: luisaene.ro/3-carti-care-te-ajuta-sa-iti-gasesti-linistea-in-perioadele-tulburi/ […]

 11. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: luisaene.ro/3-carti-care-te-ajuta-sa-iti-gasesti-linistea-in-perioadele-tulburi/ […]

Comments are closed.

More in:Cărți