Vă propun să pășim în weekend cu zâmbetul pe buze și cu mai multă încredere în noi.😊 Pentru asta citiți acest paragraf, din cartea Amprenta sufletului scrisă de pastorul american Mark Batterson. Este genul de fragment care nu te lasă indiferent – autorul mânuiește condeiul cu multă înțelepciune și mai ales, cu mult suflet. Citind rândurile acestea veți înțelege de ce spun asta – este poate cel mai puternic fragment citit în ultimii ani.
Pentru ochiul obișnuit, era o bucată de marmură mutilată. Sculptura neterminată fusese abandonată cu o jumătate de secol înainte de către Agostino di Duccio, dar un tânăr artist pe nume Michelangelo a văzut în acea piatră ceva ce alții nu văzuseră. Cizelarea bucății de marmură de cinci metri și jumătate avea să-i ia aproape patru ani din viață, dar acea piatră aparent nesemnificativă era destinată să devină ceea ce mulți consideră a fi cea mai frumoasă statuie sculptată vreodată de mâinile unui om. Giorgio Vasari, artist și scriitor din secolul al XVI-lea, a numit-o nici mai mult, nici mai puțin decât un miracol. Michelangelo a readus la viață o piatră moartă și, insuflându-i măiestria lui artistică, l-a creat pe David. Michelangelo era convins că capodopera se afla deja în piatră. Tot ce avea de făcut era să înlăture surplusul, pentru ca David să iasă la suprafață. El nu a văzut ce era. A văzut ce ar putea fi.” Mark Batterson, Amprenta sufletului
Mark Batterson pornește de la acest exemplu pentru a ne demonstra că descoperirea de sine seamănă mult cu cioplirea unei sculpturi sau cu săpăturile arheologice. „Durează mult să scoți la iveală comorile ascunse care se află îngropate în adânc. Niciodată nu poți ști ce vei găsi sau unde vei găsi ceva. Și este un proces minuțios. Dar, dacă nu sapi adânc, nu vei avea decât o viață superficială.”
Autorul merge mai departe pe firul acestei idei, convingându-ne că merită să ducem munca de a descoperi care este adevăratul nostru sine, adevăratul potențial, pentru că altfel suntem condamnați la o viață superficială, la un sine fabricat de dragul aparențelor și al normelor sociale.
La liceu, oamenii descoperă pentru prima dată că au o imagine. Este o încercare de a născoci o a doua persoană pentru consumul public. (…) Viața în interiorul imaginii necesită grijă și alimentare și, mai presus de toate, protecție continuă. Aceasta este partea cea mai rea…E ca și cum nu te poți dezbrăca niciodată… Noi suntem, cei mai mulți dintre noi, în cea mai mare parte a timpului, deghizați. Ne prezentăm așa cum credem că trebuie să fim.”
De la acest autor am mai citit și Fă-o timp de o zi!, o excelentă carte despre arta formării obiceiurilor. Ineditul scriiturii sale este faptul că scrie despre dezvoltare personală punându-l pe Dumnezeu în ecuație. ❤️ Mi-a plăcut mult tonul „vocii” sale și senzația pe care ți-o lasă scriitura sa – îți dă o stare de pace și impresia că viața chiar e frumoasă și poți să obții tot ceea ce ți-ai propus, fie că e vorba de a scăpa de un obicei prost, fie că este vorba de a adopta unul nou, (mai) sănătos.
Poate te întrebi ce înseamnă, mai exact, o amprentă a sufletului? Gândește-te așa: amprenta degetului te identifică în mod unic și te deosebește de toți cei care au trăit vreodată, dar ea nu se întinde dincolo de piele. Însă tu ești posesorul unui lucru unic, care se întinde cât sufletul. Eu i-am spus amprenta sufletului. Nu este numai cine ești, în prezent. Este cine ești menit să devii, în viitor. Nu este numai ce văd ceilalți când se uită la tine. Este cine te-a hărăzit Dumnezeu să devii. La fel cum codul genetic îți programează anatomia fizică, amprenta sufletului îți programează adevărata identitate și adevăratul destin. Și, în timp ce tu îți trăiești viața mergând înainte, Dumnezeu lucrează invers. Cel Atotștiutor începe întotdeauna având în minte finalul.”
Așa cum Michelangelo a scos la iveală dintr-o banală bucată de marmură de cinci metri ceea ce credea el că fusese menită să fie – celebra lui statuie David – și tu ai luat naștere în imaginația lui Dumnezeu înainte de a fi fost conceput de părinții tăi. Ai luat formă în imaginația Atotputernicului, înainte de a te forma în pântecele mamei tale, fiindu-ți atribuite încă din acel moment un loc în spațiu și un moment în timp în care să te naști. Iar gândul acesta ar trebui să te umple cu un simț de neclintit al destinului.
Nu a existat și nu va exista niciodată altcineva ca tine. Dar acest lucru nu ți se datorează ție. Se datorează lui Dumnezeu, care te-a creat. Ești diferit de orice om care a trăit vreodată. Dar această unicitate nu este o virtute, este o responsabilitate. Unicitatea este darul oferit ție de către Dumnezeu, și darul tău către Dumnezeu. Îți ești dator ție însuși să fii tu însuți. Dar, mai ales, îi ești dator Celui care te-a făcut și te-a hărăzit.
Mark Batterson este pastorul principal al National Community Church (National.CC) din Washington, DC. Mark are un doctorat în științele leadershipului bisericesc la Universitatea Regent și este autorul a 24 de cărți, multe dintre ele figurând în topul bestsellerelor New York Times. Cărțile lui Mark Batterson reprezintă un alt mod de a transmite mesajul Bibliei. Sfaturile lui practice din aceste cărți pot fi aplicate cu ușurință de oricine, astfel încât să își modifice viața și să îi dea traiectoria dorită.
De același autor, la Editura ap! (ACT și Politon) au mai apărut și titlurile Mereu învingător – despre cum putem ajunge să trăim viața pe care ne-am dorit-o dintotdeauna, propunându-ne un obiectiv simplu în fiecare zi: să trăim timp de o zi așa cum ne-am dori – și Fă-o timp de o zi! o excelentă carte despre arta și știința formării obiceiurilor.